Zobraziť přihlasovací formulár

Podľa čoho vás ostatní podvedome posudzujú?

  • Publikované:
Podľa čoho vás ostatní podvedome posudzujú?

Bohužiaľ, nie je to naša osobnosť ani dobré skutky, na čo sa ľudia v našom okolí zameriavajú ako prvé. Na prvý pohľad totiž nespoznáte, ako je človek lojálni, hodný, inteligentný alebo schopný. Najsilnejšie vyvinutý zmysel je u ľudí zrak, takže prvý dojem robíme svojim výzorom. Ale existujú aj ďalšie maličkosti v našom správaní, podľa ktorých si nás ostatní takzvane škatuľkujú. Aké to sú?

Dochvíľnosť

Ak na schôdzky, dohodnuté stretnutia chodíte včas, neskoro alebo presne, veľa to o vás vypovedá. A to ako v negatívnom, tak pozitívnom slova zmysle. Oneskoriť sa na dôležité stretnutie chápe celá spoločnosť ako niečo neprijateľné, aj keď na to máte dobré ospravedlnenie. Tým, ako sa staviate k dodržaniu dohodnutého času, dávate ostatným najavo, ako sú pre vás dôležití. Opačným extrémom, totiž že niekam dôjdete radšej o polhodiny skôr, aby náhodou váš náprotivok nečakal, zase dávate najavo, že sa vydávate napospas a na osobnej rovine s vami môžu ostatní ľudovo povedané „orať“. Timemanagement je totiž extrémne dôležitý nielen v rámci pracovných povinností, ale aj v rámci medziľudských vzťahov.

Rukopis

Nemusíte byť práve odborníkmi na grafológiu, aby ste mali z rukopisu „nejaký dojem“. Asi už ste zažili situáciu, keď vám kolega, kamarátka, partner alebo známy nechávali ručne písaný odkaz. A hoci ste tomu neprikladali váhu, niektoré písmo je vám proste sympatickejšie ako iné. Sklon, tvar, kľučky, oddelené písmenká, veľkosť, roztiahnutosť alebo naopak stiesnenosť, to všetko sú parametre rukopisu, vďaka ktorým vie skúsený profesionál rozkľúčovať niektoré aspekty osobnosti. Ale aj na úplného laika má rukopis vplyv. Je prejavom osobnosti, písať sme sa učili všetci rovnako, ale časom sa z rukopisu stal jeden z našich charakteristických prejavov.

Hryzenie nechtov

Prípadne iné zlozvyky, ktoré sa prejavujú telesne. Niektoré na telo zamerané opakované činnosti môžu vypovedať veľa o vašej osobe. Prohrabávanie vlasov alebo hryzenie nechtov môže byť prejavom netrpezlivosti, podráždenosti, nudy a nedostatku sebadisciplíny. Nie je to nič, čo by nás učili v škole, ale podvedomé signály vysiela každý náš zlozvyk, a rovnako tak ich okolie podvedome prijíma.

Topánky

Príde vám sústredenie sa na topánky malicherné? Alebo nepravdepodobné? Práve naopak. Ide o istú symboliku - teoreticky by sa topánky mohli zdať ako relatívne nepodstatná súčasť oblečenia, respektíve nie dominantná. A presne to je dôvod, prečo je dôležité, aké sú. Ide o to, ako sa staráme o detail. Podľa štýlu, stavu, farby a nákladnosti obuvi sú ostatní schopní odhadnúť napríklad váš príjem, vek, postoje (dokonca existujú zástancovia teórie, že podľa topánok sa dá odhadnúť politické presvedčenie), starostlivosť a ďalšie.

Farba nielen pleti

Nedá sa nič robiť, dnes je spoločnosť natoľko multikultúrna, že stretávanie sa s iným rasami je úplne prirodzenou súčasťou života takmer všetkých. O každej farbe pleti a jej typických črtách existujú určité predsudky, očakávania a stereotypy. To však platí aj napríklad pre jednotlivé farby, ktoré preferujeme napríklad pri obliekaní. Napríklad pre zelenú platí, že ju ľudia vnímajú ako farbu lojality a náklonnosti, bielu zase ako farbu racionality a logiky, modrá je symbolom stability, citlivosti a starosti o druhých.

Podanie ruky

Mŕtvu rybu všetci poznáme a všetci svorne nemáme radi. Podanie ruky totiž naznačuje pevnosť charakteru, sebavedomie a stálosť charakteru. Nie nadarmo sa ľudia vo vedúcich pracovných pozíciách učia „správne“ podanie ruky, aby dali svojim obchodným partnerom, zákazníkom i konkurentom najavo silu, odhodlanie a neochvejnosť svojej pozície. V bežnom, nepracovnom, kontakte nie je potrebné sa nijako štylizovať.

Všetkými týmito drobnosťami ukazujete ostatným, kto ste. Ak máte v pláne na sebe pracovať, skúste sa na ne zamerať. Ich zmena nestojí moc energie, ale môžete si významne polepšiť u okolia, vzbudíte lepší prvý dojem, ľudia si vás skôr obľúbia. Opačným a zdravým prístupom ale je, nechať všetko v súčasnom stave. Pretože jedine tak dávate svojmu okoliu o sebe najavo nijako neupravenú pravdu a máte možnosť pritiahnuť osoby, ktoré sú k vám kompatibilné.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku