Zobraziť přihlasovací formulár

Hryzenie nechtov - banalita alebo problém?

  • Publikované:
Hryzenie nechtov - banalita alebo problém?

Pravdepodobne máme asi všetci nejaký ten zlozvyk. Robíme niečo, čo je nielen zbytočné, ale napríklad aj obťažujúce alebo škodlivé. Hryzenie nechtov je tak trochu od všetkého. Malé deti, teenegeri, dospelí - s tzv. onychofágiou sa stretávame v každom veku. V čom tkvie problém tohto nie práve najlepšie prijímaného zlozvyku? Čo za neho môže? A ako sa ho zbaviť?

Možno ste to tiež robili, prípadne ešte robíte. Ale ak by sme mali hovoriť o probléme, tak nás občasné odhryznutie zatrhnutého nechtu netrápi. Čo by nás ale už trápiť malo, sú nechty ohryzené na polmesiačiky, ktoré úplne stratili svoj pôvodný tvar. A s tým samozrejme hroziace zdravotné komplikácie. Zdá sa vám to banálne? Nemusí byť. Ľuďom, ktorí si intenzívne až zúrivo hryzú nechty, hrozia potenciálne zdravotné komplikácie. Zvlášť, ak dochádza aj k poraneniu okolia nechtov:

 

  • Ranky sa môžu zapáliť a hnisať, nechty sú náchylnejšie k plesniam.

  • Z končekov prstov si prenášame infekcie do úst.

  • Nadmerné hryzenie nechtov môže mať nepriaznivý vplyv na stav chrupu.

Tým sme však vymenovali len riziká, ktoré hrozia nášmu telu. Hryzenie nechtov a tým aj estetický stav rúk je však niečo, za čo sa väčšina chronických ohryzovačov hanbí. Aj preto tento zlozvyk pretrváva (alebo sa prejavuje) oveľa viac u mužov než žien, na ktoré sú kladené, priznajme si, spoločensky vyššie nároky v starostlivosti o zovňajšok.

Stud za škaredé nechty a zjavný dôkaz zlozvyku môže stáť za zníženým sebavedomím, napríklad za neúspechy pri pracovných pohovoroch a tak ďalej. To by sme to ale brali pospiatky. Nedostatočné sebavedomie, stres, smútok a potlačovaná agresivita sú totiž jedny z najčastejších psychologických príčin hryzenia nechtov.

Hryzenie nechtov nededíme


Na rozdiel napríklad od
obezity, nie je hryzenie nechtov nič, čo by sme odkukali od rodičov. Niektoré analýzy uvádzajú veľmi hlbinné vysvetlenie tohto zlozvyku - v dôsledku stresu a nahromadenej potlačenej agresie, človek, ako živočíšny druh, ktorý nesmie zaútočiť, zámerne otupuje jedny zo svojich prapôvodných zbraní; nechty, poťažmo pazúry. Aj keby sa to zdalo ako vysvetlenie úsmevné, to, že si nechty hryzieme predovšetkým v strese, je fakt.

Ďalšia z príčin systematickej devastácie nechtov môže byť obyčajná nuda. Hryzenie má síce do zábavy ďaleko, ale je takpovediac vždy „po ruke“. Navyše niekedy sa hlava a telo zamestnávajú úplne mimovoľne, napríklad pri riadení auta, čítaní a pod.

Príčina, ktorá sa dá najlepšie odstrániť, je nedostatok vápnika. Telo si jednoducho tento minerál žiada, a keď to inak nejde, musí si ho dopriať z najbližšieho zdroja.

Keď si nechty hryzú deti

Hryzenie nechtov je najbežnejšie u detí mladšieho školského veku. V puberte u dievčat veľmi rýchlo vymizne a to predovšetkým zo zmieňovaných estetických dôvodov. Avšak to zďaleka nie je pravidlom, rovnako ako nie je výnimkou, že sa tento nešvár objaví až v dospelosti ako
jeden zo signálov, že stresu začína byť moc.

Špeciálnu pozornosť by sme mali venovať tomu, ak si nechty hryzú malé deti. Aj u nich je príčinou z veľkej väčšiny stres, a to pokojne už aj u predškolákov. Takéto dieťa je vhodné za zlozvyk netrestať, ale zozačiatku sledovať, kedy k tomu dochádza, a pokúsiť sa odhaliť príčinu nervozity.

Malé deti majú veľmi obmedzený arzenál ventilácie stresu. Na rozdiel od dospelých sa väčšinou nevybíjajú pri športe, sociálnej interakcii ani systematickou terapiou, preto, ak existujú objektívne príčiny stresu u detí (rozvod rodičov a pod.), nemusí byť úplne namieste zlozvyk tvrdo potierať. S príčinou stresu pravdepodobne vymizne a v jeho priebehu môže slúžiť ako relatívne neškodný prostriedok uvoľnenia. Samozrejme je potrebné o nechtíky sa starať, zastrihávať a pilovať ich, aby sa dieťa nepoškriabalo! Tento názor je možno trošku kontroverzný, ale rozhodne má svojich zástancov.

Ako sa zlozvyku zbaviť?

Opäť existujú iné prístupy k odnaučovaniu hryzenia nechtov u detí a dospelých. U detí je hlavné nerobiť zo zlozvyku veľkú tragédiu, aby sa neprehlboval stres, ktorý ho spôsobuje.

 

  • Ideálne pre odvykanie je častá manikúra - udržiavanie nechtov maximálne krátkych a upravených, aby nebolo čo hrýzť, a zároveň, aby sa nám nechcela znižovať estetická hodnota.

  • Môžete nosiť rukavice, špeciálne nálepky alebo špeciálne laky na nechty, ktoré vás odradia úplne príšernou chuťou.

  • Deťom sa máčajú prstíky do korenia, to však na dospelých moc neplatí.

  • Čo však zaberá, sú umelé nechty. V prípade kvalitného prevedenia pod nimi nechty dorastú do pôvodného tvaru aj dĺžky, a odhryznúť umelý necht je viac ako výzva. Netvrdíme, že to nejde, ale minimálne po prvom zlomenom zube si to asi nabudúce rozmyslíte.

  • Ak je za vašou obsesiou stres, rozhodne je vhodné začať ho systematicky redukovať. Od rôznych relaxačných techník po systematickú terapiu.   

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku