Zobraziť přihlasovací formulár

Ako dieťa odnaučiť cmúľať si palec? Skúste toto!

  • Publikované:
Ako dieťa odnaučiť cmúľať si palec? Skúste toto!

Prst v puse alebo jeho cmúľanie sa zvyčajne objavujú v prvom roku života. Do štyroch rokov väčšinou zase tento zvyk sám od seba zmizne. To, že si deti strkajú do úst všetko možné, je normálne, spoznávajú tak okolitý svet. Ale niekedy je to kvôli tomu, že sú frustrované, nudia sa alebo majú iný problém.

Mnoho odborníkov považuje cmúľanie palca alebo iného prsta či cumlíka u detí do štyroch rokov za bežný a neškodný zvyk. Avšak dieťa, ktoré si zvykne používať prstík ako fyzicky upokojujúci mechanizmus, sa čoskoro začne na palček spoliehať ako na psychologickú útechu.

Inými slovami, občasné cmúľanie palca u malých detí nemusí znamenať žiadnu emocionálnu poruchu alebo dysfunkciu. Ak ale dieťa cmúľa prst neustále, už to v poriadku tak celkom nie je. Môže to totiž vadiť vývoju reči a tiež škodiť zubom. Časté cmúľanie palca aj používanie cumlíka môže ovplyvňovať rast zubov, a vytvárajú sa tak ortodontické anomálie, čo sa prenáša aj do dospelého chrupu.

Prečo a kedy?

Najskôr si dobre všímajte, kedy si dieťa cmúľa palec. Je to vo chvíli, keď je unavené, nervózne alebo odpočíva? Máte pocit, že ho to upokojuje? Alebo ho cmúľa skoro stále? Pokúste sa ignorovať občasné cmúľanie počas dňa, a keď si dieťa začne cmúľať prst, skúste ho dať do postieľky, môže byť naozaj veľmi unavené. Dôležité je, aby ste mu za to nenadávali, nepodpichovali ho a nepoužívali sarkazmus - určite nie je vhodné mu hovoriť: „No, len si cmúľaj ten palec ešte viac.“ Dieťa v tomto veku nie je ešte schopné plne pochopiť, čo tým vlastne myslíte.

Hlavne žiadne násilie

Odolávajte nutkaniu, aby ste dieťaťu palček vyberali z úst násilím, nič tým nedocielite. Buďte pripravení na to, že dieťa sa bude učiť necmúľať palec postupne, takže na neho neponáhľajte. Akonáhle si začne cmúľať prst, ponúknite mu iné spôsoby, ako sa fyzicky upokojiť.

Hladkajte ho po chrbte, pomazlite sa s ním alebo si ho dajte do lona a čítajte mu rozprávku. Môžete mu dať aj nejakú hračku, s ktorou sa môže samo maznať - ideálne takú, ktorá vyžaduje obe ruky. Rešpektujte, aké upokojujúce techniky si dieťa samo vyberie, a nechajte tomu voľnejší priebeh.

Keď to chce plán

S väčšími deťmi už môžete vypracovať plán, podľa ktorého dieťa nesmie cmúľať palec napríklad v kuchyni alebo obývačke. Keď to dodrží, dostane odmenu. Snažte sa tiež, aby malo batoľa neustále čo robiť a malo zamestnané obe ruky. Niekedy to naozaj stačí, aby počas týždňa dieťa prestalo palček používať. Nedávajte moc príkazov, radšej s dieťaťom rozprávajte a navrhnite riešenie formou hry. Niektorí rodičia nastavia dieťaťu budík, ktorým sa obmedzí cmúľanie na určitý čas.

Ak je dieťaťu päť a viac a cmúľanie palca neuberá na intenzite, preberte to s jeho pediatrom.

(red)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku