Zobraziť přihlasovací formulár

Svätomartinské rožky: Recept na kysnuté aj tie krehké s kyslou smotanou

  • Publikované:
Svätomartinské rožky: Recept na kysnuté aj tie krehké s kyslou smotanou

Sú charakteristickým sladkým pečivom na obdobie okolo sviatku svätého Martina. Obvykle sú plnené orechmi, ale aj tvarohom, makom s hrozienkami alebo lekvárom. Chutia skvele a doslova sa rozplývajú na jazyku. Inšpirujte sa tradičným sviatočným múčnikom našich babičiek a pustite sa do pečenia. Uvidíte, že sa po rožkoch len zapráši.

Aj na svätomartinské rožteky existuje celý rad receptov. Niekto nedá dopustiť na tie kysnuté, ktorých príprava je ale pracnejšia a zaberie oveľa viac času, iní dávajú prednosť krehkému cestu z masla a smotany a ďalší zase tomu z kyslej smotany.

My sme pre vás vybrali dva osvedčené recepty našich čitateliek. Jeden je na rožky kysnuté, druhý na rožky z cesta krehkého. Skúste upiecť oboje a posúďte, ktoré sú podľa vás lepšie.

Svätomartinské rožky z krehkého cesta

(recept od Beluuuska)

Ingrediencie na cesto (z cesta je 32 rožkov)

400 g hladkej múky

1 Hera

1 kyslá smotana (200g)

vajce na potrenie

Postup

1. Z múky, hery a kyslej smotany vypracujeme cesto a dáme odležať do chladničky (minimálne na 2 hodiny, najlepšie však cez noc).

2. Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme ho na 4 diely, každý diel potom rozvaľkáme do kruhu a opäť rozdelíme a to na 8 dielikov (trojuholníčkov).

3. Potom už len plníme podľa chuti. Ja osobne robím klasiku - maková, tvarohová, lekvárová náplň.

4. Naplnené rožky zrolujeme do tvaru rožkov.

5. Nakoniec potrieme vajcom a dáme piecť na 200 ° C na 20 minút.

6. Práškový cukor zmiešame s vanilkovým a ešte horúce rožky obalíme.

Kysnuté svätomartinské rožky

(recept od mazlíci)

Ingrediencie na cesto

400 g polohrubej múky

20 g droždia

1 vajce

100 g masla

100 g práškového cukru

2 dcl mlieka

štipka soli

Postup

1. Zarobíme kvások a zo všetkých prísad vypracujeme cesto a necháme v teple vykysnúť.

2. Z cesta vyvaľkáme kruh a nakrájame ho na trojuholníky.

3. Vykrojené trojuholníky potrieme rozpusteným maslom a dáme na ne plnku. Pravá svätomartinská je maková s hrozienkami, alebo tvarohová, jabĺčková, lekvárová, orechová... Akú má kto rád.

4. Naplnené trojuholníčky zvinieme od dlhšej strany k špičke, dáme na vymastený plech a necháme vykysnúť.

5. Potom ich potrieme vajcom a upečieme.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku