Zobraziť přihlasovací formulár

Je koronavírus nebezpečný pre tehotné? Aké je riziko pri dojčení?

  • Publikované:
Je koronavírus nebezpečný pre tehotné? Aké je riziko pri dojčení?

Vírus zvaný COVID-19 je stále aj pre vedu nový a všetci sa ešte len za pochodu učia, čo všetko môže spôsobiť. To platí aj o rizikách pre tehotné a dojčiace ženy a ich deti. Je preto pomerne ťažké odpovedať na otázku, či u nich má choroba ľahší alebo ťažší priebeh a ako nebezpečná pre nich je. Ale niečo sa už predsa len vie.

Platí, že tehotné ženy by sa pred touto vírusovou infekciou mali chrániť rovnako ako pred inými chorobami, ktoré tiež spôsobujú vírusy. Pretože v prvom trimestri je pre nich nebezpečná aj chrípka s vysokými teplotami, nemožno vylúčiť, že s koronavírusom to bude podobné.

Pravidlá prevencie sú pre nich rovnaké ako pre všetkých ostatných - viac o tom, ako má vyzerať ochrana pred koronavírusom, TU.

Rozhodne noste rúško, keď idete na nákup alebo k lekárovi, prípadne keď sa stretnete s niekým, kto by mohol byť nakazený.

TU je návod na jednoduché rúško bez šitia

Vedci zatiaľ nevedia, či môže koronavírus spôsobiť problémy, ak žena ochorie počas tehotenstva alebo počas pôrodu, je však známych už niekoľko prípadov, kedy sa tak stalo. Po pôrode to deťom nespôsobovalo problémy. Ženy mali podobný priebeh choroby ako netehotné.

Zatiaľ nie je známe, či sa COVID-19 môže na dieťa preniesť počas vnútromaternicového vývoja. Vírus nebol nájdený ani v plodovej vode, ani v materskom mlieku. Ale pravda je, že výskum v tomto smere bol urobený len na malej vzorke a poznatky sa môžu v priebehu času meniť.

Zatiaľ čo u dospelých môže mať ochorenie koronavírusom ťažký priebeh - najmä u starších a oslabených napríklad chronickou chorobou - u detí to tak nebýva. Choroba ani pre tých najmenších zrejme nepredstavuje žiadne riziko. Preto neexistuje dôvod na to, aby ženy, ktoré majú alebo by mohli mať koronavírus, prestali dojčiť. Nové odporúčania v tomto smere zatiaľ nevyšli. Má však zmysel, aby matka napríklad nosila rúško či si umývala ruky, aby dieťa zbytočne nevystavovala expozícii vírusu.

Návod, ako a čím si perfektne umývať ruky, prinášame TU

DISKUSIA, KDE MÔŽETE SITUÁCIU prebrať s ostatnými rodičmi

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku