Zobraziť přihlasovací formulár

Najlepšie na vašu imunitu? Príroda.

  • Publikované:
Najlepšie na vašu imunitu? Príroda.

Prechodové fázy medzi ročnými obdobiami sú vždy kritické, bacily na nás útočia zo všetkých strán, a ak niekto zanedbáva podporu svojej imunity, pravdepodobne na to doplatí minimálne pár odstonanými dňami. Napriek tomu, že väčšina z nás spolieha až na riešenie prípadného problému, najlepšia je prevencia. Aké riešenia má pre nás príroda?

O niektorých ste možno počuli, niektoré budú úplná novinka. Pravdou ale je, že nie je potrebné imunitu podporovať tovarom z lekárne. Zdravá a vyvážená strava by našej imunite mala poskytnúť všetko, čo potrebuje, ale nikdy nie je na škodu urobiť aj niečo naviac. Zvlášť, keď to skoro nič nestojí.

Aloe Vera je kráľovnou medzi rastlinami, ktoré pomáhajú nášmu zdraviu. Môžete si ju pestovať doma alebo kupovať v rôznych formách, pravdou ale je, že gél z Aloe Vera je taký malý zázrak. Je plná vitamínov B12, E, C a A, minerálov, enzýmov a aminokyselín, ale tiež obsahuje látky, ktoré bojujú proti baktériám, plesniam, vírusom a teda infekciám, a to vnútorným aj vonkajším použitím.

Astragalus čiže kozinec stimuluje imunitný systém ako máloktorá bylina. Kozinec je jednou z najsilnejších zbraní tradičnej čínskej medicíny. Využívaný je predovšetkým jeho koreň, ale z listov môžete pripraviť posilňujúci čaj alebo ich pridávať do polievok. Prášky, kapsle aj prírodné formy tejto bylinky viedia bojovať s chrípkou a prechladnutím v ich priebehu.

Mačací pazúr patrí zase do tradičnej medicíny strednej Ameriky. Veľmi silne pôsobí proti vírusom, baktériám a všetkým formám zápalov, takže intenzívne posilňuje a podporuje imunitný systém. Dokonca pomáha telu pri boji s rakovinou alebo AIDS. Neodporúča sa užívať v tehotenstve, pretože jeho účinky sú naozaj pomerne silné. Okrem iného tiež pôsobí táto bylina ako diuretikum, pomáha znižovať krvný tlak a tlmí artritické a reumatické bolesti.

Echinacea, rastlina, na ktorú mnoho z nás nedá dopustiť. Slúži ako prevencia proti chrípke, prechladnutiu a zápalovým ochoreniam, kloktanie vody s echinaceovými kvapkami dokonca mierni bolesť v krku. Echinaceu najčastejšie zoženiete vo forme kvapiek, ktoré sa môžu užívať aj zvonka - na rany, popáleniny, ekzémy, opary, abscesy alebo bodnutie hmyzom.

Baza a zinok tvoria skvelú kombináciu v boji s už prebiehajúcim ochorením horných dýchacích ciest alebo chrípkou. Nielen, že baza posilňuje imunitný systém, pôsobí tiež protizápalovo, znižuje horúčku a má silné antioxidačné účinky. Baza zmierni a skráti priebeh chrípky, ale má ešte jednu veľkú výhodu - sirup, ktorý je najbežnejším spôsobom, ako čiernu bazu konzumujeme, skvele chutí.

Ženšen stojí medzi superpotravinami na čestnom mieste. Ako tonikum ho používame proti slabosti, dodá nášmu telu príval energie. Okrem iného mierni tiež ťažkosti s dýchacími cestami, mierni symptómy únavy aj únavového syndrómu, pomáha pri zápalových ochoreniach (napríklad mierni artritické bolesti).

Yzop je poloker, ktorý sa používa ako korenina, ale najmä ako liečivo. Pôsobí extrémne silne pri tráviacich ťažkostiach, proti nadúvaniu, proti zápalom, dá sa kloktať pri bolestiach v krku, mierni kašeľ a uvoľňuje zahlienenie, dýchacie cesty dezinfikuje. Môžete ho zohnať v tabletách, kapsuliach, ako čaj alebo tinktúru. Najsilnejšie účinky pri ochorení horných ciest dýchacích alebo bolestiach v krku má samozrejme vo forme čaju.

Sladké drievko, respektíve jeho korene, zďaleka nepatrí len do cukroviniek. Sladkého drievko zabraňuje vzniku vredov, lieči hrubé črevo, zmierňuje pálenie záhy a mierni poruchy trávenia, znižuje hladinu cholesterolu a posilňuje imunitu.

Žihľavy môžu byť riešením, ak bojujete so sennou nádchou alebo alergiami. Žihľavy sú totiž prírodnou obdobou antihistaminík, ktoré väčšinou nemenia alergický proces, len blokujú jeho prejavy. Žihľavy majú tiež protizápalové účinky, môžu sa používať pri astme, zápaloch močových ciest alebo reumy. Na žihľavách sú účinné ako listy, tak koreň.

Ľubovník bodkovaný je v niektorých krajinách predpisovaný ako mierne antidepresívum, zvlášť potom pôsobí na deti a dospievajúcich (pretože samozrejme nemá toľko nežiaducich účinkov). Okrem pozitívnych účinkov na nervový systém a psychiku pôsobí ľubovník aj proti bolestiam zápalového druhu, zlepšuje hojenie rán a mierni bolesti natiahnutých svalov.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku