Zobraziť přihlasovací formulár

Ako nechať hovoriť intuíciu?

  • Publikované:
Ako nechať hovoriť intuíciu?

Niekedy máme vo svojom vnútri neuveriteľný zmätok. Hlava, mozog, rozum a racionalita sa prikláňajú k jednej možnosti, k jednému riešeniu, srdce a emócie sa zmietajú od jedného k druhému, niekedy prevláda jedno, inokedy iné. A tak sa často stáva, že vlastne nevieme sami povedať, čo chceme, nieto čo by bolo pre nás najlepšie. A tak je niekedy tá správna chvíľa vyradiť rozum i srdce z rozhodovacieho procesu a nechať hovoriť intuíciu.

Hlava a srdce si veľmi často úplne protirečia. Koľkokrát vieme, čo je pre nás najrozumnejšie riešenie zložitej životnej situácie, ale je to v priamej kontradikcii s tým, čo cítime, že urobiť chceme. A tak sa musíme vlastne rozhodovať, ako sa rozhodnúť, a výsledkom je najčastejšie to, že zostávame stáť na mieste. Najjednoduchším príkladom je asi rozhodovanie, či zostať vo vzťahu, ktorý je z rôznych dôvodov jednoducho nejako nekomfortný.

Zo začiatku môjho vzťahu (no, asi prvé dva roky) sme sa stretávali s neuveriteľným peklom, ktoré nám pripravovala priateľova bývalá partnerka. Došlo to až tak ďaleko, že som zvažovala žalobu kvôli stalkingu, mala som strach, bola doba, kedy sme sa vlastne nemohli vídať, len tajne a v obrovskom strese. Bohužiaľ, všetko to malo svoje dôvody, vyhrážalo sa deťmi, majetkami, do hry vstúpila tiež progresívna psychická choroba a tak ďalej. Úplne som rozumela tomu, v akej pasci sa priateľ ocitol, chápala som jeho dôvody, prečo situáciu nerieši ráznejšie a, aj keď to bol on (poťažmo jeho bývalá), kto diktoval podmienky, ja som súhlasila. Pretože som chápala a milovala. Lenže celá situácia sa na mne začala podpisovať nielen psychicky, ale aj fyzicky. Dostala som sa do situácie, ktorá v mojich kruhoch absolútne nie je prijateľná, nevedela som si s tým poradiť, prestala som jesť, začali mi vypadávať vlasy, bolo mi neustále zle od žalúdka, stres vo svojej najčistejšej podobe. Bola som schopná spať pokojne štrnásť hodín denne, čudovala som sa, ako som vôbec bola schopná zvládať svoju prácu. Prestala som o tom všetkom s ľuďmi hovoriť. Počula som, ako to znie, všetci mi hovorili, ako to nemám potrebné, a že by môj partner mal celú situáciu riešiť inak, viac v môj prospech. To vo mne vyvolávalo strašne intenzívnu potrebu jeho obhajoby, ale sama sebe som znela ako naivný idiot. Ale bolo to niečo, čo som naozaj cítila. Niekoľko mesiacov sa to vo mne bilo, rozhodnúť sa rozumom - odísť? Boli sme spolu krátko, teoreticky by to nebola taká „strata času“. Ale srdce kričalo, že je to najnespravodlivejšia vec, ktorú by som mohla urobiť, milovali sme sa naozaj, riskovali sme obaja, nič z toho, čo sa dialo, nebola tak úplne jeho vina. Tak podľa čoho som sa mala rozhodovať? Jedna známa mi odporučila metódu svalových odpovedí. Povedala mi, že v mojej situácii nemôžem počúvať ani srdce, ani rozum. Pretože všetci máme neuveriteľnú schopnosť racionalizácie a obhájime si aj nákup topánok za tri tisícky, keď manžel prišiel o prácu a my potrebujeme šetriť. Povedala mi, nech skúsim viac počúvať svoje podvedomie, svoju intuíciu, proste to, čo mi hovorí moje telo. Pretože to jediné nemá svoju vlastnú agendu. Začala som sa o túto metódu viac zaujímať, zozačiatku to nebolo jednoduché, ale akonáhle som sa naučila relaxovať a upokojiť na moment svoju myseľ, dostala som odpovede, ktoré by som nečakala. Moc mi to pomohlo. A viete čo? Celé obdobie prešlo, veci sú inak, a ja som rada, že som zostala.“

Alžbeta, 31

Metóda svalovej odpovede

Často ju nájdete ako „svalové testovanie“ (muscle testing - pri hľadaní v angličtine nájdete tiež veľa videonávodov, ako ho realizovať sami), „kineziologický krúžkový test“, „aplikovaná kineziológia“ a podobne. Metód, ako na to, je naozaj veľa. Testovať sa môžete sami, môže vás testovať kineziológ, ale aj akýkoľvek iný partner.

My sa pozrieme na metódu, kedy sa budeme snažiť odpovede sami od seba získavať sami. Prvým krokom je relaxácia mysle, meditácia, upokojenie, akési uzemnenie. Musíme sa dostať do stavu sústredenia, kedy bude naša energia využitá predovšetkým na to, aby sme sa započúvali sami do seba. Na každého platí niečo iné, relaxačná vaňa, hudba, meditácia v tichu, ale napríklad aj „len“ prosté prikázanie si, že teraz sa jednoducho na nič iné sústrediť nebudeme. Poznáme sa a vieme, čo na nás platí.

Samotná metóda je relatívne jednoduchá. Z palca a prstenníka na jednej ruke vytvoríme krúžok. Nemusíme nijako intenzívne tlačiť na jeho spojenie, jednoducho necháme dlaň sa prirodzene vytvarovať. Krúžkom prestrčíme ukazovák druhej ruky a pôjde nám o to rozpojiť alebo naopak nerozpojiť spojenie krúžku medzi prstenníkom a palcom.

Potom začneme sa sériami otázok, na ktoré existujú jednoznačné odpovede áno/nie. Ako najjednoduchšie použijeme svoje meno - Volám sa „XY“? Ukazovák by mal naraziť do relatívne tvrdého odporu spojenia palca a prstenníka druhej ruky. Takto vyzerá „áno“. Ak prst prejde spojením von, znamená táto odpoveď „nie“.

  • Niektoré metódy začínajú tým, že si sami musíme skúsiť určiť, čo vlastne znamená „áno“ a čo „nie“. Niektorí ľudia to totiž môžu mať naopak. Preto si môžeme vymyslieť sériu otázok s jednoznačnými odpoveďami a sledovať reakcie svojho tela.

A potom začína samotné dopytovanie sa. Formulovanie otázok by malo byť relatívne jednoznačné, ale môžeme aplikovať „áno“ na pozitívnu energiu a „nie“ na negatívnu, a teda zisťovať, čo nám naša intuícia hovorí o tom, ako sa cítime, keď dôjde na určité témy, ľudí alebo rozhodnutia. Pretože aj v tom môžeme mať ľudovo povedané guláš.

Ak sa chcete s metódou oboznámiť podrobnejšie, zistíte, že je extrémne variabilná. Jednotlivé postupy majú ale jedno spoločné - využívajú svaly a ich tenziu ako prostriedok na rozprávanie podvedomia, intuície. Na to, aby bola metóda úspešná, vedie dlhšia cesta - musíme sa naučiť, ako nevkladať do testovania nášho podvedomia ani rozum, ani emócie. Ale s trochou praxe to zvládneme.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku