Zobraziť přihlasovací formulár

Recept na domáci sirup z nádchovníka. Liečivá dobrota na nádchu, kašeľ a bolesti v krku

  • Publikované:
Recept na domáci sirup z nádchovníka. Liečivá dobrota na nádchu, kašeľ a bolesti v krku

Aj keď od začiatku školského roka uplynuli len tri týždne, školáci s respiračnými infekciami plnia čakárne detských lekárov. A je ich čím ďalej tým viac. Dôvodom je aj dlhou absenciou pobytu v kolektíve spolužiakov zlenivelá imunita. Než ale siahnete po tabletkách a sirupoch z lekárne, skúste staviť na prírodný liek. Zázračný nádchovníkový sirup vyjde na pár korún, deťom chutí a má blahodárne účinky.

Rastlinku ľudovo prezývanú nádchovník má doma už takmer každý. Ľahko sa totiž množí a rýchlo rastie. Stačí zlomiť kúsok vetvičky, vložiť ju do vody alebo zapichnúť do substrátu, a už za pár týždňov môžete „žať“.

Nádchovník spoznáte ľahko, hrubé dužinaté listy, husto porastené striebornými chĺpkami, totiž po rozlomení vydávajú veľmi silnú vôňu, ktorá pripomína zmes gáfru, mäty, medovky a eukalyptu.

Recept na sirup z nádchovníka

Budete potrebovať:

  • 30-40 stredných lístkov nádchovníka
  • 1 kg cukru krupica (môže byť aj trstinový)
  • 1 pomaranč (najlepšie chemicky neošetrený)
  • 1 citrón (najlepšie chemicky neošetrený)
  • vodu

Postup:

  1. Pomaranč a citrón, najlepšie v bio kvalite, dôkladne umyte a aj s kôrou nakrájajte na plátky.
  2. Očistené, ale neumyté lístky nádchovníka nasypte do hrnca, pridajte plátky citrusových plodov a všetko zalejte horúcou vodou tak, aby všetky suroviny boli úplne ponorené. Prikryte pokrievkou a nechajte najmenej dvadsaťštyri hodín - pokojne ale aj štyridsaťosem - stáť v izbovej teplote.
  3. Hotový výluh preceďte cez husté sitko alebo čistý obrúsok do iného hrnca a priveďte do varu. Znížte teplotu a opatrne prisypte cukor. Za občasného miešania varte na miernom ohni a nechajte výluh redukovať kým nedostane medený odtieň a nezačne ľahko hustnúť.

Tip
Konzistenciu sirupu vyskúšajte tak, že pomocou lyžičky nakvapkajte malé množstvo na čistý tanierik. Ak budú kvapôčky držať tvar, je najvyšší čas sirup odstaviť. Po vychladnutí totiž ešte dosť zhustne.

  1. Ešte teplým sirupom ihneď naplňte poháre, pevne ich uzavrite a otočte hore dnom. Uchovávajte najlepšie v tme a na chladnom mieste.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku