Zobraziť přihlasovací formulár

6 znamení, že je nevera na spadnutie. Z Vašej strany.

  • Publikované:
6 znamení, že je nevera na spadnutie. Z Vašej strany.

Veľa času trávime dekódovaním správania svojho partnera, pozorovaním, či sa niečo nemení, či sa nespráva inak, či náhodou nedávame podnet k tomu, aby nás raz, prípadne opakovane, podviedol. Málokedy sa však reálne zamyslíme nad tým, či to náhodou nie sme alebo nebudeme my, kto podvedie. Nikto by si predsa nechcel o sebe vôbec myslieť, že to bude práve on, kto situáciu nezvládne. Ale nevera väčšinou vychádza z dlhodobej frustrácie. Ako spoznáme, že sme k nej náchylnejší a nemôžeme za seba dať ruku do ohňa?

K nevere nedochádza tak, že sa jedného krásneho dňa zobudíte s myšlienkou: Tak, dneska podvediem svojho partnera. Milostný pomer i jednorazová aférka sú v drvivej väčšine prípadov výsledkom dlhodobých a postupných frustrácií, chýb komunikácie, potláčaných potrieb, zranení a nedorozumení, ku ktorým vo vzťahoch bežne dochádza.

Monogamia samozrejme nie je pre každého. Či už je vaše presvedčenie akékoľvek, mal by ho s vami zdieľať aj váš partner. Pravdy ani konečného čísla sa pravdepodobne nedoberieme, ale neveru aj v spokojnom manželstve priznáva 20 - 65% dospelých, v závislosti na veku, krajine alebo i dĺžke vzťahu, ktorý však všetci hodnotia ako dobrý a spokojný.

Nikdy by ste partnerovi nepovedali úplnú pravdu o svojich túžbach

Možno máte záľubu v nejakých praktikách, pri ktorých máte strach, že by ich partner považoval za divné. Alebo by ste ich chceli aspon vyskúšať. Možno potrebujete cítiť v posteli aj mimo nej väčšie emócie, pevnejšie puto, potrebujete viac láskyplnosti. Bojíte sa, že sa stretnete s nepochopením, odsúdením alebo dokonca výsmechom? Nech už je to akokoľvek, nenaplnené túžby, priania a potreby sú vo vzťahu cestou do pekla. Alebo teda skratkou do cudzieho náručia.

Muži väčšinou hľadajú častejší a pestrejší sex, ženy intenzívnejšie emócie. A až prekvapivo ľahko sa môže stať, že sa objaví niekto, kto zaplní presne to prázdne miesto, nad ktorým sa už tak dlho trápite, čomu sa ťažko odoláva. Je to možno klišé, ale otvorená komunikácia je cestou k naplnenému vzťahu. A čím skôr ju začnete praktizovať, tým lepšie. Zistiť po desiatich rokoch manželstva, že si v niečom vlastne nie ste schopní vyhovieť, by asi nebolo práve príjemné.

Urážate partnera v jeho neprítomnosti

Alebo o ňom jednoducho nehovoríte pekne. Samozrejme sú chvíle, kedy sa svojim priateľom zveríte, čo vás vo vzťahu štve, ale je veľký rozdiel nadávať na neupratané ponožky a nazývať Artura najväčším úbožiakom, akého poznáte. Hovoriť o partnerovi škaredo je vlastne čiastočne tiež podvádzanie, pretože je to do istej miery zrada. Je to spôsob, ako ukazujete, že k svojmu partnerovi nechováte dostatočný rešpekt, dá sa povedať, že tak vlastne nahlas spochybňujete svoje vlastné rozhodnutie s ním byť a zostať. Tieto malé prejavy nelojálnosti nakoniec pripravujú pôdu pre fyzickú aj emocionálnu neveru. Ak máte s partnerom vážne problémy, je potrebné ich riešiť primárne spolu alebo s odborníkom, nie medzi svojimi priateľmi.

Ste vo veku, ktorý končí deviatkou

Možno sa to zdá úsmevné, ale štatistiky potvrdzujú, že ľudia tesne pred dosiahnutím jubilea podvádzajú viac než kedykoľvek inokedy. Viac či menej podvedomá bilancia predchádzajúcej dekády a obavy z tej nasledujúcej povzbudzujú ľudí k neuváženým činom typu „tridsiatka (štyridsiatka, päťdesiatka) na krku, treba si ešte užiť“.

Už ste zaklamali... a prešlo to

Nemusí ísť o veľké lži alebo zatajovanie, ale jedno vedie k druhému. Existujú malé lži, ktoré majú za úlohu vášho partnera chrániť pred zranením citov. Ale keď spáli večeru a vy napriek tomu poviete, že vám chutí, je to niečo iné, ako keď sa váš partner nedozvie o večeri s bývalým priateľom, ktorá je oficiálne maskovaná za posedenie s kamarátkou. Keď o nič nejde, mal by váš partner vedieť aj to. Aj keď tým riskujete hádku. Akonáhle totiž zistíte, že jeho dôvera vo vás reálne existuje a vy ste schopní ju zne/využiť (hoci teoreticky pre partnerovo dobro), dvere k nevere sa pootvoria o kúsok viac.

Vystavujete sa pokušeniu

Je pre vás zájsť po práci na kávu s kolegom, ktorý sa vám páči, vlastne normálne? Vyhýbať sa pokušeniu je občas vlastne nemožné, pokiaľ s objektom svojich predstáv náhodou zdieľate pracovný priestor, ale zámerné vyhľadávanie kontaktu s ním je už tak trochu hranie sa s ohňom. Ak o niekom premýšľate nadštandardne do detailu a ešte k tomu s ním aktívne vyhľadávate kontakt, je na mieste byť k sebe absolútne úprimní. Čo vlastne naozaj chcete? Flirt, reálnu neveru, paralelný vzťah? A ak vlastne podvádzať nechcete, skúste si vypracovať tak trošku plán, ako svoje presvedčenie moc nepokúšať. Ideálne je, ak sa svojmu momentálnemu hrdinovi nemôžete vyhýbať, vyskytovať sa v jeho spoločnosti za prítomnosti ďalších ľudí.

Začínate si všímať všetkého, čo sa vám na partnerovi nepáči

Vidieť chyby na partnerovi a nachádzať nové je úplne prirodzené. Sústrediť sa na ne a dovoliť, aby prevážili to dobré, je už však niečo iné. Má to deštruktívny vplyv na vzťah, pretože si tým dávate možnosť porovnávať. A to tak, že z toho porovnávaný objekt musí nutne vyjsť lepšie. Navyše sa zatvárate do začarovaného kruhu, čím viac sa na to zlé sústredíte, tým viac ho vidíte aj nachádzate.

Ak začínate vidieť na partnerovi stále viac chýb a neviete vidieť to dobré, je možno načase urobiť krok späť a s odstupom podrobiť analýze celý vzťah. Stojí za to? Ak vás partner robí nešťastnými, má cenu s ním byť? A ako to vníma druhá strana? Trebárs naplnenie a šťastie tiež nepociťuje.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku