Svätomartinské rožky: Recept na kysnuté aj tie krehké s kyslou smotanou
- Autor: Lenka Ch. (LenkaCh)
- Publikované:

Sú charakteristickým sladkým pečivom na obdobie okolo sviatku svätého Martina. Obvykle sú plnené orechmi, ale aj tvarohom, makom s hrozienkami alebo lekvárom. Chutia skvele a doslova sa rozplývajú na jazyku. Inšpirujte sa tradičným sviatočným múčnikom našich babičiek a pustite sa do pečenia. Uvidíte, že sa po rožkoch len zapráši.
Aj na svätomartinské rožteky existuje celý rad receptov. Niekto nedá dopustiť na tie kysnuté, ktorých príprava je ale pracnejšia a zaberie oveľa viac času, iní dávajú prednosť krehkému cestu z masla a smotany a ďalší zase tomu z kyslej smotany.
My sme pre vás vybrali dva osvedčené recepty našich čitateliek. Jeden je na rožky kysnuté, druhý na rožky z cesta krehkého. Skúste upiecť oboje a posúďte, ktoré sú podľa vás lepšie.
Svätomartinské rožky z krehkého cesta
(recept od Beluuuska)
Ingrediencie na cesto (z cesta je 32 rožkov)
400 g hladkej múky
1 Hera
1 kyslá smotana (200g)
vajce na potrenie
Postup
1. Z múky, hery a kyslej smotany vypracujeme cesto a dáme odležať do chladničky (minimálne na 2 hodiny, najlepšie však cez noc).
2. Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme ho na 4 diely, každý diel potom rozvaľkáme do kruhu a opäť rozdelíme a to na 8 dielikov (trojuholníčkov).
3. Potom už len plníme podľa chuti. Ja osobne robím klasiku - maková, tvarohová, lekvárová náplň.
4. Naplnené rožky zrolujeme do tvaru rožkov.
5. Nakoniec potrieme vajcom a dáme piecť na 200 ° C na 20 minút.
6. Práškový cukor zmiešame s vanilkovým a ešte horúce rožky obalíme.
Kysnuté svätomartinské rožky
(recept od mazlíci)
Ingrediencie na cesto
400 g polohrubej múky
20 g droždia
1 vajce
100 g masla
100 g práškového cukru
2 dcl mlieka
štipka soli
Postup
1. Zarobíme kvások a zo všetkých prísad vypracujeme cesto a necháme v teple vykysnúť.
2. Z cesta vyvaľkáme kruh a nakrájame ho na trojuholníky.
3. Vykrojené trojuholníky potrieme rozpusteným maslom a dáme na ne plnku. Pravá svätomartinská je maková s hrozienkami, alebo tvarohová, jabĺčková, lekvárová, orechová... Akú má kto rád.
4. Naplnené trojuholníčky zvinieme od dlhšej strany k špičke, dáme na vymastený plech a necháme vykysnúť.
5. Potom ich potrieme vajcom a upečieme.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia