Zobraziť přihlasovací formulár

Energia medzi ľuďmi alebo Prečo sa držať tej pozitívnej

  • Publikované:
Energia medzi ľuďmi alebo Prečo sa držať tej pozitívnej

Asi poznáte starú pravdu, že čo človek vyžaruje, to aj priťahuje. Či už sa na to pozeráme z pohľadu rovnováhy energií, vyšších zámerov, znamenia alebo obyčajnej sociálnej dynamiky, väčšina z nás takú skúsenosť jednoducho má. V momentoch, kedy sami tápame, hľadáme sa, sme nešťastní alebo smutní, málokedy stretneme ľudí, ktorí sú pozitívni, povzbudia nás a vytiahnu nás späť hore. Ako to teda funguje? A prečo je tak dôležité snažiť sa nájsť šťastie sami v sebe?

Spravodlivosť funguje na svete podľa iných pravidiel, než podľa akých by sa nám to páčilo... alebo aspoň prišlo pochopiteľné. Zo všetkých strán počujeme, ako by sme mali byť predovšetkým spokojní sami so sebou, byť vyrovnaní a mať svoje záležitosti usporiadané; zatiaľ čo by sme všetci ale ocenili skôr nájsť niekoho, kto nám s tým všetkým pomôže. Či už partner, priatelia alebo kamaráti, proste ľudia, s ktorými trávime najviac času.

Aj to sa v priebehu života mení. Nemusíme nutne o priateľov prichádzať, len v určitých životných momentoch platí, že inklinujeme skôr k jedným alebo druhým. A väčšinou sú to tí, ktorí si do istej miery prechádzajú podobným životným obdobím alebo skúsenosťou, ako my.

Je logické, že keď si napríklad prechádzame rozvodom, budeme vyhľadávať spoločnosť ľudí, ktorí si ním prechádzajú alebo prešli tiež. Zdieľame skúsenosti, necháme si poradiť, chápeme navzájom svoje vlastné emócie. Ako je ale možné, že stretávame rovnako naložených aj nových ľudí?

Čo vyžaruješ, to priťahuješ

Je to veľmi ťažko pochopiteľné, ale je to tak. Keď napríklad nadviažete romantický vzťah s niekým v čase, keď ste neistí, neviete poriadne, čo vlastne chcete alebo nemáte v živote niečo vyriešené, je veľmi pravdepodobné, že váš partner na tom bude rovnako; respektíve že vám vašu situáciu nijako nevylepší. A keď, tak len chvíľkovo. Zatiaľ čo keď sme sami „na vrchole“ a máme pocit, že nikoho nepotrebujeme, objaví sa niekto, kto nám obráti život hore nohami. Ako to funguje?

Vlastne celkom logicky. Ľudia totiž volia a vždy voliť budú dve veci. Tou prvou je validácia vlastných pocitov a emócií. Od ostatných potrebujeme potvrdenie toho, že to, ako sa cítime, je oprávnené, a to, ako sa správame, je logické. Zvlášť v ťažkých chvíľach málokedy vyhľadávame konštruktívnu kritiku a radostné náprotivky. Tým pádom si do života pustíme ľudí, ktorí sú na tom podobne, respektíve, ktorí nás utvrdzujú v tom, ako sa cítime, nie motivujú k tomu, aby sme veci naprávali. Druhou energiou, ktorá ale prúdi opačným smerom, je fakt, vždy budeme podvedome voliť to, čo je pre nás známe. Takže ak niekto bude prejavovať v danú chvíľu nám vzdialené emócie alebo aktivity, jednoducho ho budeme ignorovať, pretože „s ním nebudeme mať nič spoločné“. A tak ľudí, ktorí by pre nás vlastne mohli byť inšpiráciou, proste a jednoducho nevidíme.

Funguje to ale aj naopak. Akonáhle sami pracujeme na tom, aby boli náš život, psychika, telo, duša a vzťahy v poriadku, rozhodne si k sebe nepustíme len tak niekoho, kto by to mohol narušiť. Keď vidíme, že tá energia investovať ide, ale nie je jej málo, budeme si ju vážiť oveľa viac. A tým pádom aj sami seba... a nenecháme sa len tak stiahnuť dole. A preto, keď je nám dobre, sme vo voľbe priateľov a potenciálnych partnerov (a vôbec ľudí, s ktorými trávime čas) o niečo vyberavejší. Je to síce trošku paradoxné, ale pracne dosiahnuté šťastie si proste musíme chrániť.

Toxické vzťahy

S týmto termínom pracuje dnešná laická aj odborná verejnosť veľmi často. Sú to vzťahy okolo nás, ktoré nám jednoducho neprinášajú nič dobré. Ľudí, ktorých máme okolo seba často a blízko, nás formujú, reagujeme na nich, meníme sa podľa toho, aké sú vzťahy. Toto sa deje úplne prirodzene a nie je na tom nič zlé. Len by sme si mali dať pozor, kto tí ľudia vlastne sú. Na toxické vzťahy samozrejme často narážame, ak hovoríme o partnerstve. Ako ho spoznať a prečo z neho radšej von, sa môžete dočítať v tomto článku. Ale často sú toxickí aj naši priatelia. Čo sa sprvu zdá ako vítaná pomoc, môže byť časom pasca manipulácie a využívania. Ako vyzerajú toxickí priatelia? Čítajte tu. A nakoniec asi to úplne najťažšie. Ako to vyzerá v rodine? Môžete si prečítať v špeciálnom článku.

Ak si sami chceme siahnuť do duše, môžeme sa pozrieť, ako by to vyzeralo, keby sme my sami boli toxickí rodičia.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku