Zobraziť přihlasovací formulár

10 spôsobov, ako podporovať vývoj reči u bábätiek

  • Publikované:
10 spôsobov, ako podporovať vývoj reči u bábätiek

Reč bábätka sa rozvíja už od jeho prvých dní po narodení. Snahy dieťaťa vyjadriť sa možno posilňovať už od počiatku. Zistite ako! 

Reagujte na zvuky a plač

Jedine tak mu ukážete, že ho vnímate. Ak na zvuky nemôžete hneď reagovať, hovorte k bábätku z diaľky, aby vedelo, že viete, čo sa deje. Zakaždým, keď zareagujete na plač, posilňujete dôveru bábätka vo vás.

Pokroky chváľte

Zo začiatku bábätku rozumejú len rodičia, a niekedy ani oni nie. Povzbudzujte ho vo vyjadrovaní a chváľte ho za akúkoľvek snahu o komunikáciu.

Prihovárajte sa bábätku

Nie je nič lepšie, ako mu ísť príkladom. Vezmite si dieťa do náručia, alebo si sadnite pred neho a hovorte s ním, podporíte tak jeho snahu o žvatlanie. Odpovedajte na jeho „reč“ rovnakým spôsobom, takto pochopí komunikačný proces.

Hovorte s ním, aj keď ste ďaleko

Popisujte bábätku, čo práve robíte, zatiaľ čo si hrá samo na deke. Napríklad: „Teraz varím, dnes budeme mať koprovku,“ a podobne. Ak vám dôjdu slová, môžete si pri varení spievať. Myslite na to, že dieťa je ako špongia, všetko absorbuje.

Spievajte stále tie isté pesničky

Opakovaním obľúbených pesničiek mu pomôžete rýchlejšie si zapamätať obľúbené slovíčka.

Popisujte, čo s ním robíte

Pri prezliekaní mu hovorte, čo sa deje. Mnoho detí pri prezliekaní plače a váš hlas dieťa môže upokojiť: „Teraz ti oblečiem tričko, najprv hlavičku, teraz rukávy. A je to!“ Vďaka tomu si spojí skutok s tým, čo hovoríte.

Čítajte mu

Dieťa si obľúbi čítanie skôr, než si myslíte. Je to rovnaké ako s pesničkami, veľmi rýchlo zistí, ktoré príbehy ho fascinujú a bude ich s radosťou počúvať.

Aj zlé dni pomáhajú

Prídu chvíle, kedy sa vám naozaj nebude chcieť hovoriť. Poproste dieťa, nech vás objíme, pobozká, alebo sa na vás usmeje pre zlepšenie nálady. Urobte tak aj v prípade, že ešte nerozumie tomu, čo hovoríte, postupne si slová spojí s činmi a bude vás pusinkovať hlava nehlava.

Nepodporujte ukazovanie

Zakaždým, keď si dieťa bude niečo vyžadovať ukazovaním, popíšte mu čo chce a až potom mu to dajte. Postupne vyžadujte, nech si o konkrétnu vec povie samo a až potom mu ju podajte.

Opakovanie robí majstra

Ani jeden z týchto bodov nie je jednoduchý a vyžaduje ako vašu trpezlivosť, tak i čas. Najlepšie je denne ich používať čo najviac a deň čo deň opakovať, výsledky sa čoskoro dostavia.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku