Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo muži opúšťajú ženy, ktoré milujú?

  • Publikované:
Prečo muži opúšťajú ženy, ktoré milujú?

Láska je ošemetná, niekedy až nebezpečná vec. A verte, alebo nie, ale pre ženy aj mužov. Pretože milovať väčšinou znamená otvoriť sa, úplne sa odovzdať, dať tomu druhému do rúk najmocnejšie zbrane proti nám samým a dúfať, že ich nikdy nepoužije. Všetci vieme, že mužské a ženské pokolenie jednoducho nemá schopnosť si nikdy úplne porozumieť. Ale napriek tomu sa neprestávame snažiť.

Možno už to poznáme sami na vlastnej koži. Láska je jedna vec, ale sem tam sa k nej pridružia faktory, ktoré ju prehlušia. A niekedy muž opustí ženu, aj keď ju miluje. Aké sú na to najčastejšie dôvody?

Žena je na ňom emocionálne (alebo inak) závislá

Takmer každý muž potrebuje svoj vlastný priestor. Potrebujú svojich priateľov, koníčky, prácu. Čo rozhodne nepotrebujú je cítiť sa ako niečí majetok, pestúnka alebo stroj na zarábaní peňazí. Akonáhle z akejkoľvek strany ucíti ohrozenie vlastnej slobody, samostatnosti a individuality, väčšinou k tomu pocíti okamžitý odpor. A veľmi ten pocit neanalyzujú, oveľa častejšie ho jednoducho len chcú nemať. A to znamená odísť.

Nedostatok intimity

A teraz rozhodne nemyslíme iba sex. Myslíme tým blízkosť ako fyzickú (na rôznych úrovniach), tak psychickú. Od letmých, až mimovoľných dotykov, ako sú malé pohladenia, keď prejde okolo, po rozhovory a pocit bezpečného prostredia pre to, aby mohli bez obáv zdieľať čokoľvek, čo práve potrebujú.

Cíti, že sa ho snažia opraviť

Akonáhle muži dostanú pocit, že sú v niečom nedostatoční, začnú prirodzene cúvať. Pocit, že pre niekoho nie sme dosť takí, akí sme, sa veľmi ťažko akceptuje. Mnoho žien má neodolateľnú potrebu muža neustále vylepšovať, čo ale v preklade znamená poukazovať na jeho chyby. Muži potrebujú nekritický obdiv (napokon – komu by sa to nepáčilo?), ktorý im dá priestor objavovať sami seba.

Sťažnosti a rýpanie

Aj keď sa hovorí, že ženy rýpaním vlastne len prejavujú svoju starosť, neustále handrkovanie a celkovo negatívne vyznenie komunikácie je niečo, čo jednoducho veľa mužov neunesie. Často voči nemu otupejú, prestávajú ženu počúvať alebo brať vážne, tá je čím ďalej frustrovanejšia a celá situácia naberá na obrátkach. Takýto vzťah sa môže zmeniť na úplnú apatiu, alebo naopak... vo svoj vlastný koniec.

Cítia sa ohrození úspechom ženy

V súčasnej dobe je tento názor veľmi nekorektný. Avšak stále ešte existujú staromódne páry (a možno ich je viac, než si myslíme), kde partneri prahnú po tradičných roliach. Bohužiaľ, pracovný úspech ženy často nie je mužom dostatočne ocenený, pretože takýto muž môže brať ženin úspech ako poukazovanie na svoj neúspech (aj keď to nutne nemusí byť pravda). Nedokáže potom radosť zdieľať a celý vzťah sa stáva veľmi náročný pre jeho ego.

Porovnáva sa s iným mužom

Respektíve je porovnávaný. Každý vzťah si zaslúži čerstvý štart, čistý štít, každý človek je iný, každá situácia i interakcia jedinečná. Záleží na partneroch, ako veľmi chcú navzájom vedieť o svojej minulosti, ale aj to väčšinou stačí vyložene informatívneho charakteru. Porovnávanie je neprípustné. Muži väčšinou nechcú analyzovať predchádzajúce vzťahy svojej partnerky. Potrebujú cítiť (rovnako ako ženy), že oni sú práve teraz a tu tí jediní, na ktorých záleží.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

Bellezza 1. 6. 2022, 13:00
to už radšej kocúra, ten mi nebude nič vyčítať