Recept na najlepšiu pizzu z karfiolu: Low carb verzia bez múky nielen pre dietárky
- Autor: Lenka Ch. (LenkaCh)
- Publikované:

Chutí skvele, napriek tomu neobsahuje ani štipku múky. Táto alternatíva klasickej pizze je nízkosacharidová, bezlepková, hodí sa aj pre stále populárnejšiu keto diétu. Je nielen zdravá, ale aj chutná a skvele zasýti. Keď ju ochutnáte, už inú chcieť nebudete.
Alternatívnych ciest na pizzu je celý rad, patrí medzi ne napríklad to z mozzarelly, z kukuričnej polenty alebo z karfiolu. A práve tá z poslednej ingrediencie chutí najlepšie a tej klasickej pizzi, ktorú poznáte, sa podobá najviac. Dôležité je roztiahnuť cesto na plechu čo najviac do strán, aby bolo naozaj tenké. Potom bude korpus dozlatista upečený a úžasne chrumkavý.
Predpečený korpus môžete obložiť všetkým, čo máte radi. Ako základ pokojne použite kečup, oveľa lepšia je ale domáca omáčka z dohusta zvarených pasírovaných paradajok, dochutená bylinkami a cesnakom. Potom siahnite napríklad po šunke, slanine, pikantnej saláme, obľúbenej zelenine a samozrejme syre.
Recept na pizzu z karfiolového cesta
Ingrediencie:
- 1 karfiol
- 2 vajcia
- 40 g parmezánu alebo iného strúhaného syra
- 50 g mandľovej múky
- 1 lyžica olivového oleja
- 1/2 lyžičky soli
- mleté čierne korenie
Postup:
1. Karfiol rozdeľte na ružičky, dajte do osolenej vody a asi 5 minút ho povarte.
2. Povarený karfiol rozmixujte, pridajte všetky ostatné ingrediencie a rozmixujte na kompaktnú hmotu. Tú môžete dochutiť bylinkami.
3. Nechajte si predhriať rúru na 200 °C horúci vzduch alebo 220 °C spodný a horný ohrev.
4. Plech vyložte papierom na pečenie, oddeľte časť karfiolovej hmoty, dajte ju na papier a prstami rozprestrite do tvaru požadovaného korpusu. Hmota by mala mať výšku 3 – 5 milimetrov.
NÁŠ TIP
Na karfiolovú hmotu položenú na plech vyložený papierom na pečenie položte zhora ďalší hárok
papiera na pečenie a korpus vytvarujte valčekom.
5. Pečte v predhriatej rúre cca 15 - 25 minút dozlatista.
6. Predpečený korpus obložte podľa chuti a pečte ešte asi 7 - 10 minút najlepšie v režime gril, aby sa už korpus nevysúšal.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia