Zobraziť přihlasovací formulár

Pletenie nie je zďaleka len pre babičky

  • Publikované:
Pletenie nie je zďaleka len pre babičky

Naučiť sa pliesť alebo háčkovať nemusí byť práve na vašom zozname želaní úplne hore... no, možno ani v prvej polovici a dosť možno tam vlastne nie je vôbec. Ale možno by malo. Pretože ručné práce, zvlášť opakujúce sa, systematické a s reálnym výsledkom, majú neuveriteľne pozitívny vplyv na naše psychické a fyzické zdravie. Ako je to možné?

Nielen, že si nájdete možno nový koníček, čo je vždy fajn. Ale ten koníček bude mať hmatateľný, mäkký a hebučký výsledok, ktorý (možno časom) budete nosiť vy alebo niekto z vašich blízkych.

Pocit pýchy. Nad podareným dielom sa vždycky tak trošku pýšime. Ale až moc často sa stáva, že keď dobre uvaríme, podarí sa nám niečo v práci alebo napríklad zhodíme nejaké to kilo, pocit pýchy sa nedostaví.... Pretože takéto veci predsa robia všetci, no nie? Ručné práce sú všeobecne na ústupe, však prečo by sme šili alebo plietli, keď si rovnaký kúsok môžeme kúpiť za pár korún v obchode? Domáca móda je prebúdzajúci sa trend, za čokoľvek, čo budete mať hand-made a ešte k tomu home-made, budete žať tony komplimentov. A možno aj objednávok.

Spôsob meditácie. Repetitívna činnosť, pohľad na členitú, ale napriek tomu jednoliatu plochu, mechanické pohyby. To všetko sú aspekty efektívnej relaxácie psychickej aktivity. Hlavu budete mať dostatočne zamestnanú sústredením sa na samotný vzor, ale zároveň už v nej nebude toľko miesta na neustále omieľanie životných trablov. Zamestnané ruky aj hlava, pustená hudba, ale pokojne aj ticho, ako vám to len vyhovuje. Nielen, že si trebárs potom zahrejete krk teplým šálom, ale v procese pletenia i dušu relaxačným koníčkom.

Zmierňuje príznaky stresu, úzkosti a depresie. Čo úzko súvisí s predchádzajúcim bodom. Rytmické pohyby a úzke zameranie myšlienok pomáha mierniť negatívne stavy mysle. Navyše pletenie, pri ktorom sedíte a ste v relatívnom pokoji ako telesnom, tak duševnom, okamžite znižuje krvný tlak a tepovú frekvenciu. Pletenie jednoducho upokojuje.

Pomáha zlepšovať jemnú motoriku. A tá sa vám nemusí hodiť len pri zapínaní náušníc. Pletenie zamestnáva skoro všetky funkcie mozgu. Neveríte? Pozitívne emócie nad odvedenou prácou vnímame ako odmenu, zároveň musíme plánovať a udržať pozornosť, vnímame zmyslami (zrakom, hmatom) a musíme si udržať priestorovú navigáciu, zamestnávame tylový lalok, ktorý spracováva vizuálne informácie, potrebujeme neustále analyzovať prebiehajúcu činnosť, a koordinujeme presnosť a načasovanie pohybov. Pletenie je komplexná aktivita, ktorá navyše odvádza pozornosť od bolesti, a tak sa dá s úspechom využiť aj napríklad ako terapia Parkinsonovej choroby.

Spomaľuje úpadok kognitívnych funkcií. Áno, pletenie zlepšuje motorické funkcie a dvíha náladu, zároveň ale tiež stimuluje mozgovú aktivitu, ktorú udržuje dlhšie intenzívnu. Seniori, ktorí sa zaoberajú remeselnou výrobou (vrátane pletenia), majú zhruba o polovicu väčšiu šancu, že sa im vyhnú tzv. mierne kognitívne poruchy (porucha učenia sa novým veciam, vybavovania si, pomalšie myslenie a chápanie, vštepovanie a pod. Nie sú to tak závažné príznaky ako pri demencii.).

Pomáha predchádzať artritíde a zápalom šliach. A zároveň tiež mierniť ich príznaky. Tak, ako pri pletení používate mozog, používate aj kĺby. Pletenie pomáha jemne rekonštruovať a budovať kĺbovú chrupavku v prstoch, činnosť ale nekladie moc veľký odpor, preto je vhodnejšia než napríklad písanie na počítači (ktoré sa na precvičovanie prstov tiež odporúča). Ak už artritídou trpíte, je dobré namočiť si pred pletením ruky v teplej vode a rozhodne používať veľké ihlice, nerobiť žiadne drobné vzory.

...môžete si zarobiť. Prečo sa svojím dielom nepochváliť a neskúsiť ho prípadne aj speňažiť?  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku