Zobraziť přihlasovací formulár

Chráňte v zime svoju pleť!

  • Publikované:
Chráňte v zime svoju pleť!

Nepotrebujete kopu drahých krémov a prípravkov, ktorých účinnosť musíte najprv pol roka skúšať, než vôbec uvidíte, či fungujú, alebo nie. Telo je samo od seba vybavené mechanizmami, ktoré sa dokážu postarať viac menej o všetko, čo je potrebné. Ako teda chrániť pleť pred zimou a mrazom? Pomôže vám k tomu jedna úplne jednoduchá vec.

Niekedy stačí naozaj malinká zmena na to, aby bolo všetko inak. Obrovské zásahy do životného štýlu, ako je napríklad vynechávanie mliečnych produktov, lepku alebo ostrého jedla síce zažívajú veľký boom, ale nikto nevie, či a ako vlastne fungujú. Navyše máme tendencie ich len vyskúšať, a nie zaradiť do každodennej rutiny až do konca života... pretože budúci rok sa zase objaví nejaká tá prevratná novinka.

Čo pomôže pleti v prirodzenej obranyschopnosti?

Kto by nepoznal ten dokonalý pocit, keď po dni strávenom v chladnom počasí príde domov a dá si horúcu sprchu alebo kúpeľ. Rovnako tak ráno pohľad z okna nám dá jasne najavo, že je vonku až hanebná zima, tak si spríjemníme ráno tým, že na umytie tváre použijeme ľahko teplejšiu vodu... už viete, kam smerujeme?

V zimnom období nám teplé kúpele preukazujú naozaj zlú službu. O koľko komfortnejšie na nás horúca voda v zimných mesiacoch pôsobí, o to horší efekt má pre našu pokožku. Zbavuje totiž vrchnú vrstvu kože prirodzených esenciálnych lipidov (tukov), ktoré prirodzene bránia vonkajšiemu poškodeniu kože.

A čo viac - akonáhle máme pleť a pokožku zbavenú tejto ochrannej vrstvy, vlhkosť nie je v pokožke uzamknutá a viac spočíva na povrchu. Takže v mrazoch nám laicky povedané viac „mrzne koža“. A čo robí voda, keď mrzne? Rozpína sa. To isté sa deje aj s vodou v našej koži. Zväčšovaním svojho objemu vytvára malé trhlinky, čo môže v extrémnom dôsledku viesť k rýchlejšiemu vzniku vrások.

Živá (studená) voda

Samozrejme nie je potrebné sa ráno a večer naložiť do ľadovej vody, ale predsa len - uberte pár stupňov. Predovšetkým pri umývaní tváre je viac než vhodné používať vlažnú až studenú vodu, ktorá uzavrie póry a zároveň nezbaví pleť potrebnej ochrannej vrstvy. Aj keď používate čistiace prípravky, tvár umývajte aj oplachujte studenšou vodou. A ak máte vo zvyku dávať si horúce kúpele, skúste ich obmedziť na jedenkrát týždenne, vaša pokožka vám cez zimné mesiace poďakuje!

Tip Mimibazara: Skúste venovať pozornosť tiež výberu vhodných denných a nočných krémov na zimu. Mali by obsahovať napríklad kyselinu hyalurónovú, ktorá bude udržiavať pleť hydratovanú bez poškodenia vrchnej vrstvy!

Ako chránite svoju pokožku v zime vy? Je predstava umývania tváre studenou vodou v chladných zimných mesiacoch moc nepríjemná? Alebo si tvár studenou vodou umývate pravidelne? Povedzte na Mimibazari ostatným o svojich skúsenostiach!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku