Zobraziť přihlasovací formulár

Nespavosť, zlé trávenie, podráždenosť?

  • Publikované:
Nespavosť, zlé trávenie, podráždenosť?

Stres, depresie, kŕče, mravčenie, nesústredenosť, bolesti hlavy, vysoký cholesterol, bolestivá menštruácia... To všetko (a ešte viac) môže byť dôsledkom nedostatku horčíka. Či už za to môže nadbytok vápnika v potravinách, strava všeobecne málo bohatá na horčík alebo užívanie niektorých liekov, s následkami jeho nedostatku sa potýka oveľa viac ľudí, než by ste si mysleli. Prečo je horčík tak dôležitý pre naše telo?

Horčík je absolútne nevyhnutný na „relaxáciu“ buniek. Na rozdiel od vápnika, ktorý ich „udržuje v napätí“. Správny pomer týchto dvoch prvkov v tele je nevyhnutný na správne fungovanie vlastne všetkých sústav vrátane tej nervovej. Bez horčíka vlastne nikdy nemôžete relaxovať, a to v úplne doslovnom slova zmysle - už od bunkovej úrovne.

S čím všetkým v tele pomáha horčík?

Horčík pôsobí naozaj vo všetkých sférach nášho fyzického a čiastočne i psychického stavu. Akonáhle ste vo veľkom strese alebo si uvedomujete, že ste i voči banálnejším problémom oveľa citlivejší, než by sa vám páčilo, skúste sa pozrieť, či sa u vás neprejavujú aj iné príznaky nedostatku horčíka.

  • Hlava, psychika - tlakové bolesti hlavy, častejšie migrény, závrate. Zhoršená môže byť tiež pozornosť a sústredenie. V rámci psychiky sa prejavuje vnútorné napätie, nervozita, zlé zvládanie stresu, strachu, depresie, nepríjemné sny, nespavosť, zábudlivosť, náladovosť, popudlivosť.
  • Srdcová činnosť - bolesť za hrudnou kosťou, zrýchlený alebo nepravidelný srdcový tep, náhly pocit „zadýchania“ aj bez fyzickej záťaže.
  • Svaly, pohybový aparát - únava aj po spánku, tiky (najčastejšie očného viečka), bolesť svalov a ich zlá regenerácia napríklad po športe, rýchla unaviteľnosť, kŕče, necitlivé končatiny, mravčenie na perifériách tela, bolesti kĺbov.
  • Ďalšie - zvýšené potenie, častejšie nutkanie na močenie, cukrovka, citlivosť na zmeny počasia, poruchy videnia, zlý stav zubov, nechtov a vlasov, sklon ku zvracaniu, hnačky, zvýšený cholesterol.

Každý z príznakov môže byť problémom sám o sebe a je vždy dobré ho konzultovať s lekárom. Avšak ak je z vymenovaných príznakov prítomných viac alebo dokonca väčšina, je pravdepodobné, že váš stav môže horčík výrazne zlepšiť.

Od lekára alebo z lekárne?

Na trhu je k dispozícii množstvo doplnkov stravy, ktoré obsahujú buď čistý horčík, alebo jeho kombináciu s niektorými ďalšími látkami (najčastejšie vápnik a zinok). Voľnopredajné doplnky stravy však obsahujú menšiu koncentráciu horčíka vo vstrebateľnej forme, než horčíkové preparáty na predpis. Preto je dosť možné, že nedostatkom horčíka trpíte aj napriek tomu, že ho denne užívate v rozpustnej forme alebo tabletkách.

Výhodou horčíka na lekársky predpis je nielen jeho vstrebateľnosť a dostatočná dávka, ale tiež samotná konzultácia s lekárom. Pri nej môžete objaviť veľa neduhov, ktoré sa dajú vyriešiť pomerne jednoducho.

Niektorí odborníci z radov neurológov uvádzajú, že horčík predpisujú ako predstupeň antidepresív. Pomáha k svalovej relaxácii, často odstraňuje nespavosť aj bolesti hlavy spôsobené práve psychickým napätím.

Kto potrebuje horčík a kde ho nájdeme?

Samozrejme, že horčík potrebujeme všetci. Jeho zvýšenú potrebu majú ale predovšetkým športovci, tehotné a dojčiace ženy, diabetici, ľudia, ktorých životný štýl a práca prináša veľký stres, a ľudia trpiaci takmer akoukoľvek chorobou (nedostatok horčíka zhoršuje priebeh vlastne akejkoľvek choroby).

Ak chcete zvýšiť svoj príjem horčíka prirodzenou cestou, mali by ste zaradiť do jedálnička čo najviac týchto potravín:

  • Strukoviny
  • Banány
  • Kakao (áno, čokoláda!)
  • Orechy
  • Mandle
  • Figy
  • Mak
  • Ovsené vločky
  • Zemiaky
  • Listová zelenina

Už ste niekedy užívali horčík? Pomohol vám niekedy odstrániť ťažkosti horčík z lekárne alebo od lekára? A ako ste poznali, že ho máte nedostatok? A zaznamenali ste nejaké vedľajšie účinky jeho užívania? Podeľte sa na Mimibazari s ostatnými o svoje skúsenosti!  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku