Zobraziť přihlasovací formulár

Aké jedlá najviac nadúvajú?

  • Publikované:
Aké jedlá najviac nadúvajú?

Je to problém, o ktorom sa nehovorí. Všetci vieme, že niektoré jedlá jednoducho nie sú vhodné na konzumáciu deň pred odchodom na romantický víkend. Každý z nás má už tie svoje vychytané, niekomu spôsobuje nepopulárne ťažkosti paprika, inému olivy. Ale existuje niekoľko univerzálnych potravín, ktoré jednoducho nerobia dobre nikomu.

Čo na tom, že ich milujeme a sem tam si ich doprajeme. Dôležité je vedieť, čoho sa vyvarovať, keď jednoducho vieme, že sa s nadúvaním a pocitom plného brucha potýkať nechceme.

Biele pečivo. Bohužiaľ. Ak si kupujeme pečivo, ktoré je vyrobené zo stopercentne rafinovanej múky, zarábame si na ťažkosti. Síce chuti takémuto pečivu sa vyrovná len máločo, ale po jeho konzumácii nám vyletí hladina inzulínu nebezpečne vysoko, rovnako tak samozrejme hladina krvného cukru. To vedie okrem iného k ukladaniu tuku v oblasti brucha. Rafinovaná múka bez prispenia vlákniny produkuje v črevách o poznanie viac plynu, než napríklad múka celozrnná.

Kapusta. A to vieme asi všetci. Táto obľúbená zelenina je svojou produkciou plynu v zažívacom trakte priamo povestná. Zelenina, ktorá toto spôsobuje, býva ľahšie stráviteľná a oveľa menej ťažká na žalúdok, keď ju dôkladne povaríme. Takže kapusta nie je na ploché bruško nič moc, ale surová kapusta je vyložene peklo.

Perlivé nápoje. Je to logické - plyn ide dovnútra, tak musí ísť aj von. Aj keď sa to nezdá, aj v jednom pohári sýteného nápoja je bubliniek naozaj dosť. Nadúvanie po vypití sýteného nápoja je síce dočasné a malo by odznieť zhruba do troch hodín, ale pocit plnosti a nafúknutého brucha môže pretrvávať oveľa dlhšie.

Colové nápoje. Okrem toho, že sú sýtené, majú ešte veľké množstvo cukru. Ten, rovnako ako rafinovaná biela múka, jednorázovo a intenzívne zvyšuje hladinu krvného cukru, inzulínu a vedie k ukladaniu tuku v oblasti brucha. Problémom colových nápojov je to, že je v nich cukor už rozpustený, teda najľahšie pre telo vstrebateľný. Bohužiaľ, formy „light“ nie sú o moc lepšie. Umelé sladidlá a ostatné obsiahnuté chemikálie zhoršujú zápaly, stimulujú chuť k jedlu a môžu za viac zdravotných problémov, než by sa mohlo zdať.

Vyprážané. Všetko. Po konzumácii vyprážaného jedla sa budete dlho cítiť plní a ťažkosť v žalúdku len tak nevymizne. Nadmiera tukov, ktoré takéto jedlá obsahujú, významne spomaľuje trávenie. Ak si vyprážané jedlo dávate v reštauráciách alebo rýchlych občerstveniach, nemáte navyše nikdy istotu, aké tuky sa na smaženie používajú.

Zmrzlina môže spôsobovať nadúvanie rôznymi spôsobmi. Predovšetkým ide samozrejme opäť o vysoký obsah cukru pre telo v ľahko vstrebateľné forme. Druhým faktorom je (ak hovoríme o zmrzline poctivejšieho typu) prítomná smotana alebo mlieko. Mnoho ľudí znáša laktózu (mliečny cukor) zle a nemusíte byť práve alergici, aby vám laktóza v kombinácii s obyčajným cukrom mohla spôsobiť nepríjemné nadúvanie. A posledným faktorom je jej nízka teplota. Rozdiely teplôt v tráviacom systéme môžu spôsobovať kŕče aj nadúvanie.

Klobásy a ostatné údeniny. Opäť, nadúvanie spôsobujú z mnohých dôvodov. Jednak je to obsah nasýtených tukov, ktoré upchávajú tepny a zhoršujú zápalové procesy v tele. Štandardne obsahujú ale tiež množstvo sodíka, ktorý spôsobuje, že telo zadržiava vodu. Preto sa môžete cítiť nafúknutí, brucho jednoducho nie a nie spľasnúť. S vysokým obsahom tuku ide však ruka v ruke aj vysoký obsah kalórií, a procesovanie nárazového veľkého množstva energie vedie k zvýšenej činnosti zažívacieho traktu, a teda aj k zvýšenej produkcii odpadových plynov.

Xylitol, sorbitol a maltitol. Túto trojicu nájdeme prevažne v potravinách „bez cukru“ (predovšetkým cukrovinky). Sú v tele len čiastočne stráviteľné, preto môžu pri prechode tráviacim traktom spôsobovať ťažkosti ako nadúvanie alebo hnačku. Žuvanie žuvačiek bez cukru môže mať okrem konzumácie týchto látok tiež vedľajší efekt na nadúvanie - prehĺtanie vzduchu. A ako už sme spomenuli, keď ide plyn dovnútra, musí ísť aj von. A pocit nafúknutého brucha jednoducho nechceme.

Biela ryža. Má prekvapivo podobné účinky ako biela múka. Rýchlo ju vstrebáme, zvýšime hladinu krvného cukru aj inzulínu, zvyšujeme riziko ukladania tukov okolo pása. Ryža nás rýchlo zasýti, ale spoločne s bielym pečivom zdieľa ešte jedno riziko - rýchla sýtosť a rýchle vytrávenie vedie k zvýšenému pocitu hladu, telo si viac uvedomuje kontrasty a dožaduje sa viac a viac jedla. Ak konzumujeme prevažne potraviny s vysokým glykemickým indexom, vedie to k celkom istému priberaniu na váhe.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

bleach 30. 5. 2016, 21:18
(Y)
Katehutch 30. 5. 2016, 16:04
:-@