Zobraziť přihlasovací formulár

Šípkový čaj nielen na zahriatie

  • Publikované:
Šípkový čaj nielen na zahriatie

Chuť šípkového čaju máme všetci spojenú s niečím. Môže to byť škôlka, kde sme ho dostávali nielen na zahriatie, ale aj ako zdroj vitamínov, môžu to byť zimné večery strávené zababušení v deke s dobrou knihou, môže to byť spomienka na to, ako sme šípky zbierali so starými rodičmi na chate. Výrazná a jedinečná chuť šípkového čaju ale nemá len nostalgický nádych, má tiež veľa pozitívnych efektov na naše zdravie. Prečo si teda šípkový čaj pripravovať?

Koho by napadlo, že ruže majú plody. Majú a sú to práve šípky. Červené guličky, ktoré sú ukryté vo vetvách kríkov ruže šípovej, sú síce trošku náročnejšie na zber, sem tam sa môžeme poškriabať, ale stojí to za to.

  • Ak si zbierame a sušíme vlastné šípky, je dobré ich nechať na kríkoch raz premrznúť - významne totiž zosladnú (podobný efekt ako pri ľadového vína). Avšak nesmieme ich nechať mrznúť a rozmŕzať moc dlho, pretože takéto striedanie teplôt by mohlo zapríčiniť stratu veľkej časti prospešných látok.

Čo šípky obsahujú

Tak predovšetkým ide o veľké množstvo vitamínu C. Rovnako ako paradajky obsahujú zázračný lykopén, ale prídavkom k tomu tiež vitamíny A, E, K a P, veľa vitamínov skupiny B, minerály ako vápnik, draslík, železo, polyfenoly, rutín a ďalšie látky, ktoré majú antioxidačné a iné, prospešné účinky.

  • Šípky majú zvieravé účinky, vďaka obsahu vápnika, rutinu a vitamínu C sú vynikajúcim prostriedkom na domácu liečbu ďasien vrátane paradentózy.

Inak nám ale šípky pomôžu aj s imunitou, bojujú proti diabetu, stimulujú našu tráviacu sústavu a chránia žalúdok, antioxidanty zase pôsobia proti predčasnému starnutiu, ďalšie účinné látky a ich kombinácie a protizápalové účinky zase s artritídou.

Tip Mimibazara: Ak chcete zachovať čo najväčšie množstvo vitamínov aj v šípkovom čaji, netreba ho dlho variť, respektíve ideálne vôbec. Vysoké teploty totiž vitamíny zabíjajú. Ideálny spôsob prípravy čaju z nasušených šípok je nasledujúci: namočte nasušené šípky do studenej vody, nechajte pokojne cez noc. Potom vodu zahrievajte a vypnite tesne pred varom. Šípky tak do vody uvoľnia všetko, čo môžu, ale var nezničí vitamíny. Neuvoľní sa ale však toľko červeného farbiva, vďaka ktorému má šípkový čaj typicky sýtu červenú farbu. Na chuť to ale nebude mať vplyv!

Zaujímavosťou je práve lykopén, ktorý sa teplom naopak aktivuje. Avšak ho v šípkovom čaji nikdy nebude toľko, aby sme ho chceli na úkor všetkých vitamínov.

  • Na šípkach sú drobné chĺpky, ktoré môžu dráždiť v ústach a krku pri pití. Preto je vhodné šípkový čaj pred pitím scediť, ideálne radšej cez plátno než cedidlo.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku