Zobraziť přihlasovací formulár

Sedíte celý deň? Potom pozor na zdravie!

  • Publikované:
Sedíte celý deň? Potom pozor na zdravie!

Všetci vieme, že sedavý spôsob života je zlý pre naše zdravie. Asi aj tak nejako obrysovo vieme, ako (kto si ako prvý spomenul na bolesť chrbta, má za jedna). Ale problémy s chrbticou zďaleka nie sú to jediné, k čomu sedavý spôsob života vedie. A medzi nami, nie je výnimka, že človek presedí až 15 hodín denne! V práci, v aute, doma. Za hodinku stihne nákup a nejaké presuny, a je to. No a potom sa osem hodín spí. Trošku desivé, že?

Tiež nás asi celkom logicky napadne, že keď stále len sedíme, tak sa asi veľmi nehýbeme, a tým pádom priberáme. A nadváha a obezita jednoducho nie sú zdravé, to je jasné. Prinášajú so sebou veľa zdravotných ťažkostí, ako je horší krvný obeh, väčší sklon k cukrovke, problémy s pohybovým aparátom, znižovanie metabolizmu a tak ďalej. Ale to sa ešte len rozohrievame.

  • Najzdravším typom pohybu je chôdza. Je pre nás úplne prirodzená a najmenej namáha napríklad kĺby. Avšak vedeli ste, že by sme mali denne ujsť zhruba desať tisíc krokov? To je okolo sedem kilometrov. A to, či to robíme, alebo nie, má úplne zásadný vplyv na naše zdravie, muskulatúru, krvný obeh, metabolizmus a tak ďalej.

Zdravotné riziká spojené so sedavým spôsobom života

To, akým spôsobom si „nepohyb“ zahráva s naším zdravím, ovplyvňuje skoro všetko; od psychiky po palce na nohách, hormóny a kosti.

Depresie, úzkosti, psychické problémy. Čím viac sa cez deň hýbeme, tým lepšie sa cítime ako po fyzickej, tak po psychickej stránke. Efekt je ako psychologický (uspokojenie z toho, že robíme niečo pre seba), tak biologický (vyplavovanie endorfínov, zdravá únava a pod.).

Bolesti chrbtice. Po celej jej dĺžke - od bedier až po ľudovo zvané „bolenie za krkom“. Keď zrútene sedíme, nezapájame svaly a celá ťarcha nášho tela je na chrbtici, platničky sa stenčujú, dislokujú a inak deformujú, ovplyvňuje to naše držanie tela, dochádza k svalovým disproporciám a tak ďalej.

Obezita, cukrovka, kardiovaskulárne problémy. Aj pri sedení spaľujeme nejaké kalórie, ale nie je ich rozhodne moc. Avšak nám tiež kolíše hladina inzulínu a zvyšuje sa neschopnosť prieniku glukózy z krvi do buniek. Cholesterol letí hore, mení sa metabolizmus tukov a cievy aj žily dostávajú zabrať.

Rakovina. Áno, nestrašíme. Rakovina hrubého čreva a konečníka, rovnako ako rakovina endometria, to sú tie najčastejšie, ktoré sedenie a zároveň necvičenie ovplyvňujú. Tiež je s tým samozrejme spojená zmena váhy smerom nahor, ktorá rozhodne nepomáha, hormonálne problémy a podobne. Každá hodina, ktorú sedíme denne navyše, zvyšuje riziko vzniku a rozvoja týchto druhov rakoviny vo vysokých jednotkách percent.

Rednutie kostí. Ak svoj pohybový aparát vystavujeme telesnej námahe, nútime bunky k regenerácii a staré kostné tkanivo sa ľahko obnovuje. Keď to nerobíme... no, telo nahrádza menej a menej toho, čo stráca, kosti nám slabnú a my sa vystavujeme väčšiemu riziku osteoporózy.

Krvné zrazeniny. Žilová nedostatočnosť daná nedostatočným pohybom a spomalený prietok krvi majú za následok, že sa nám žily jednoducho môžu upchať. To vedie k rozvoju kŕčových žíl, metličkových žiliek, ale aj napríklad nebezpečných trombóz.

  • S prácou toho asi veľa neurobíme. Ale vždy sa môžeme pretiahnuť, urobiť si pár drepov a cez obed sa prejsť. No a potom je tu toho oveľa viac. Kamkoľvek môžeme, poďme pešo. Keď máme čas, je lepšie ísť na prechádzku, než si sadnúť k televízii. Všetky malé zmeny sa počítajú. Začať cvičiť nie je nikdy neskoro.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku