. .. .. .. .. .. .. .
. .

Najlepší chlieb z domácej pekárne: 5 receptov našich čitateliek na chlieb rascový, kváskový, pivný a Jedlo

Báječne voňavý, vo vnútri krásne nadýchaný, s chrumkavou kôrkou na povrchu. Domáci chlieb je jednoducho delikatesa, nad ktorú nie je. S chlebmi zo supermarketu, ktoré nemajú žiadnu chuť, na druhý deň sa mrvia a tretí už sú plesnivé, sa vôbec nedá porovnávať. Vyberte si ten, ktorý vám zachutí najviac. V domácej pekárni je ich príprava jednoduchá, pokojne to ale zvládnete aj bez nej.

Výborný chlieb zo zmesi múk

Suroviny

  • 380 ml vody
  • 2 lyžice octu
  • 2 lyžice oleja
  • 1/2 kocky droždia
  • 400 g hladkej múky
  • 100 g chlebovej ražnej múky
  • 100 g celozrnnej (dala som špaldovú) múky
  • soľ
  • korenie
  • rasca

Postup

1. Cesto si pripravíme v domácej pekárni.

2. Vykysnuté cesto preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a urobíme bochník. Ak sa lepí, poprášime ešte hladkou múkou, aby nám išiel bochník lepšie vytvarovať.

3. Necháme na plechu ešte 30 minút kysnúť.

4. Nakysnutý chlieb potrieme soľou rozmiešanou v troche vody a dáme do rúry predhriatej na 180 stupňov. Pred pečením môžeme ešte na povrchu narezať, napr. do kríža alebo pozdĺžnej rezy.

5. Pečieme 40 minút. Aby bol chlebík ešte lepší, dávam na dno rúry misku s vodou.

Chlebík môžete samozrejme piecť aj v domácej pekárni.

TIP NA OBMENU
Ak chcete chlebík viac hutnejší, stačí zmeniť pomer múky, a to 300 g hladkej + 200 g ražnej + 100 g celozrnnej. Do cesta môžete pridať semienka slnečnice, sezamu alebo tekvice.

Za recept ďakujeme užívateľke kalimera, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>

 

Výborný rascový chlieb z domácej pekárne

Suroviny

  • 200 ml mlieka
  • 200 ml vody
  • 2 - 3 lyžice olív. Oleje
  • 1 - 2 lyžice octu
  • 1 lyžička cukru
  • 2 lyžičky soli
  • 350 g hladkej múky
  • 200 g celozrnnej ražnej chlebovej múky
  • 1 vrchovatá lyžička celej rasce
  • 1-2 vrchovaté lyžičky drvenej (nie mletej) rasce alebo chlebového korenia
  • 1/3 kocky čerstvého droždia alebo 1 lyžička sušeného droždia (modrobiele s lastovičkou)
  • podľa chuti je možné pridať slnečnicové semienka, sezam, čerstvá či osmahnutá cibuľka, cesnak,mleté škvarky..., ale ja najradšej pridávam cca 1 vrch.lyžicu Semienkové zmesi (slnečnica, tekvica, pínia)

Postup

Všetky suroviny dáme do formy v poradí tak, ako je uvedené v rozpise. Pečieme na program 1 - základný (nie celozrnný!), kôrka tmavá (alebo ako má kto rád).

Múky zmiešam v mise a vmiešam do nich rascu (či iné chlebové korenie) a potom až vsypávam do formy. Droždie dávam doprostred do menšej jamky v múke. Po signál. znamení pridám semienka, cibuľku, cesnak, bylinky alebo napríklad škvarky.

Je to skvelý recept pre každého začiatočníka s domácou pekárňou. Po čase možno múky či ostatné ingrediencie obmieňať, napr. mlieko za cmar alebo pridať napr. 3 lyžice pomletých škvariek a pod.. Tento chlebík skvele vykysne, má chrumkavú kôrku, vo vnútri je krásne mäkký, nedrobí sa a vydrží dlho čerstvý.

Hotový chlieb váži cca 1,2 kg.

Za recept ďakujeme užívateľke Gitty, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>

 

Pivný chlieb

Suroviny

  • 250 ml čierneho piva
  • 5 polievkových lyžíc vody
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 350 g pšeničnej chlebovej múky
  • 150 g ražnej múky /dávam 1:1 celozrnú a mletú/
  • 1/4 kocky kvasníc
  • 2 lyžičky soli
  • rasca

Postup

V uvedenom poradí dáme do pekárne. Pečiem ETA Harmony program základný vel.I, kôrka stredná.
Naozaj, vyskúšala som veľa chlebov, ale tento je NAJ NAJ!!! Je veľmi dobrý aj na druhý deň.
Zakaždým mi síce hore praskol, ale to asi má byť.. :o) je potom aj hore pekne vypečený.

Za recept ďakujeme užívateľke Koblížci, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>

 

Staročeský chlieb s cibuľou a majoránom

Suroviny

  • 310 ml vody
  • 1 PL oleja
  • 1 PL octu
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 380 g hladkej múky
  • 120 g ražnej múky
  • 1 ČL sušeného droždia
  • 1 ČL rasce
  • hrsť majoránu
  • cibuľa (nakrájaná)

Postup

Všetko dajte v uvedenom poradí do domácej pekárne a postupujte podľa inštrukcií. Po pípnutí pridajte rascu, majorán a cibuľu.

Za recept ďakujeme používateľke JanaLud, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>

 

Pravý kváskový chlieb

Suroviny

  • 650 g múky (ražná chlebová, pšeničná chlebová, popr. celozrnná ražná, špaldová - môžete experimentovať)
  • 12 polievkových lyžíc (180 g) pravého ražného kvásku
  • 400 ml vody
  • 3 čajové lyžičky morskej soli
  • 3 polievkové lyžice kvalitného slnečnicového alebo olivového oleja
  • 1 - 2 čajové lyžičky rasce
  • semienka (tekvicové, slnečnicové, sezamové, ľanové - podľa ľubovôle, môžete miešať) 

Môžeme (nie je nutné) pridať polievkovú lyžičku psyllia (vlákniny) a štipku chlebového korenia (firma Sonnentor). Všetko dáme do pekárne naraz vrátane semienok

Postup

Príprava kvásku:

Ak nemáte možnosť zohnať si tzv. „štartér“ , čo je menšie množstvo kvásku, (možno aj sušeného), nezúfajte. Nie je ťažké si kvások vypestovať. Za štyri dni ho môžete mať doma. Stačí vám miska, do ktorej pridáte vodu a ražnú múku v pomere 1:1, no a premiešate. Každý deň kvások rovnakým spôsobom ošetríte, teda pridáte rovnaký diel vody a ražnej múky, premiešate. Asi po 4 dňoch by ste mali mať vlastný kvalitný pravý kvások. Rýchlosť kvasenia je závislá na fázach mesiaca. Skrátka ak mesiac dorastá – kvások rastie rýchlejšie, ak mesiac cúva – kvások bude potrebovať o niečo viac času.

 

Udržiavanie kvásku:

Na naše účely zvolíme tento variant na udržiavanie kvásku: Kvások uchovávame v pohári s viečkom v chladničke, viečko úplne nedoťahujeme. Ak pečieme chlieb aspoň 1 x týždenne, nemusíme mať o kvások žiadnu vážnu starosť. Stačí po každom odobratí dávky na pečenie (čo je cca. 12 polievkových lyžíc) pridať opäť ražnú múku a vodu v pomere 1:1, dobre rozmiešať vidličkou, a potom nechať v izbovej teplote asi 6 - 12 hodín, aby kvások opäť "vzišiel" . Pohár uložíme späť do chladničky. Ideálna konzistencia kvásku sa osvedčila „lievancová“.

Ak by sme dlhšiu dobu chleba nepiekli, je dobré kvások premiešať a pridať trochu múky a vody minimálne 1 x za týždeň. Necháme ale len v chladničke, ak kvások iba priživujeme. Pri používaní kvásku je dobré si uvedomiť, že ide o „živý produkt“, preto nemusí byť chlieb zakaždým rovnaký. V minulosti, mávali rôzne pekárne rôzne špecifické chute chlebov. Veľmi záleží aj na kvalite múky a jemnosti namletia.

Na pečenie kváskového chleba sa mne osobne najviac osvedčila múka veľmi jemne mletá (firma Country Life). Používam múku chlebovú ražnú a chlebovú pšeničnú v pomere 1:1. Kombinovať ale môžeme podľa vlastnej ľubovôle rôzne druhy. Výborná je aj múka špaldová (tzv. pradávna pšenica). Prvotné nezdary pri pečení chleba môžu byť spôsobené aj kvalitou múky.

 

Pečenie:

Chlieb je možné upiecť v podstate v akejkoľvek domácej pekárni, prednosť dávajme spotrebičom kvalitným, nie teda tým najlacnejším.

Popíšem tu postup na pečenie v pekárni ETA 7149 DELICCA, ktorú mám vyskúšanú. Urobí dobrú kôrku a má možnosť nastavenia vlastného programu.

Pečenie bez nastavenia vlastného programu: Zvolíme program miesenia a kysnutia (pri spomínanej pekárne č. 8), väčšinou trvá 1,5 hod. Potom necháme cesto v pekárni ďalších 4 - 6 hodín, podľa toho, ako rýchlo kysne. Keď máme formu zaplnenú asi zo štyroch pätín, zapneme samostatný program pečenia (č.10), ktorý väčšinou trvá 60 min. Vyberieme voľbu Farby - chlieb tmavý. Pre dobré prepečenie chleba je potrebné pridať 10 min navyše (u niektorých lacnejších pekární dokonca až 25 min), výsledné pečenie by malo byť aspoň 70 minút. Pečenie s možnosťou vlastného naprogramovania programu č. 12 (pekáreň ETA 7149 DELICCA): Tlačidlom cyklus nastavíme jednotlivé cykly pečenia: miesenie 1 H1 - 14 min, potom kysnutie K1 - 60 min, ďalej miesenie 2 - 5 min, kysnutie 2 K2 - 120 min , kysnutie 3 K3 - 90 min, pečenie nastavíme 70 min. Pred každým pečením zvolíme voľbu Farby na tmavý. Výsledná doba prípravy je 6 hod.

Dobré skúsenosti sú pri pečení kváskového chleba aj s pekárňou Panasonic SD-255. Použime program „Basic dough“ v dobe trvania 2 hodiny 2O minút. Cesto premiesi a nakysne. Po ubehnutí programu necháme chlieb ďalšie 4-5 hodín kysnúť, potom nastavíme program „Bake only“ s dobu pečenia na 1 hodinu 10 minút.

Všetkým, ktorí sa do pečenia pustia, prajem gurmánsky zážitok pri znovuobjavenej skutočnej chuti chleba.

Za recept ďakujeme užívateľovi Naturlife

Publikované



ČLÁNKY MOHOU KOMENTOVAT POUZE PŘIHLÁŠENÍ UŽIVATELÉ
Registraci provedete ZDE
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Kontakt

© 2004-2022 CZECH NEWS CENTER a.s.