Zobraziť přihlasovací formulár

Pomoc pri bolestiach brucha

  • Publikované:
Pomoc pri bolestiach brucha

Bolesť brucha“ je veľmi vágny pojem. Ide o zápal slepého čreva, urobilo sa nám zle na kolotoči alebo sme zjedli niečo, čo sme nemali? Niekedy je nám tiež zle proste len tak, z ničoho nič. Možno sa až orosíme, ako sa nám chce... vlastne ani nevieme čo a kadiaľ. Čo sa s nami v takých chvíľach deje? A máme čakať, až to prejde, alebo môžeme niečo robiť? Dobrá správa je, že pomoc je po ruke.

Zdvihne sa nám žalúdok, stiahne hrdlo, do brucha ako by nám niekto nasypal žeravé uhlie. Spotíme sa, začneme možno trošku panikáriť. Tieto pocity pozná asi každý. Najčastejšími príčinami sú:

  • Zlé jedlo, jedlo, na ktoré máme alergiu alebo ku ktorému sme intolerantní.
  • Chrípka a nachladnutie.
  • Úzkosti.
  • Migréna.
  • Tehotenstvo.
  • Prehnali sme to s alkoholom.
  • Prejedli sme sa.
  • Vedľajší účinok liekov, ktoré berieme.

Náš tráviaci trakt je neustále v pohybe. A tento pohyb musí mať nejaké pravidlá. Akonáhle sa jeho rovnováha poškodí, začne fungovať moc rýchlo alebo pomaly, niekde sa zasekne a nejde všetko tak, ako má, začne nám byť zle. Čo teda robiť, keď nás nevoľnosť prepadne?

Jedlo. Mali by sme sa vyhnúť všetkému smaženému, ťažkému, sladkému, korenistému a potenciálne dráždivému. Takže by sme mali vynechať mliečne výroky, sladkosti, fast food, vyprážané, kysnuté pečivo a tak ďalej. Jedlo by sme mali konzumovať studené alebo izbovej teploty, rozhodne nie horúce. Rovnako tak by sme sa mali vyhnúť všetkému aromatickému, či už prírodne alebo umelo. Čím viac planá chuť, tým pri ťažkostiach lepšie.

Nelíhať si. Hoci sa to zdá ako dobrý nápad, akonáhle si ľahneme, naše tekutiny z nášho žalúdka sa rozlejú aj tam, kde byť nemajú, sťaží sa pohyb peristaltiky a lepšie nám nebude. Mali by sme sedieť rovno, alebo sa v posteli napolohovať do čo najvzpriamenejšej pozície.

Zázvor. Zázvor je bez debát jednou z najmocnejších superpotravín a odnepamäti sa používa ako liek na problémy so zažívaním, a to aj nevoľnosť, ktorú zažívame pri cestovaní (v autách, autobusoch, na lodiach alebo v lietadle), pomôže tiež aj od zvracania. Niektoré lekárske štúdie (napríklad táto) dokonca tvrdia, že je zázvor bezpečný ako liek na nevoľnosť v tehotenstve, ale aj keď je telo oslabené napríklad chemoterapiou.

Je mnoho spôsobov, ako nám zázvor môže pri nevoľnostiach pomôcť. Môžeme ho spracovávať čerstvý, urobiť z neho čaj (ale nemali by sme ho piť horúci), ale napríklad aj kandizovaný alebo sušený a zapečený. Samozrejme v čím čerstvejšom stave ho do seba dostanete, tým lepšie - vlažný zázvorový čaj sa zdá ako najúčinnejší.

Mäta. Mäta neznižuje frekvenciu, s akou sa u nás nevoľnosť objavuje, znižuje však jej intenzitu, keď už je tu. Teda ak sa vám urobí zle, je ideálny si urobiť čaj z čerstvej mäty (a opäť, rovnako ako u zázvoru, nepiť ho horúci). Ak máte však po ruke mätový olej, budú účinky ešte výraznejšie. Ale svoju prácu odvedie tiež mätový čaj porciovaný.

Lieky. Hoci je chvályhodné zbaviť sa akéhokoľvek zdravotného diskomfortu čo najprirodzenejšie, niekedy je potrebné trošku pritvrdiť v kalibru. A to obzvlášť v prípadoch, keď je nevoľnosť jedným z príznakov inej choroby - je vhodné liečiť chorobu, nie len nevoľnosť ako symptóm.

Najčastejšie ide o nevoľnosť pri migrénach, chrípke alebo práve pri jazde v dopravnom prostriedku. V poslednom prípade je vhodné zamerať sa na prevenciu a vziať si príslušný liek v odporúčanú dobu ešte pred cestou.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku