Zobraziť přihlasovací formulár

Cuketová zmes do pohárov: Najlepšie recepty na obľúbenú úpravu pod mäso, na špagety aj na hrianky

  • Publikované:
Cuketová zmes do pohárov: Najlepšie recepty na obľúbenú úpravu pod mäso, na špagety aj na hrianky

Pokrmy z cukety už vám doslova „lezú krkom“ a vy premýšľate, ako to urobiť, aby ste si túto inak skvelú zeleninu mohli vychutnať aj v zime a na jar, keď bude stáť okolo sto korún za kilo? Zavarte ju! Cuketovú zmes si potom môžete kedykoľvek vychutnať pod mäsom, na špagetách, ako prílohu k mäsu alebo napríklad na pečive či hrianke.

Cuketová nátierka na hrianky - diabolská

Suroviny

  • 2 kg cukety (olúpané, vydlabané a nahrubo postrúhané)
  • 500 g cibule
  • 100 g sadla
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 4 lyžice plnotučnej horčice
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička štipľavej papriky (milovníci pikantného môžu nahradiť mletými čili papričkami)
  • 1 lyžička mletého korenia
  • 1 lyžica worchesterovej omáčky
  • 1 lyžička kari korenia

Postup

1. Najemno nakrájanú cibuľu na masti osmažte do sklovita.

2. Pridajte nahrubo nastrúhanú cuketu a všetky ostatné ingrediencie.

3. Varte miernym varom 30 minút.

4. Hotovú zmes vriacu rovno z hrnca plňte do čistých pohárov, tie uzavrite, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Za recept ďakujeme používateľke Chula.

 

Cuketová zmes na čokoľvek

Suroviny

  • 3 kg cukety
  • 25 dkg tuku (olej, maslo)
  • 1 kg cibuľa
  • 1/2 fľaštičky sójovej omáčky
  • 20 dkg vegety
  • 40 - 100 dkg paradajkového pretlaku (podľa chuti)
  • 2 lyžičky chilli
  • 3 palice cesnaku
  • štipka zázvoru

Postup

1. Nakrájanú cibuľu opražte do sklovita.

2. Pridajte pretlak, cuketu nastrúhanú nahrubo a duste 30 minút (do mäkka).

3. Potom pridajte ostatné suroviny, chvíľku povarte a nakoniec pridajte cesnak.

4. Horúcu zmes naplňte do pohárov a sterilizujte.

Zmes je výborná na hrianky, k zemiakovým plackám, na špagety (s mletým mäsom trebárs), apod.

Za recept ďakujeme používateľke Jonesca.

Cuketový kaviár

Suroviny

  • 3 kg cukiet
  • 1 kg mrkvy
  • 1/2 l rastlinného oleja
  • 2 lyžice soli
  • 3 lyžice cukru
  • 1/2 kg cibule
  • 1/2 l paradajkového pyré (drvené paradajky)

Postup

1. Olúpte všetku zeleninu a pokrájajte ju na menšie kúsky, čo sa zmestia do mixéra.

2. Zeleninu zmixujte spolu so soľou a potom zmes preložte do hrnca.

3. Pridajte 2 lyžice rastlinného oleja a za občasného premiešania priveďte do varu.

4. Potom ihneď znížte plameň na minimum a nechajte zmes v rajnici prebublávať pod pokrievkou jednu hodinu.

5. Potom pridajte paradajkové pyré a ešte 20 minút na miernom ohni varte.

6. Potom už len preložte do vopred vysterilizovaných pohárov a otočte hore dnom do vychladnutia.

 

Cuketová zmes s karí

Suroviny

  • 2 kg cukiet
  • 12 - 20 paradajok
  • 3 - 4 papriky
  • 4 lyžice masla
  • kari
  • 5 strúčikov cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • vegeta
  • kečup alebo pretlak
  • cukor podľa chuti

Postup

1. Cuketu nakrájame na kúsky a orestujeme na masle, osolíme, okoreníme.

2. Pridáme cesnak a korenie.

3. Priklopíme pokrievkou a necháme dusiť cca 10 minút.

4. Potom pridáme nakrájanú papriku a paradajky a ešte chvíľu dusíme.

5. Nakoniec pridáme kečup alebo pretlak a ochutíme cukrom.

6. Horúce plníme do pohárov a sterilizujeme pri 80 °C asi 15 - 20 minút.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku