Zobraziť přihlasovací formulár

Ako mierniť stres každý deň

  • Publikované:
Ako mierniť stres každý deň

Stres je natoľko všadeprítomný, že sme ho už dávno prestali vnímať. Je to jednoducho bežná súčasť nášho života, ako napríklad práca alebo nákupy. A tie sú mimochodom zdrojmi stresu tiež. Pod veľkým psychickým tlakom ale chátra nielen naša nálada, ale aj telo. Pomaly, postupne, plazivo a tak, že to vlastne ani nevnímame. Psychosomatické prejavy a zdravotné následky stresu sú však obrovské. Ako pracovať na tom, aby na nás stres nemal taký vplyv?

Cítite napätie v krčnej chrbtici, často vás pobolieva hlava, ste podráždení, zle spíte i keď ste unavení, nemáte z ničoho radosť? Príznaky života v strese by sme mohli vymenovávať donekonečna, zlé zvládanie stresu stojí tiež podľa niektorých odborníkov za takmer všetkými závažnými ochoreniami. Čo je možné pre „destresovanie“ života urobiť každý deň?

Odpusťte ostatným. Aj keď sa zdá lákavé nasmerovať zlosť voči novému priateľovi vašej sestry, ktorý pre ňu nie je dosť dobrý, slečne v električke, ktorá mala pustenú hudbu zo slúchadiel tak nahlas, že vás to vytáčalo a k tomu ešte prežúvala s otvorenou pusou... Negatívne emócie vychádzajú zo stresu a stres spôsobujú. Racionalizujte. U väčšiny vecí nie je dôvod, aby vás rozčuľovali. Nestoja za to. A napokon - tí druhí to (väčšinou) ako útok proti vašej osobe nemyslia.

Pozerajte sa z okna. Ideálne „do zeleného“. Ale pokojne aj „do mestského“. Ak pracujete s počítačom, je to nutné dvakrát toľko - je potrebné sa na chvíľu zastaviť a vnímať prirodzené prostredie, prirodzený poriadok vecí. A nechať myšlienky len tak voľne plynúť.

Kúpte si kvety. Že je to zbytočné vyhadzovanie peňazí...? Za kúsok prírody nie. Rozhodne nie, ak sa vám páčia. V práci na stole, v jedálni alebo v obývačke doma urobí taká malá pripomienka pekných vecí s vašou psychikou divy.

Uvoľnite sa. Tenzia zo stresu sa prejavuje predovšetkým v oblasti krčnej chrbtice a trapézov, s tým samozrejme súvisia bolesti hlavy. Toto napätie je potrebné uvoľňovať čisto relaxačnými cvikmi. A to pokojne aj v práci. Ako na to?

  • Zostaňte sedieť na stoličke, ale odsuňte sa ďalej od stola.

  • Položte obe nohy na zem, nemajte jednu cez druhú, v kolenách pravý uhol.

  • Predkloňte sa a oprite si hlavu o kolená, respektíve ju nechajte voľne visieť medzi nimi.

  • Spustite ruky pozdĺž lýtok a nechajte ich voľne visieť.

  • Systematicky si uvedomujte uvoľnenie, nezapínajte žiadne svaly od hrudnej chrbtice hore.

  • Naopak sa ale snažte pôsobiť protiťah - tlačte zadok a bedrá viac do sedu, nech je chrbtica čo najviac pretiahnutá.

  • Táto pozícia je dobrá aj na prekrvenie hlavy, pomáha na sústredenie.

Cvičte pomaly. Ak ste v zlom psychickom stave, fyzické vyčerpanie vám moc nepridá. Navyše sa môžete dostať do ešte väčšieho stresu tým, že zistíte, že toho nezvládnete toľko ako predtým. Chôdza alebo ľahký beh vám síce kondíciu nevylepšia nijako rýchlo (aj keď rýchlejšie, než by ste si možno mysleli), ale pre mentálne zdravie sú nenahraditeľné.

Vystavte sa slnku. Pre prirodzené biorytmy potrebuje telo vedieť, v akej časti dňa sa telo práve nachádza. Bez slnečného žiarenia (a obzvlášť teraz, v zimných mesiacoch, kedy ráno je ešte a popoludní už zase tma) je telo trochu viac v strese tiež kvôli nedostatku vitamínu D, ktorý sa tvorí práve na slnku. Nemáte možnosť ísť cez deň na prechádzku? Aspoň na 20 minút? Nejaké obdobie sa dá prežiť aj na fototerapiách, solárnych štúdiách a potravinových doplnkoch so slnečným vitamínom D.

Liečte alergie! Ľudia, ktorí trpia sezónnymi alergiami, vykazujú v čase ich nástupu častejšie zmeny nálad smerom k horšiemu. Keď máme alergickú reakciu, produkujú sa v tele látky nepriaznivo ovplyvňujúce psychický stav.

Vypustite paru v bezpečnom prostredí. Zanadávejte si, ak potrebujete, tam, kde to nikomu neublíži. Na šéfa doma, na manžela kamarátke, na rodinu v práci. Niekedy je potrebné ten pretlak ventilovať a nedusit v sebe. To isté platí o plači. Cítite, že by ste sa potrebovala doslova vykričať? Snažte sa nevydesiť okolie a počkajte, až budete sama.

Zamestnajte sa. Nájdite si jednoduché činnosti, ktoré budú nenáročné, ale zároveň vám zamestnajú hlavu. To môže byť celá plejáda činností, od hľadania nových receptov, po ich skúšanie, čítanie, šport alebo omaľovánky. Nesmejte sa - vymaľovávanie je antistresový trend súčasnosti, ornamentálnych i klasických omaľovaniek pre dospelých je na trhu čím ďalej tým viac.

Zaplavte sa nenasýtenými mastnými kyselinami. Pretože tie sú dobré na všetko. Omega 3 a 6 nenasýtené mastné kyseliny sú potrebné na správne fungovanie mozgu a snáď všetkých kľúčových procesov v tele. A najlepším zdrojom sú morské ryby.

Ako bojujete proti stresu? Máte nejaké svoje zaručené spôsoby, ako po večeroch a pred spaním nemyslieť na úlohy, ktoré horia, na udalosti, ktoré vás trápia? Podeľte sa s ostatnými!
  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku