Zobraziť přihlasovací formulár

Medové hrátky

  • Publikované:
Medové hrátky

Radám, ako vybrať kvalitný med, sme sa už venovali. Teraz ale prichádza na rad vychváliť jeho liečivé a skrášľujúce vlastnosti, ktoré ľudia využívajú vlastne už po tisícročia. V dnešnej dobe všadeprítomnej reklamnej masáže sa však tak trošku pozabudlo, že kozmetika sa vlastne snaží kopírovať a dodávať nám to, čo nám chýba z prírody. Ak máte doma pár pohárov kvalitného medu, doprajte si ho nielen do čaju!

Med je jednou z prvých potravín vôbec, ktorá si svoje miesto na našich jedálničkoch našla. Od praveku, cez staroveký Egypt a antiku, o mede nájdeme zmienky všade, a to len pozitívne. Všeobecne je po stáročia med považovaný za základ pre zachovanie mladosti a krásy a dosiahnutie dlhovekosti. Ale teraz konkrétne - prečo tomu tak je?

Čo med obsahuje a ako pôsobí

V mede sú zastúpené rôzne druhy cukrov - najviac fruktóza a glukóza, ďalej potom napríklad sacharóza a maltóza. Med ale ďalej obsahuje aj rad vitamínov, B1, B2, B3, B5, E, K, C alebo napríklad karotén. Z minerálnych látok hrajú najdôležitejšiu úlohu pre náš organizmus najmä vápnik, horčík, železo, fosfor, meď, síra a olovo. Ďalej med obsahuje tzv. polyfenoly, ktoré spoločne s vitamínom E pôsobia ako antioxidanty. Všetko dohromady potom prepožičiava medu blahodarné účinky na regeneráciu a rast buniek a celkovú stimuláciu organizmu.

  • Zásadnou vlastnosťou medu je, že pôsobí antibioticky, antisepticky a protizápalovo.

  • Je balzamom na nervovú sústavu, podporne teda pôsobí na bolesti hlavy, zvyšuje kvalitu spánku, pomáha pri migrénach.

  • Posilňuje kardiovaskulárny systém.

  • Pomáha telu s detoxikáciou.

  • Urýchľuje hojenie rán.

  • Pomáha liečiť ochorenia vírusového aj zápalového typu (zápaly nosohltanu, katar horných ciest dýchacích...)

  • Pomáha regulovať trávenie.

  • Podporuje imunitu.

  • Dokáže liečiť akné.

  • Je rýchlym zdrojom energie.

Upozornenie: Med je pomerne rozšíreným alergénom. Tiež čiastočne narúša zubnú sklovinu, takže by ho deti nemali konzumovať vo väčšom množstve (avšak zďaleka nie je toľko agresívny ako niektoré sladené limonády alebo džúsy).

7 tipov na medovú krásu

  1. Používajte med nielen ako ingredienciu zázračnej revitalizujúcej masky, ale aj na bežné umývanie tváre. Použite čiastočne scukornatelý med a naneste ho na tvár, ako by to bol obyčajný peeling. Dôkladne opláchnite!

  2. Med vám pomôže tiež k víťazstvu nad „opicou“. Vďaka fruktóze naštartuje metabolizmus, ktorý sa rýchlejšie vysporiada so všetkým, čo ste si minulú noc spôsobili. Stačí pár lyžičiek.

  3. Med vám dodá rýchlu energiu. Ak si pred cvičením radi dávate nejakú výživnú tyčinku, skúste namiesto nej pár lyžičiek medu. Cukor v ňom obsiahnutý spálite oveľa rýchlejšie, takže máte istotu, že po cvičení nebude čo ukladať.

  4. Med dokáže zmierniť bolesť v krku i kašeľ. Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam upokojí vaše podráždené hrdlo pri nachladnutí - môžete ho jesť alebo rozpustiť vo vode, kloktať alebo popíjať.

  5. Med hydratuje nechtovú kožtičku. Ak sa chcete o svoje nechty starať prírodným spôsobom, nahradí vám med všetky zmäkčovače.

  6. Na vlasy pôsobí med tiež skoro zázračne. Je súčasťou mnohých domácich masiek, zvlášť v spojení s olivovým olejom a žĺtkami. Redukuje lupiny, pomáha vlasy hydratovať, mierni krepovatenie, zaceľuje rozštiepené končeky.

  7. Na otvorené rany a odreniny je med tiež ako stvorený. Naneste ho trochu na očistenú ranu, vďaka svojim antiseptickým a antibakteriálnym vlastnostiam pomôže s hojením aj dezinfekciou.

Máte radi med? Čo ho skúsiť využívať nielen ako sladidlo? Máte skúsenosti s využívaním medu pre krásu a zdravie alebo vlastné tipy na jeho využitie? Povedzte to ostatným!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku