Zobraziť přihlasovací formulár

Ako vybrať kolobežku pre deti: malé alebo veľké kolieska?

  • Publikované:
Ako vybrať kolobežku pre deti: malé alebo veľké kolieska?

Kým pred pár rokmi ste na kolobežke mohli vidieť len nejaké to dieťa, posledné roky sa to mení a kolobežky majú v čoraz väčšej obľube aj dospelí. Kým rodičia si však väčšinou zaobstarávajú kolobežky s väčšími kolesami, deti sú často k videniu na strojoch s kolieskami nápadne malými. Je to správna voľba?

Kolobežky, zvlášť tie detské, pôsobia tak trochu ako hračky pre zábavu. Ale v skutočnosti ide o športovú pomôcku, ktorej používanie môže mať vplyv na našu kondíciu či trebárs správne držanie tela či stav kĺbov. U detí vo vývine to potom platí dvojnásobne, a preto sa naozaj neoplatí výber kolobežky pre dcéru či syna podceňovať.

1. Od akého veku na kolobežku?

Pravidelné jazdenie na kolobežke môže podporiť telesný správny stoj. Technika jazdy u detí sa výrazne nelíši od techniky jazdy dospelých, kedy dôležitý je vzpriamený a pevný postoj na kolobežke, pravidelné striedanie nôh pri odraze, robenie takzvaných podrepov na stojacej nohe.

Lenka Fasnerová, fyzioterapeutka z olomouckého Centra pohybu, ktorá sa roky zaoberá jazdou a cvičením na kolobežkách, má v tomto ohľade skúsenosti aj s vlastnými deťmi. „Už päťročné dieťa zvládne túto základnú techniku. Moja šesťročná dcéra už od štyroch rokov jazdila na kolobežke s väčšími kolesami a celkom prirodzene striedala nohy. Dlhodobo v Olomouci spolupracujem so športovou materskou škôlkou, kde práve s deťmi už predškolského veku jazdíme na kolobežkách a snažíme sa hravou formou deti učiť túto techniku jazdy,“ hovorí s tým, že kolobežky dobre zvládajú aj menej obratné deti.

2. Veľké kolieska sú lepšie než malé

Malé gumové kolieska nie sú tou najlepšou voľbou - geometria týchto kolobežiek totiž vedie k veľmi chybnému držaniu tela a nesprávnemu postoju dieťaťa, čím dochádza k zlým pohybovým návykom a budúcemu vzniku svalových dysbalancií. Správna stavba celej kolobežky totiž hrá veľmi dôležitú úlohu, na ktorú sa veľakrát zabúda. Aj u detských kolobežiek sú veľkou výhodou nafukovacie kolesá, pretože malé kolieska hrkocú a to je veľmi nepríjemné na zápästie a paže.

Len je fér povedať, že veľké kolobežky sú menej skladné a dať ich napríklad niekoľko do auta nie je hračka, ale sa za ne na rozdiel od bicykla napríklad neplatí vo vlaku.

3. Prečo na kolobežke nešetriť

Kolobežku môžete zohnať aj za pár stoviek v nejakom športovom hypermarkete, ale odporučiť sa to nedá. Ak chcete ušetriť, je lepší kvalitný bazárový model, aj keď ani ten za pár euro nebude.

Mnoho lacných kolobežiek vyrobených z nekvalitných materiálov a dielov sa čoskoro rozhrkajú, nemajú dlhú výdrž a neprinášajú dobrý pocit z jazdy. Na lacnejšej kolobežke budú vždy použité horšie komponenty. Lacnejšie či neznačkové brzdy vám predĺžia brzdnú dráhu a zle sa nastavujú. Drahšie brzdy poskytujú spoločne so sústruženými plochami dvojstenných ráfikov ďaleko lepší brzdný účinok. Náboje kolies na drahších kolobežkách sú na „priemyselných“ ložiskách, lepšie sa točia a majú vyššiu životnosť. Pri jazde hrajú tiež veľkú úlohu kvalitné plášte s nízkym valivým odporom uspôsobené pre vysoké tlaky hustenia. Pri voľbe lacnejších variantov hrozí zvýšené riziko defektov a vyšší valivý odpor.

4. Sú kolobežky bezpečné?

Kolobežky sú svojím spôsobom bezpečnejší dopravný prostriedok než bicykel. Nesedíte na vysokom sedadle a oboma nohami ste v podstate neustále pri zemi. Kvalitné veľké kolobežky majú rovnako spoľahlivé brzdy ako špičkové bicykle, a ak sa nebudete rútiť adrenalínovým zjazdom z prudkého kopca bez brzdenia, v podstate nie je spôsob, ako spadnúť. Každopádne to ale neznamená, že by ste mali podceňovať napríklad riziko zrážky a nenosiť helmu. U detí by mala byť prilba na kolobežke samozrejmosťou, aj keď idete len kúsok na ihrisko za rohom.

(red)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku