Zobraziť přihlasovací formulár

Ako vybrať dobré cvičenie pre deti? 7 užitočných rád

  • Publikované:
Ako vybrať dobré cvičenie pre deti? 7 užitočných rád

Blíži sa nový školský rok a s ním aj rozhodovanie, na aké krúžky budú deti chodiť. S ich množstvom je dobré to nepreháňať, ale keď už chcete, aby dieťa niekam chodilo, určite je na mieste myslieť aj na jeho pohybový rozvoj.

Vyberáte pre dieťa nejaký pohybový krúžok? Venujte pozornosť tomu, aby ste zvolili cvičenie kvalitné a zároveň také, aké vašich potomkov bude baviť. Ponuka je našťastie dosť široká.

1. Chcite skúšobnú lekciu zadarmo

Aj keď sa vám cvičenie podľa popisu usporiadateľa páči a máte na neho dobré referencie, nikdy dopredu nebudete vedieť, či sadne zrovna vášmu potomkovi. Nemusí mu vyhovovať spôsob vedenia lekcie, prostredie, alebo zistíte, že na kurze je príliš veľa účastníkov.

2. Zaujímajte sa o vybavenie

Miesto, kde sa majú deti nadchnúť pre pohyb, musí žiariť farbami, nápadmi a zábavnými prvkami, ktoré sú zároveň v perfektnom stave a teda bezpečné. Moderná detská telocvičňa by mala byť vybavená mäkkými cvičebnými prvkami a pravým gymnastickým náradím. V hodinách nesmú chýbať hry s loptou, aktivity na zručnosť, cviky na náradí - kladina, bradlá, rebriny, trampolína alebo horolezecká stena.

3. Zábavná a atraktívna náplň hodín

Dobrí lektori vždy kladú dôraz na zábavu a hravosť. Hodiny prebiehajú športovými hrami, aby si deti pohyb skutočne obľúbili. Prostredie by malo byť pozitívne a nesúťaživé. Hlavný cieľ? Aby deti čas strávený v telocvični predovšetkým bavil. Deti najviac ocenia zmeny a prekvapenia. V dobrej telocvični tak usporiadatelia napríklad zostavia každý týždeň náradia trochu inak.

4. Metodika cvičenia zostavená odborníkom

Zábava je jedna vec, ale športový krúžok by predsa len mal dieťaťu dať niečo viac, než len možnosť vybiť si prebytočnú energiu pri pobehovaní a vyčíňaní s kamarátmi. V profesionálne vedených detských telocvičniach metodika vychádza z potrieb daných psychomotorickým vývojom detí a rešpektuje všetko, čo je potrebné pri pohybovom vývoji dojčiat, batoliat i predškolákov zohľadňovať. Koncept hodín musí byť vytvorený odborníkmi, mal by byť jednotný pre všetky kurzy a pobočky a samozrejme musí byť lektormi bez výnimky dodržiavaný. Rodičia tak majú istotu, že sa deti učia zručnosti v správnej časovej postupnosti.

5. Ponuka kurzov podľa veku a schopností detí

Náplň športových hodín a spôsob ich vedenia sa veľmi líši v závislosti na veku detí. Určite neprospeje dobru veci, ak sú v jednom kurze dvojročné deti spoločne so školákmi. Každá veková kategória si vyžaduje individuálny prístup, a ak sú v hodine spoločne, nie je možné vyhovieť a venovať sa všetkým rovnako spravodlivo.

6. Ako je to s náhradami?

Bohužiaľ, najmä v niektorých obdobiach roka bývajú deti často choré. Bola by škoda prísť o peniaze investované do športového krúžku úplne bez náhrady. Preto si ešte pred prihlásením dieťaťa do kurzu zistite, ako majú organizátori nastavený systém ospravedlnení a náhrad. V profesionálnych telocvičniach sú väčšinou k svojim klientom ústretoví a veľkorysí.

7. Zázemie pre rodičov

Hodina, keď je o dieťa postarané, dobre sa baví, a ešte sa hocičomu priučí, je pre väčšinu rodičov chvíľou zaslúženého odpočinku. Niekto vyrazí za nákupy, iný si dohovorí schôdzku alebo si ide sám zacvičiť, ale mnoho rodičov privíta možnosť sledovať pekne z obďaleč, ako hodina v telocvični prebieha, a ako je potomok šikovný. Tip? Presklená stena telocvične je veľká výhoda. Rodičia tak dobre vidia, aké pokroky ich ratolesť robí.

 

(red)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku