Zobraziť přihlasovací formulár

Ako na hebké pery

  • Publikované:
Ako na hebké pery

Krásne, sýte a ošetrené pery sú významným parametrom atraktivity každej ženy. A máloktorá má pery ako z časopisu sama od seba. Rovnako ako o vlasy, nechty, zuby, pleť a podobne, treba sa aj o pery náležite starať. Starostlivosť o pery zahŕňa komplex troch oblastí, zjemňovanie pier a odstraňovanie starej kože, prevencia ich poškodzovania a výber tej správnej kozmetiky. Aké procedúry a prípravky je vhodné zaradiť do svojej skrášľovacej rutiny?

Vyhlaďte a zmäkčite svoje pery

Ak ste doteraz mala pocit suchých a poškodených pier, na ktorých vám nepríjemne uľpieval rúž, ak sa vám tvoria šupinky alebo si napríklad v strese pery sama hryziete (a to nie je zas tak vzácny jav), prvým, čím sa budete musieť obrniť, je trpezlivosť. Systematická starostlivosť o pery zaberie nejaký čas, výsledky sa dostavia pomerne rýchlo, ale akonáhle zo starostlivosti neurobíte rutinu, môžu sa pery dostať do pôvodného stavu celkom bez pýtania.

  • Zaraďte dennú starostlivosť - stará známa rada o odstránení starej kože a prekrvení pier kefkou na zuby je asi to najjednoduchšie, čo môžete urobiť. Pri každom čistení zubov kefku opláchnite a trite ňou pery krúživými pohybmi (nie moc silno, nech si nespôsobíte zranenie!). Potom pery a kefku umyte vo vlažnej vode.

  • Ak používate na pery peeling, odporúča sa frekvencia dvakrát týždenne. Častejší peeling by mohol viesť k nežiaducemu stenčeniu kože na perách, tá by mohla ľahšie praskať a prípadne tiež krvácať.

  • Ideálny peeling na pery je cukrový - cukor kryštál zmiešaný s olivovým olejom je najľahší na prípravu. Vzniknutou pastou masírujte pery a potom nechajte aspoň dve minúty pôsobiť. Opláchnite vlažnou vodou. Olivový olej môžete nahradiť napríklad kokosovým. Skvelou ingredienciou, ktorá krásne pery vyživí, je tiež med.

  • Sáčok zeleného čaju dokáže tiež zázraky, prevažne vďaka antioxidantom. Potom, čo vytiahnete čajový sáčok z vriacej vody, nechajte ho chvíľku vychladnúť, vytlačte prebytočnú vodu a ešte horúci ho priložte na pery. Nechajte pôsobiť zhruba päť minút, pery budú značne hydratovanejšie a jemnejšie.

  • Uhorka je tiež vynikajúca na suché pery. Okrem toho, že má skvelé účinky na zdravie, vie tiež dodať potrebnú vlhkosť a výživu vašim perám. Priložte si plátok uhorky na pery a nechajte ho tam tri až päť minút pôsobiť.

  • Majte po ruke balzam na pery. Vaše pery by nemali byť vlastne nikdy úplne bez ochrany, ale často k nej najlepšie poslúžia tie úplne najobyčajnejšie kozmetické prípravky. A tie moc nestoja, takže ideálny stav je mať jeden v každej kabelke alebo inej batožine, bunde a vrecku.

  • Hoci je to extrémne lákavé, vyhnite sa u balzamov príchutiam, farbivám a vôňam. Umelé prísady môžu vaše pery paradoxne vysušovať. Lepším riešením sú vždy prírodné produkty.

Predchádzajte poškodeniu pier

Správna starostlivosť ide nielen zvonku, ale aj zvnútra. Ako pomocou výživy a životného štýlu zabezpečiť, aby vaše pery boli čo najhodvábnejšie?

  • Hydratácia je kľúč k zdraviu všeobecne, pery nevynímajúc. Hovorí sa, že akonáhle pocítite smäd, už je to príznak dehydratácie. Majte neustále po ruke ideálne čistú vodu alebo nesladený čaj, dbajte na pitný režim, nedovoľte, aby ste cítili smäd ani na chvíľočku.

  • Vyhnite sa koreneným jedlám. Také chilli papričky a ostatné ostré koreniny vedia spôsobiť perám pekné nepríjemnosti. Pri kontakte pery vysušujú a spôsobujú ich podráždenie. Ak jete radi korenené jedlá, uistite sa, že pred ich konzumáciou nanesiete na pery balzam.

  • Miesto balzamov z drogérie vám najlepšie poslúži mandľový alebo kokosový olej, prípadne obyčajné maslo.

  • Vyhýbajte sa horúcej sprche. Dlhé a horúce sprchy alebo kúpele sú síce príjemné, ale zvlášť v zimných mesiacoch spôsobujú nepríjemné vysychanie pokožky, a to vrátane pier. Rozhodne je dobré dobu pobytu v sprche skrátiť a otočiť kohútikom trošku viac smerom k studenej.

  • Aj vhodné oblečenie vám môže pomôcť. Opäť, obzvlášť v zime, keď je vonku mráz a vietor, je vhodné nosiť cez ústa napríklad šál. Tak zabránite vystaveniu pier nepriaznivým poveternostným vplyvom, a teda aj ich vysúšaniu a praskaniu.

  • Dostatočná vlhkosť. Vlaha je pre pery dôležitá nielen zvnútra, ale aj zvonku. Zvlášť zateplené panelové domy s plastovými oknami majú problémy s nedostatočnou vlhkosťou vzduchu, tá môže spôsobovať nejeden zdravotný problém a perám (a pleti všeobecne) tiež nesvedčí.

Vyberte správny balzam na pery

Ako už bolo napísané vyššie, základom je sa vyhnúť príchutiam, farbivám a vôňam. Akákoľvek neprírodná látka môže vaše pery dráždiť a tým aj poškodzovať. Aké sú ale ďalšie parametre výberu správneho balzamu?

  • SPF faktor. A to minimálne 15. Aj keď to trebárs necítite, slnko sa na zdraví vašich pier podpisuje doslova dnes a denne. Preto je vhodné nosiť permanentne ochranu proti jeho lúčom nielen na perách, ale aj na celej tvári (väčšina make-upov už obsahuje SPF, minimálne 15, väčšinou okolo 30).

  • Vyhnite sa alergénom. Uistite sa, že váš balzam neobsahuje nič, na čo ste alergickí. Ak nie je na vine balzam na pery a vy máte predsa pokožku podráždenú, skontrolujte svoj odličovač alebo čistiace tonikum - kyselina salicylová alebo benzoylperoxid môžu spôsobovať vysúšanie a v niektorých prípadoch aj alergické reakcie.

  • Balzam jedine s vitamínmi A, B a E. Tieto sú maximálne dôležité na vonkajšiu starostlivosť (lokálne vstrebanie) a teda aj pre zdravie vašich pier. Pri výbere sa môžete orientovať podľa obsahu týchto vitamínov.

  • Obyčajná vazelína vám tiež urobí službu. Síce aktívne pery nezvláčňuje, ale uzamyká v nich vlhkosť - preto je ideálna na použitie do suchého alebo chladného prostredia (poprípade na noc).

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku