Zobraziť přihlasovací formulár

Perníková chalúpka: Upečte si s deťmi jedlú vianočnú dekoráciu

  • Publikované:
Perníková chalúpka: Upečte si s deťmi jedlú vianočnú dekoráciu

Dnes je prvá adventná nedeľa a tak je ten pravý čas naladiť sa na predvianočnú atmosféru. Pustite si koledy, pripravte varené víno a upečte si s deťmi sen každej ratolesti – perníkovú chalúpku. S týmto receptom je úspech vopred zaručený, a navyše si užijete veľa zábavy.

Príprava perníkového cesta nie je žiadna veda, stačí len zaobstarať tie správne ingrediencie a pustiť sa do toho. Aby upečené perníčky nielen krásne vyzerali, ale aj chutili, mali by ste dbať na to, aby bolo cesto pripravené z kvalitných surovín.

Nezabudnite tiež na prípravu šablón. Vytvorte ich z tvrdšieho papiera buď podľa svojej fantázie alebo stavte na istotu a stiahnite si už hotové šablóny z internetu. Podľa nich potom z vyváľaného cesta vykrojte jednotlivé tvary. Zaobstarať sa dajú aj hotové formičky, tie vám ale budú zbytočne po celý rok zaberať miesto v šuplíku.

Perníková chalúpka

Budete potrebovať:

Na cesto

  • 600 g bio špaldovej múky
  • 200 g bio cukru
  • 80 g bio masla
  • štipka jedlej sódy
  • štipka soli
  • perníkové korenie v bio kvalite
  • 2 polievkové lyžice bio kakaa
  • 3 bio vajcia
  • 3 čajové lyžičky bio medu

Na polevu

  • 1 vaječný bielok v bio kvalite
  • 180 g práškového cukru
  • šťava z polovice bio citróna

Postup:

1. Zmiešajte múku, cukor, sódu, soľ, perníkové korenie a kakao. Postupne pridávajte vajcia, rozpustené maslo a med. Všetko dobre premiešajte a prepracujte. Cesto by malo mať hladkú a pevnú konzistenciu. Takto pripravené ho zabaľte do potravinovej fólie a dajte odpočinúť do chladničky do nasledujúceho dňa.

2. Druhý deň cesto nechajte ohriať na izbovú teplotu a rozvaľkajte na pomúčenom povrchu na plát. Pomocou predpripravených šablón z neho vykrojte dielčie časti chalúpky. Nezabudnite vykrojiť aj okná a dvere.

3. Na plech vyložený papierom na pečenie položte pripravené diely a pečte pri 180 stupňoch asi 10 minút.

4. Medzitým si z bielkov, cukru a šťavy z citróna pripravte polevu. Miešajte aspoň štvrť hodiny, aby sa zmes dobre prepojila.

5. Každú stranu chalúpky vrátane strechy ozdobte pripravenou polevou. Odporúčame použiť zdobiace vrecko na perníky a zmes pred naplnením aspoň dvakrát prepasírovať sitom. Dekoráciám sa medze nekladú, takže môžete použiť aj iné cukrárske zdobenie. Pomocou zvyšnej polevy zlepte usušené diely k sebe a pokojne ešte dozdobte. Odporúčame diely pred nalepením zbrúsiť napríklad strúhadlom, aby k sebe lepšie priľnuli. Pre lepšiu stabilitu ich spojte špáradlom, ktoré po zaschnutí vytiahnete.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku