Zobraziť přihlasovací formulár

Predsavzatia, ktoré v novom roku dodržíte.

  • Publikované:
Predsavzatia, ktoré v novom roku dodržíte.

Či chceme, alebo nie, obdobie konca roka je časom bilancovania. Čo bolo dobre, čo zle, čo by sa mohlo zlepšiť, a čo máme možnosť ovplyvniť sami. Nie nadarmo je Silvester a Nový rok dobou, kedy sa zaväzujeme sami sebe, čo všetko v budúcom roku vezmeme pevnejšie do vlastných rúk. A aké veci to sú najčastejšie? Chceme byť zdravší, krajší, šťastnejší a bohatší. Ako si správne formulovať predsavzatia tak, aby sme ich dodržali?


Kľúčom k dosiahnutiu každého cieľa je poznať cestu, ktorá k nemu vedie. Preto je predsavzatie, rozhodnutie a cieľ
schudnem aspoň päť kíl tak nejako vopred odsúdené na neúspech. Predsavzatia, ktoré majú samy o sebe šancu prežiť dlhšie ako do konca januára, sú také, ktoré sa sústredia skôr na proces ako na cieľ.


Prestanem fajčiť. Áno, toto je ešte častejšie novoročné rozhodnutie než schudnúť, zarobiť peniaze alebo naučiť sa cudzí jazyk. Ale samotný výsledný stav ako predsavzatie nestačí. Čo tak to formulovať nasledujúcim spôsobom: V januári si každý deň odopriem jednu cigaretu, ktorú by som si normálne dal/a. Vo februári dve. Kedykoľvek si budem chcieť zapáliť z nudy, radšej zavolám kamarátke (komukoľvek). Nebudem nosiť cigarety pri sebe. Spočítam si, koľko za ne mesačne miniem. A tak ďalej.


Schudnem. A je tu dôvod, prečo v januári a februári praskajú posilňovne a iné športoviská vo švíkoch. So vzďalujúcim sa Silvestrom však záujem návštevníkov opadá. Prečo? Pretože správne predsavzatie nie je - schudnem, ale budem 5x týždenne cvičiť. Aj keby to mala byť len prechádzka. Ideálne je prestať používať výťahy (i s nákupom), dôjsť poslednú zastávku pešo, nechať jeden deň v týždni auto v garáži... nie je potrebné začať hneď s plnou vervou. Robte malé zmeny, ktoré vám pohyb neznechutia. A vopred si ich naplánujte!


Budem viac šetriť. Myslíte, že zbytočne míňate? Chcete našetriť na dovolenku, novú práčku alebo napríklad na auto? Takýto cieľ si vyžaduje systém a plán viac ako ostatné. Predtým, než si také predsavzatie stanovíte, zistite, či je reálne. Skúste začať nový rok tým, že budete pozorne sledovať v januári svoje výdavky. Zapisujte si ich, na konci mesiaca urobte revíziu. Akonáhle uvidíte svoje možnosti čierne na bielom, máte sa od čoho odraziť.


Naučím sa cudzí jazyk. Aj keď pravdepodobne si ho budete chcieť skôr osviežiť, než sa ho naučiť úplne od základov. Najdôležitejšie na predsavzatí naučiť sa čokoľvek nové je poznať svoju motiváciu. Potrebujete jazyk v práci? Pomôže vám to k povýšeniu? Chýba vám sebarealizácia, potrebujete zamestnať hlavu? Ako veľmi sa kryje „chcieť“ a „potrebovať“? Zistite, koľko času môžete naučeniu sa novej zručnosti venovať. Potom zvoľte najlepšiu stratégiu. Máte dosť morálky učiť sa doma? Môžete sa vzdelávať v rámci pracovnej pozície? Ste ochotní a schopní do toho investovať peniaze? Je pre vás vhodná jazyková škola? Nemôže vás učiť niekto z vašich známych?


Budem zdravšie jesť. Veľmi záslužné predsavzatie. Podobne, ako v prípade šetrenia, pomôže, keď si urobíte jeden mesiac pozorovanie. Zapisujte si, kedy a čo ste zjedli. Sami uvidíte, kde máte medzery, čo by bolo najjednoduchšie zmeniť. Je dobré aplikovať metódu postupnej zmeny, nie drastického prekopania celého jedálnička. Akonáhle si zrazu odopriete všetko, čo máte radi, máte najlepšie nakročené k tomu sa k starým stravovacím návykom zase vrátiť. Vychádzajte zo svojich zvykov a robte len drobné úpravy. Povedzme že zaradíte k štandardným raňajkám aj ovocie. Alebo začnete s jednou zdravou desiatou. Nahradíte majonézu bielym jogurtom, chipsy orieškami a čokoládu... nie, čokoláda sa nahradiť nedá. Maximálne tak svojou vlastnou horkou variantou.


Budem si robiť radosť. Toto nie je moc časté predsavzatie, ale malo by byť. Najlepšie, čo pre svoju pohodu môžete urobiť, je mať radi to, čo je, a snažiť sa zmeniť len to, čo sa zmeniť dá. Skúste v novom roku zmeniť optiku, akou sa pozeráte na svet. Aspoň máličko. Neboli ste dlho v kontakte s niekým, koho máte radi? Ozvite sa mu. Páči sa vám za výlohou v kvetinárstve farba ruží? Kúpte si jednu domov. Každý deň pred tým, než zaspíte, skúste si pre seba vymenovať pár vecí, ktoré v ten deň stáli za to. Zozačiatku je to ťažšie, než by sa zdalo, ale časom sa naučíte nie veci vymenovávať, ale u každej si cez deň povedať - aha, to bude dnes na mojom zozname.


A aké sú vaše predsavzatia? Dávate si tento rok nejaké? A ako dopadli tie minulé? Povedzte nám o tom na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku