Zobraziť přihlasovací formulár

Domáce špecle: Vynikajúca rýchla príloha len z 3 ingrediencií

  • Publikované:
Domáce špecle: Vynikajúca rýchla príloha len z 3 ingrediencií

Hodia sa ako príloha k duseným mäsám s omáčkou, ku gulášu, ale napríklad aj k pečenému bravčovému. Skvelé sú tiež zapečené, či už s mäsom alebo len zeleninou. Špecle sú skrátka báječne univerzálne. A navyše sú rýchle a jednoduché na prípravu. Vyskúšajte ich a zamilujete si ich!

Recept na špecle

Ingrediencie (na 2 menšie prílohové porcie)

  • 100 g hrubej múky

  • 1 vajce M

  • 50 ml mlieka (prípadne vody)

  • ½ lyžičky soli + na osolenie vody

  • plus voliteľné: trocha kurkumy, štipka muškátového orieška a nasekaná petržlenová vňať alebo pažítka

Postup

1. Do misky rozklepnite celé vajce, prilejte trochu mlieka a zľahka vyšľahajte a speňte. Pridajte pol lyžičky soli. Ak chcete špecle žltšie, prisypte trošičku kurkumy.

2. Pridajte nadrobno nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku - to bude okrem iného dôkaz, že sú špecle naozaj domáce a že ste ich vyrábali vy. Finálne môžete pre vôňu a chuť pridať aj strúhaný muškátový oriešok alebo muškátový kvet.

3. Ešte raz všetko vymiešajte a zasypte hrubou (funguje ale aj hladká a polohrubá) múkou. Pomocou lyžice intenzívne asi minútu miešajte, kým vám nevznikne hladké cesto. To by sa malo pekne ťahať. Nechajte ho 10-15 minút odpočívať.

4. Do hrnca dajte variť dosť osolenú vodu, ale udržujte len mierny var.

5. Na hrniec položte cedidlo na halušky (alebo použite hrubé sito alebo strúhadlo), prelejte do neho cesto a špachtľou zarovnávajte po povrchu a tvorte špecle. Snažte sa čo najrýchlejšie, aby všetky prepadli do vody pokiaľ možno naraz a aby mali rovnaký čas varu.

6. Nechajte špecle povariť, keď vyplávajú na hladinu, sú hotové.

7. Hotové špecle hoďte na panvicu s maslom a orestujte, alebo šup s nimi rovno do syrovej omáčky. Omáčkou nikdy nešetrite, rovnako tak čerstvo mletým čiernym korením a ďalšími bylinkami.

Tip foodblogerky Koko

Ak špecle vyrábate dopredu, po uvarení ich preložte do studenej vody. Nechajte ich schladiť a potom preceďte. Predpripravené špecle uchovávajte v škatuľke v chladničke a potom ich opečte na dostatočnom množstve masla.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku