Zobraziť přihlasovací formulár

Nádherná aj v osemdesiatke

  • Publikované:
Nádherná aj v osemdesiatke

Ak chceme vyzerať a cítiť sa skvele po fyzickej aj psychickej stránke vlastne až do konca našich dní, nemôžeme spoliehať na naše päťdesiatročné ja, že to potom všetko doženie. V súčasnej dobe môžeme počuť hlasy, ktoré hlásajú, že sa proti starnutiu nemá bojovať, nemusí to byť náš nepriateľ. Ak starneme dobre. Čo to znamená? Predovšetkým sa o seba starať. A ženy obzvlášť, vzhľadom k hormonálnym veľtočom, ktoré za život prekonávame, treba myslieť na neskoršie roky čo najskôr.

Psychická pohoda. Trpko ste sa pousmiali? Tak treba urobiť v živote pár zmien. Nadbytočný stres nás totiž vedie k nezdravému životnému štýlu, nadužívaniu alkoholu, prejedaniu alebo inak pošramotenému stravovaciemu režimu. A chronický stres môže spôsobiť v našom tele doslova čokoľvek, pretože vedie ku kontinuálnemu narušovaniu našej hormonálnej hladiny. Preto by sme sa o svoju psychickú stránku mali starať a venovať jej pozornosť rovnako dobre, ako tej fyzickej.

Kým môžeme, budujme svaly. Pretože s každou ženou sa po tridsiatom piatom roku veku stane nemilá vec. Metabolizmus sa začne spomaľovať, ženské pohlavné hormóny ubúdať, tuky sa ukladajú oveľa rýchlejšie než predtým. A čo nám pomáha k udržaniu metabolizmu, pevnosti pokožky a lepšiemu spaľovaniu? Sú to svaly, respektíve aktívna svalová hmota. Nemusíte nacvičiť do posilňovne a urobiť zo seba skriňu, ale silový tréning je v starostlivosti o naše telo rovnako dôležitý, ak nie dôležitejší, než kardio a cvičenia na výdrž. Takže - kým máme možnosť, svaly budujme, až to pôjde horšie (okolo štyridsiatky), budeme si ich udržiavať.

Neprestávajme sa hýbať. Len ten pohyb musíme prispôsobiť. Nič sa nedá robiť, naše kĺby a pohybový aparát starne, pridávajú sa rôzne choroby a obmedzenia. Nič z toho ale neznamená, že sa musíme prestať hýbať. Život bez dostatočnej aktivity sa nám pomaly začne vracať ako bumerang. A sami viete, že niekto je v osemdesiatke zdatný ako štyridsiatnik, a niekto už je v päťdesiatke jednou nohou vy viete kde. S postupujúcim vekom uberáme váhy, skracujeme kardio, venujeme sa iným aktivitám, ale dôležité je neprestať. Nikdy.

Trvalé zmeny nad diétami. Jednorazové diéty, nárazové chudnutie a cvičenie, si len zahráva s naším metabolizmom, neustále zmeny spôsobujú nášmu telu stres (aj psychike, to predsa poznáte). Zdravý životný štýl nie je jednorazová záležitosť a všetko, čo chceme na našom živote zmeniť k lepšiemu, by malo byť trvalé. Ako v stravovaní, tak v cvičení, tak v starostlivosti o psychiku, aktívnom vyžití, sebarealizácie.

Nesnažme sa o dokonalosť. Starnutie nie je nič, čo by sme mali maskovať, tváriť sa, že sa nás netýka, alebo z neho mali mať strach. Deje sa to každému a je práve na každom z nás, ako ho prežije, ako je naň pripravený, ako ho prijíma. Ak ale budeme chcieť v päťdesiatke vyzerať na dvadsať, budeme horko sklamaní. Nerealistické očakávania od seba samého povedú len k permanentnému rozčarovaniu, zášti, zatrpknutosti a často nepriateľstvu.

Ak sa budeme sústrediť na to, aby sme boli zdraví a plní energie, nemusíme usilovať o mladistvý vzhľad za každú cenu. Časom sa nám v živote otvorí veľa možností, dôjdeme k mnohým záverom, začneme si vážiť iných vecí a sústrediť sa skôr na naplňujúce a fungujúce vzťahy než na každodennú bitku so zrkadlom.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku