Zobraziť přihlasovací formulár

Peroxid nielen pre blondíny

  • Publikované:
Peroxid nielen pre blondíny

Alternatív rôznych chemických prostriedkov pre zdravie, krásu, domácnosť a upratovanie existuje celý rad, ale máločo je tak univerzálne, ako peroxid vodíka. Z našich domácností pomaly mizne, ale je to veľká škoda. Zďaleka ho nie je treba využívať len ako dezinfekciu alebo krutý a nešetrný odfarbovač vlasov, pomocou peroxidu vodíka totiž vyriešite nielenbežné upratovanie, nejeden zdravotný neduh alebo skrášľovaciu procedúru, ale napríklad aj vaša zelenina vydrží dlhšie čerstvá.


Kľúčovou vecou pri využití peroxidu vodíka je jeho koncentrácia. Ale keďže nepotrebujeme peroxid na technické účely ani ako raketové palivo, bude nám stačiť jeho 3% roztok (maximálne 6%, ale ten sa využíva predovšetkým na kozmetické účely). Aj takto voľne dostupné antiseptikum je ale žieravina, takže
pozor! Peroxid vodíka by nemal prísť do kontaktu s očami, ani s oblasťou okolo nosa, nesmie sa užívať vnútorne, preto (aj keď sa môže pri bolesti v krku kloktať) ho nikdy neprehĺtajte a nenechávajte v dosahu detí. A rozhodne ho držte ďalej od otvoreného ohňa a priameho slnečného svitu.


Peroxid vodíka vám často môže predpísať lekár. Je totiž antimikrobiálny, fungicídny, dezinfekčný, zastavuje krvácanie menších povrchových rán (odreniny), odporúčajú ho tiež stomatológovia na zmiernenie bolesti zubov a odstránenie zápachu z úst, je súčasťou lokálnych liekov na akné. Okrem toho si vďaka peroxidu vodíka môžete pripraviť domáci klystír (niektorí lekári ho ale neodporúčajú, pretože môže viesť k poškodeniu črevnej sliznice) alebo výplach pošvy pri
kvasinkových infekciách.


Na všetky nasledujúce návody používame 3% roztok peroxidu vodíka.


Zdravie:

  • Bolesť zubov. Peroxid zničí všetko, čo spôsobuje infekciu. Vyplachujte si ústa, podržte jednu polievkovú lyžicu peroxidu v ústach pár minút, opakujte niekoľkokrát denne.

  • Bolesť v krku. Zmiešajte peroxid s vodou v pomere 1: 6 (resp. 1: 3-9) a kloktajte pri bolestiach v krku. Neprehĺtajte! Neodporúča sa pre deti.

  • Plesne na nohách. Zmiešajte peroxid 1:1 s vodou a zmesou potierajte chodidlá, predovšetkým nechty. Nechajte zaschnúť.

  • Infekcie. Peroxid zabíja všetkých pôvodcov infekcií, preto je skvelý ako antiseptikum na odreniny a drobné poranenia.

  • Zápaly dutín. Ako krku, tak nosa - nosový sprej si vyrobíte zmiešaním peroxidu a nechlórovanej vody v pomere 1:15.


Krása:

  • Detoxikačný kúpeľ. Pridajte do kúpeľa približne 1,5l peroxidu a máčajte sa v ňom približne pol hodiny.

  • Zubná pasta. Vytvorte pastu z jedlej sódy a peroxidu vodíka, vyčistite si ňou zuby. Nielen, že vám vydezinfikuje zubnú kefku, ale zuby budú taktiež belšie.

  • Čistenie zubnej kefky. Pretože peroxid je aj účinná dezinfekcia, preto do neho občas namočte kefku a pokojne si vyčistite aj zuby, nie je potrebné oplachovať.

  • Bielenie zubov. Môžete peroxid používať ako ústnu vodu. Opäť ale pozor - neprehĺtajte!

  • Kontaktné šošovky. Peroxid ničí všetky organické látky, ktoré sa na povrchu šošoviek počas nosenia usadzujú. Ak máte citlivé oči, používanie čistého peroxidu ako dezinfekcia na šošovky by vám malo pomôcť proti ich podráždeniu.

  • Zosvetlenie a pridanie lesku vlasom. Na klasické zosvetľovanie sa používa koncentrovanejší roztok, keď ale do rozprašovača nalejete 3% roztok peroxidu s vodou v pomere 1: 1 a vlasy vysušené uterákom ním nastriekate, aj blond vlasy dostanú nádherný lesk bez zmeny farby. Peroxid nemusíte oplachovať, na svetle a vzduchu sa rozloží na obyčajnú vodu a kyslík.

Domácnosť:

  • Pranie. Do várky bielej bielizne prilejte pohárik peroxidu. Okrem toho, že zničí baktérie, bielizeň vybieli.

  • Bielenie bielizne. Napríklad na zažltnuté škvrny od potu a dezodorantu funguje peroxid výborne. Nalejte ho priamo na miesto, nechajte chvíľu pôsobiť a bielizeň vyperte. Nepoužívajte na iné než biele prádlo!

  • Odstraňovanie škvŕn (i od krvi). Peroxid funguje výborne na čerstvé škvrny od krvi. Nalejte ho priamo na škvrnu, nechajte pôsobiť, potom opláchnite studenou vodou a vyperte. Na odstránenie škvŕn z iných povrchov (napr. koberce) zmiešajte lyžičku peroxidu s troškou negélovej zubnej pasty. Mäkkou handričkou zapracujte do škvrny, opláchnite. Škvrna zmizne, nech už bola od čohokoľvek.

  • Dezinfekcia umývačky riadu. Do klasického umývania pridajte 50 ml peroxidu.

  • Dezinfekcia dosiek na krájanie. Jednoducho ich nastriekajte peroxidom. Ten ich vydezinfikuje a odparí sa.

  • Čistenie vodného kameňa, plesní. V kúpeľni, v kuchyni, kdekoľvek sa objavia usadeniny vodného kameňa. Postriekajte peroxidom a vydrhnite kefou. Pre vyššiu účinnosť si na pomoc vezmite ešte aj jedlú sódu, ktorú peroxidom poriadne prevlhčíte. Pastou potom usadeniny vydrhnite a opláchnite.

  • Čistenie zeleniny. Do drezu (alebo hrnca) plného studenej vody nalejte asi 50 ml peroxidu vodíka. Namočte do nej šalát alebo uhorky, paradajky, papriky... čokoľvek potrebujete zbaviť baktérií a chemikálií, a nechajte pôsobiť 20 - 30 minút. Nechajte zeleninu voľne uschnúť a schlaďte ju. Vydrží dlhšie čerstvá a z jej povrchu zmiznú chemikálie a všetky ďalšie škodlivé látky.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku