Zobraziť přihlasovací formulár

Karpálne tunely, podceňované nebezpečenstvo

  • Publikované:
Karpálne tunely, podceňované nebezpečenstvo

Bolesť zápästia mravčenie a pálenie prstov, strata jemnej motoriky, nočné budenie bolesťou v ruke. Všetky tieto príznaky sprevádzajú syndróm karpálneho tunela, ochorenia, ktoré postihuje čoraz viac ľudí. Ide o typické ochorenie z preťaženia, z jednostranného pohybu. Postihuje najčastejšie tých, ktorí pracujú s počítačom, zbíjačkou alebo kohokoľvek, kto vystavuje svoje zápästie jednostrannej záťaži, nekompenzovanému tlaku. Ako syndróm karpálneho tunela vyzerá? Ako si pomôcť doma a prečo nezanedbávať liečbu?

Každý máme v zápästí karpálny tunel. Obklopujú ho zápästné kostičky a zápästné väz a vedú skrz neho šľachy a nerv, ktorý zásobuje ruku (nervus medianus, stredný nerv). Čokoľvek sa stane s kostičkami, väzmi alebo šľachami, môže nerv utlačiť, a tým vznikajú všetky ťažkosti. Aké sú najčastejšie príčiny vzniku syndrómu karpálneho tunela?

  • Úrazy zápästia
  • Zápal šliach (alebo väzov)
  • Hormonálne zmeny
  • Zlá ergonómia práce
  • Dlhodobé jednostranné zaťaženie

Posledné dva spomínané dôvody sú na vine čoraz častejšie. Keď vystavujeme svoje zápästie napríklad zlej polohe pri práci s myšou, vibráciám, opakovanému a neprirodzenému pohybu a máme prípadne syndróm karpálneho tunela v rodine, je možné, že sa nám nevyhne.

  • Syndróm karpálneho tunela postihuje vo väčšej miere ženy. Takže aj pohlavie je „priťažujúca okolnosť“.

Prejavy syndrómu karpálneho tunela

Najčastejšie nás bude bolesť trápiť v noci a nad ránom, zďaleka nie je výnimkou, že ľudí so syndrómom karpálneho tunela prebúdza v noci bolesť. Medzi prejavy potom patrí strata citlivosti prstov (predovšetkým palca, ukazováka a prostredníka), ich tŕpnutie, mravčenie a pálenie a to najmä v kľudovom stave.

Čo prinesie úľavu?

Ako prvé je potrebná riadna diagnostika. Tú vykonáva neurológ predovšetkým pomocou metódy EMG (elektromyografia), ktorá zisťuje správne nervové zásobenie svalov (inerváciu), alebo vyšetrením nervového vedenia.

Ak nie je poškodenie permanentné a bolesti sú zapríčinené napríklad zápalom, je dobré zápästie ľadovať, aby sme zápal tlmili. Ďalej je potrebné zápästie a prsty precvičovať a preťahovať, na noc naopak znehybniť ideálne pomocou špeciálnej ortézy (dlahy alebo snímateľnej sadry).

  • Pomôcť si môžeme tiež dodaním telu správnych živín. Potrebujeme predovšetkým vitamín B6, a enzým bromelín. Vyvarovať by sme sa mali soli, ktorá zadržiava v tele vodu a tým pádom podporuje opuchy.

Recept, ktorý pomáha

Lekárskemu vyšetreniu by sme sa rozhodne nemali vyhýbať. Ale syndróm karpálneho tunela je natoľko život obmedzujúci, že to k lekárovi zavedie väčšinou aj tých najtvrdších z nás. Existuje ale recept na domáce mazanie, ktorý koluje medzi ľuďmi už desiatky rokov - a nájdete ho tiež na Mimibazari. Rôzne zdroje uvádzajú rôzny pomer ingrediencií, však za účinok môžeme ďakovať:

  • Aloe Vera
  • Alpa (Francovka, Lesana)
  • Tablety Acylpyrinu

V Alpe rozpustíme cca 10 tabliet Acylpyrinu, pridáme nakrájaných päť listov Aloe a necháme týždeň odpočívať, sem tam pretrepeme. Po týždni máme pripravené mazanie, ktoré pomôže od akútnych bolestí, ale podľa skúseností môže tiež oddialiť alebo úplne odvrátiť nutnosť operácie.

Ale pozor

Syndróm karpálnych tunelov by mal zostať pod dohľadom lekára. Ak sa nám podarí pomocou zlepšenia ergonómie pracovného prostredia, domáceho mazania alebo akýchkoľvek iných opatrení držať jeho príznaky na uzde, je to v poriadku, ale na lekársku starostlivosť a odporúčania by sme nemali zanevrieť.

  • Syndróm karpálneho tunela má okrem systémovej tiež chirurgickú možnosť liečenia. Ide o zhruba tridsať minútový zákrok v lokálnej anestézii, kedy sa prereže väz v zápästí a dôjde k okamžitej úľave.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku