Zobraziť přihlasovací formulár

6 jednoduchých trikov, ako sa v byte ochladiť aj bez klimatizácie

  • Publikované:
6 jednoduchých trikov, ako sa v byte ochladiť aj bez klimatizácie

Máte pocit, že sa váš byt premenil na peklo? V noci nemôžete v rozpálenej spálni spať? Nie ste sami! Vonkajšie teploty sa v posledných dňoch šplhajú do závratných výšin a v našich domácnostiach bez klimatizácie je horúčava na zbláznenie. A pretože leto je ešte len je pred nami, určite oceníte osvedčené tipy, ako teplotu doma ľahko a účinne o pár stupňov znížiť.

1. Inšpirujte sa v prímorských krajinách

Zabudnite na zvyk hneď ráno roztiahnuť všetky žalúzie a závesy. Svetlo je síce fajn, so slnečnými lúčmi si ale do bytu pustíte tiež horúco. Určite ste si na dovolenke v Taliansku, Grécku a podobne všimli, že sú okná všetkých domov zatvorené okenicami. Obyvatelia prímorských štátov totiž dobre vedia, ako sa pred neznesiteľným žiarom ochrániť. Skúste to ako oni a nechajte okná cez deň zatemnené, zabránite tak prehriatiu interiéru a zaistíte si teplotu nižšiu hneď o niekoľko stupňov.

2. Neotvárajte cez deň okná

Vetrať sa síce musí, vymeniť vydýchaný znečistený vzduch za ten čerstvý je dôležité a zdraviu prospešné, počas horúcich tropických dní ale neotvárajte okná kedy vás práve napadne. Vetrajte intenzívne skoro ráno, ešte než vyjde slnko a večer potom najlepšie až po 22. hodine. Okná pokojne môžete nechať otvorené celú noc. Využite tiež okamihy po letnej búrke, kedy je vzduch nádherne svieži.

3. Rozvešajte do okien vlhké plachty

Možno vám to príde trochu podivné, rozhodne je to ale účinné. Suchý vzduch totiž pocit horúčavy a nedýchateľnosti v byte ešte znásobuje. Až teda večer otvoríte okno, zaveste do neho vlhkú plachtu alebo napríklad osušku. Vzduch, ktorý bude prúdiť dovnútra, sa vďaka tomu zvlhčí a ochladí a v miestnosti hneď klesne teplota. Alebo aspoň vyperte a vlhkú bielizeň rozložte v miestnosti na sušiak.

4. Dajte si teplú sprchu

Nie, nepomýlili sme sa. Studená voda by vás totiž na chvíľku osviežila, ale za pár minút by ste sa už zase potili horúčavou. Dôvodom je reflexné zúženie ciev a následné prekrvenie kože, ktoré sa prejaví ako pocit tepla. Nabudúce sa preto po horúcom dni osprchujte radšej vlažnou alebo ešte lepšie teplou vodou a hlavne sa neutierajte. Nechajte na sebe kvapôčky uschnúť, voda pri svojom vyparovaní totiž spôsobuje chvíľkové ochladenie okolitého vzduchu.

5. Schlaďte si pyžamo

Či už spíte v pyžame alebo v nočnej košeli, dajte si ich aspoň hodinu pred tým, než pôjdete spať, do mrazničky. Uvidíte, že v chladivom nočnom úbore sa vám bude oveľa lepšie zaspávať. Na prikrytie si miesto deky vezmite len plachtu alebo obliečku ideálne z chladivého materiálu ako je satén alebo napríklad mikrovlákno. A ak máte v mrazničke miesto, pridajte ju pokojne k pyžamu.

6. Vypnite notebook, televíziu a ďalšie elektrické spotrebiče

Prekvapilo by vás, koľko tepla zapnuté spotrebiče produkujú. A reč nie je len o žehličke alebo elektrickom variči či rúre. Až teda nabudúce zase udrú tropické teploty, dajte si na večeru radšej len zeleninový šalát alebo studenú uhorkovú či jahodovú polievku, na desiatu miesto koláča deťom pre tentokrát kúpte trebárs šišku, žehlenie nechajte na inokedy a miesto večera pri televízii si radšej s rodinou zahrajte nejakú peknú spoločenskú hru. Pozor ale na pohotovostný stand-by režim! Spotrebiče je nutné vypnúť úplne, inak sa stále trochu zahrievajú.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku