Zobraziť přihlasovací formulár

Horúčka u detí: Kedy ju znižovať a ako

  • Publikované:
Horúčka u detí: Kedy ju znižovať a ako

Červené líčka, sklenený pohľad, horúci dych, únava, nechutenstvo a nálada pod psa. To sú najčastejšie príznaky toho, že telíčko vášho potomka bojuje s horúčkou. Ak však hneď siahate po liekoch na jej zníženie, robíte chybu. Poradíme vám, kedy je čas teplotu začať zrážať, aj kedy vyraziť k lekárovi.

Horúčka rodičov niekedy dokáže poriadne vydesiť, napriek tomu je paradoxne prospešná. Snažiť sa ju zraziť hneď v začiatkoch je tak úplne kontraproduktívne. Ide totiž o prirodzenú reakciu organizmu, ktorý sa z tela snaží dostať preč to, čo tam nepatrí. A na to potrebuje nejaký ten čas.

Najčastejším dôvodom vyššej teploty je nejaké infekčné ochorenie, či už vírusové alebo bakteriálne, ako je chrípka, prechladnutie, zápal dýchacích ciest alebo stredného ucha a podobne. Na vine ale môže byť aj rast zubov, reakcia na očkovanie, prehriatie alebo napríklad nedostatok tekutín. Za zvýšenú sa považuje teplota v rozmedzí medzi 37-38° C, za horúčku hodnoty medzi 38-40° C, nad 40° C už ide o horúčku vysokú.

S návštevou lekára aj podávaním sirupu počkajte

Mnohí rodičia sa ponáhľajú k lekárovi hneď, ako horúčku namerajú. Často ich cesta dokonca smeruje na pohotovosť. Alebo aspoň hneď dieťaťu podajú lieky na zníženie. Lenže keď horúčku „násilne“ potlačíte, zmiznú síce príznaky a dieťa sa bude cítiť lepšie, vlastná choroba ale bude v tele prebiehať ďalej a skôr či neskôr znovu prepukne, často s ešte horšími príznakmi. Horúčka by skrátka mala mať možnosť robiť svoju prácu. A na to potrebuje zvyčajne dva až tri dni. Lekára kontaktujte, len ak teplota prudko stúpa, dieťa sa vám javí ochabnuté, nereaguje, neprijíma tekutiny, má problémy s pohybom, ľadové končatiny, často zvracia, na koži sa objaví mramorovanie alebo krvavé škvrnky, prípadne ak ho trápia silné bolesti hlavy či brucha.

Stavte na pokoj a dostatok tekutín

V prípade horúčky je najdôležitejšie udržať dieťa v pokoji. Zaistite mu ticho, nepúšťajte mu televíziu, nedávajte do ruky tablet. Radšej vezmite do ruky knižku a prečítajte mu nejakú peknú rozprávku. A nechajte ho pokojne spať tak často, ako potrebuje. Často ho ale kontrolujte, či nedošlo k radikálnemu zhoršeniu stavu. Dôležité je zabezpečiť dostatočný príjem tekutín, najvhodnejší je vlažný bylinkový čaj s medom, ak ale dieťaťu nechutí, stačí aj voda. Zaistite tiež, aby v miestnosti, kde odpočíva, nebolo ani prekúrené, ani veľmi chladno. Nezabúdajte pravidelne vetrať.

Vyskúšajte osvedčené triky našich babičiek

Skôr ako siahnete po liekoch na znižovanie teploty, môžete využiť znalostí našich predkov. Skvele fungujú napríklad octové ponožky. Zmiešajte vlažnú vodu s octom v pomere 5:1, ponožky do roztoku namočte, trochu vyžmýkajte, navlečte dieťaťu na nohy a cez ne dajte ešte jedny suché. Na nohách ich nechajte asi 10-15 minút. Podmienkou však je, aby dieťa nemalo studené končatiny. To platí aj pri zábale. Pri ňom namočte osušku alebo plachtu do vody s teplotou 25 - 30 ° C, trochu vyžmýkajte a dieťaťu obaľte okolo hrudníka s bruškom. Končatiny ničím neprekrývajte. Zábal nechajte pôsobiť štvrť hodiny, potom dajte dieťaťu štvrť hodiny pauzu, premerajte teplotu, a ak neklesla, ešte raz zábal zopakujte.

Ak dieťa zábal neznesie, môžete ho sprchovať alebo umývať špongiou. Voda nesmie byť ľadová, ale vlažná a sprchovať začnite postupne od dolných končatín smerom k hornej časti hrudníka. Ak teplota neklesne, môžete procedúru niekoľkokrát do hodiny opakovať. Ak klesne aspoň o 0,5 ° C, dieťa osušte a uložte do postele. Účinný je aj tvarohový zábal, ktorý sa prikladá na vreckovke či šatke na stupaje nôh a dlane. Cez neho môžete dať igelit a obviazať treba ešte suchou plienkou. Tvarohový zábal by mal byť priložený aspoň pol hodiny, pokojne ale aj dlhšie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku