Zobraziť přihlasovací formulár

Obľúbená i nenávidená rebarbora: Ako ju správne spracovať a uchovávať, aby vydržala čo najdlhšie

  • Publikované:
Obľúbená i nenávidená rebarbora: Ako ju správne spracovať a uchovávať, aby vydržala čo najdlhšie

Má jedinečnú, príjemne kyslastú chuť, ktorú milovali už naše prababičky. Skvele sa hodí do bublanín, koláčov, kompótov, ovocných knedlí, ale aj pod mäso alebo na prípravu chutney či vynikajúcej marmelády. Ak ste rebarboru ešte neochutnali, určite to urobte. Je totiž nielen chutná, ale aj zdravá.

Kvôli obrovským listom by ste si ju ľahko mohli spliesť s lopúchom, od neho ju ale odlišuje dvojmetrové kvetenstvo a červenkastá stopka. A aj keď chuťou a využitím rebarbora pripomína skôr ovocie, ide o lahodnú zeleninu nabitú vitamínmi C a B, vápnikom, železom, draslíkom, horčíkom a mangánom. Posilňuje nervovú sústavu, stavbu kostí, zbavuje telo jedov, je prospešná pre krvný obeh, pokožku i vlasy.

Ako rebarboru zbierať a spracovať

Na zber sa hodia len mladé stonky dlhé okolo tridsať centimetrov. Nikdy ich ale nestrihajte alebo nerežte, aby zvyšky nezačali v zemi zahnívať. Vždy ich vytrhávajte a to až v zemi. Dávajte ale pozor, aby ste ich príliš nepoškodili, sú totiž pomerne krehké. Domov si ich odneste aj s listami, vydržia vám tak dlhšie čerstvé.

Pred uložením do chladničky potom listy ostrým nožom odrežte. Ak si rebarboru prinesiete domov z trhu alebo supermarketu, budú stopky už zbavené listov. Pred samotným spracovaním odrežte tiež podzemnú časť a ostrým nožom stonky rebarbory olúpte tak, aby ste v smere odspodu nahor k listovej časti stiahli tvrdú šupku a oddelili tenké vlákna. Pripravené stopky potom spracujte podľa potreby.

Čitateľský recept na rebarborový koláč s vanilkovým pudingom nájdete TU >>

Ako rebarboru skladovať

Ak nebudete rebarboru hneď spracovávať, nenechávajte ju nikde príliš dlho ležať. Stopky očistite, zabaľte do vlhkej papierovej utierky, vložte do mikroténového vrecka a uložte do chladničky, najlepšie do fresh zóny. vydrží vám tam tri až päť dní. Čerstvú rebarboru môžete pokojne aj zamraziť a na koláči či bublaninách si pochutnať aj v zime. Stačí očistené stopky nakrájať na menšie paličky a rovno zamraziť alebo ju pred tým ešte krátko zblanšírovať.

Ak sa rozhodnete pre prípravu domácej rebarborovej marmelády, nájdete recept TU >>

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku