Perníková chalúpka: Upečte si s deťmi jedlú vianočnú dekoráciu
- Autor: Lenka Ch. (LenkaCh)
- Publikované:

Dnes je prvá adventná nedeľa a tak je ten pravý čas naladiť sa na predvianočnú atmosféru. Pustite si koledy, pripravte varené víno a upečte si s deťmi sen každej ratolesti – perníkovú chalúpku. S týmto receptom je úspech vopred zaručený, a navyše si užijete veľa zábavy.
Príprava perníkového cesta nie je žiadna veda, stačí len zaobstarať tie správne ingrediencie a pustiť sa do toho. Aby upečené perníčky nielen krásne vyzerali, ale aj chutili, mali by ste dbať na to, aby bolo cesto pripravené z kvalitných surovín.
Nezabudnite tiež na prípravu šablón. Vytvorte ich z tvrdšieho papiera buď podľa svojej fantázie alebo stavte na istotu a stiahnite si už hotové šablóny z internetu. Podľa nich potom z vyváľaného cesta vykrojte jednotlivé tvary. Zaobstarať sa dajú aj hotové formičky, tie vám ale budú zbytočne po celý rok zaberať miesto v šuplíku.
Perníková chalúpka
Budete potrebovať:
Na cesto
- 600 g bio špaldovej múky
- 200 g bio cukru
- 80 g bio masla
- štipka jedlej sódy
- štipka soli
- perníkové korenie v bio kvalite
- 2 polievkové lyžice bio kakaa
- 3 bio vajcia
- 3 čajové lyžičky bio medu
Na polevu
- 1 vaječný bielok v bio kvalite
- 180 g práškového cukru
- šťava z polovice bio citróna
Postup:
1. Zmiešajte múku, cukor, sódu, soľ, perníkové korenie a kakao. Postupne pridávajte vajcia, rozpustené maslo a med. Všetko dobre premiešajte a prepracujte. Cesto by malo mať hladkú a pevnú konzistenciu. Takto pripravené ho zabaľte do potravinovej fólie a dajte odpočinúť do chladničky do nasledujúceho dňa.
2. Druhý deň cesto nechajte ohriať na izbovú teplotu a rozvaľkajte na pomúčenom povrchu na plát. Pomocou predpripravených šablón z neho vykrojte dielčie časti chalúpky. Nezabudnite vykrojiť aj okná a dvere.
3. Na plech vyložený papierom na pečenie položte pripravené diely a pečte pri 180 stupňoch asi 10 minút.
4. Medzitým si z bielkov, cukru a šťavy z citróna pripravte polevu. Miešajte aspoň štvrť hodiny, aby sa zmes dobre prepojila.
5. Každú stranu chalúpky vrátane strechy ozdobte pripravenou polevou. Odporúčame použiť zdobiace vrecko na perníky a zmes pred naplnením aspoň dvakrát prepasírovať sitom. Dekoráciám sa medze nekladú, takže môžete použiť aj iné cukrárske zdobenie. Pomocou zvyšnej polevy zlepte usušené diely k sebe a pokojne ešte dozdobte. Odporúčame diely pred nalepením zbrúsiť napríklad strúhadlom, aby k sebe lepšie priľnuli. Pre lepšiu stabilitu ich spojte špáradlom, ktoré po zaschnutí vytiahnete.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia