Zobraziť přihlasovací formulár

Čo každý muž rád počuje

  • Publikované:
Čo každý muž rád počuje

Tomu, ako sa správať k ženám, aby bolo všetko v poriadku a my vo vzťahu prežívali len šťastné a preslnené dni, sa venuje celý internet poctivo a dlho. Ale o tom, ako sa správať k mužom (nie nutne len vo vzťahu) sa toho veľa nepíše. Nie je to potrebné? Oni proste znesú? Možno áno, možno nie, ale existuje pár vecí, ktoré by sme našim mužom mali hovoriť, nie si ich len myslieť alebo, horšie, brať ich za absolútnu automatiku.

Samozrejme nie je dané, že sme všetci rovnakí. Každý máme svoje vlastné potreby, nároky, radosti a slová najbližších, ktorá nás robia šťastnými. A pre mužov to môže byť napríklad nasledovné:

Milujem ťa.“ Klišé, že? Aj keď v každom páre to funguje inak, niektoré si slová lásky hovoria na konci každého hovoru, iné raz za pol roka (a sila lásky medzi nimi môže byť rovnaká), počujeme to radi asi všetci. Ale čo viac - nielen počujeme, ale naozaj sa milovaní cítime ešte radšej. A tak si nemyslite, že muži nechcú objatie alebo pohladenie. Možno sú vychovaní tak, aby im to nechýbalo, ale rozhodne sa tým nič pokaziť nedá. Naopak.

Dobrý nápad!“ Ono je niekedy v obývačke miesto ako na vitrínku s pohármi, tak na hraciu konzolu a projektor. A keď máme chuť na zmrzlinu, prečo neskočiť do auta a nezájsť si pre ňu, aj keď je nám (dosaďte si ľubovoľný vek, kedy by ste to už považovali za detinskosť). Pretože sme sa často nechali presvedčiť, že niektoré veci „už sa nehodia“. To ale neznamená, že sme ich prestali chcieť.

Máš môj rešpekt.“ Rešpekt k partnerovi, jeho osobnosti, činom a úsudku, je jednou z najdôležitejších vecí, ktoré vo vzťahu existujú. Rešpektovať jeho rozhodnutie a trebárs niekedy aj poukázať na to, že bolo správne. Rešpektovať jeho súkromie a dať vedieť, že je nám jasné, že čas strávený osamote je potrebný.

Cením si toho, čo robíš.“ Ocenenie je niečo, čoho nie je nikdy dosť. Ak sa skúsime chvíľu zamerať na to, čo náš partner robí dobre, nie na to, v čom... má rezervy, uvidíme, že je toho dosť. Oceniť a vážiť si môžeme napríklad to, ako dlho, tvrdo a poctivo pracuje, že v ňom máme istotu, koľko toho pre rodinu robí, že nám opraví, čo potrebujeme, objíme, keď je potrebné a tak ďalej. Muži radi počujú, že si ich ceníme za to, akí sú, nie že po nich chceme, aby boli viac.

Si najlepší priateľ/manžel/otec.“ Dávať najavo rešpekt a to, že v našich očiach neexistuje nikto, kto by bol viac alebo ešte lepší ako oni, je niečo ako čarovná formulka. Vedieť, že pre nás je ten najlepší, je skoro droga, každopádne neuveriteľný posilňovač sebavedomia. A nie je to kontraproduktívne, naopak - sebavedomý muž je oveľa schopnejší, odhodlanejší a energickejší.

Obdivujem ťa.“ Pre tvoje hodnoty, zásadovosť, morálku, obetavosť, úprimnosť, veľkorysosť, silu, priateľskosť... proste pre to, aký je, aký je muž, aký je človek, aký je partner. Každý muž sa musí ako muž cítiť. Takže ak na ňom vidíme hodnoty a vlastnosti, ktoré považujeme za typické a obdivuhodné, nie je dôvod si to nechávať len pre seba.

Počúvam.“ Možno ešte lepšie - až budeš pripravený hovoriť, som pripravená počúvať. Len si spomeňte na poslednú hádku. Je veľmi pravdepodobné, že zatiaľ čo (keď emócie opadnú) je žena pripravená si sadnúť a viesť pokojne aj hodinový dialóg, muži častejšie vyhľadávajú v takých chvíľach samotu. A tu by sme mohli zaradiť aj ten rešpekt k tomu, čo potrebujú.

Ďakujem.“ Už si môžeme prestať hrať na mužov/ženy. Ďakujem je slovo, ktoré nevyjadruje len vďaku, ale aj slovo, vďaka ktorému druhá strana vie, že sme si vôbec všimli to, čo robí. A že to napríklad nie je tak úplne automatické (ono vlastne je, ale nemuselo by). Ďakujem za to, keď uvarí čaj. Ďakujem za to, že ČOKOĽVEK. A malý bonus - pozitívnou motiváciou dosiahneme opakovanie činnosti lepšie.

Vyzeráš skvele!“ Pochváliť mužovi jeho vzhľad? No... prečo nie? Veď každá žena rada počuje, že jej to pristane, prečo by to u mužov malo byť inak? Každý z nás chce a potrebuje vedieť, že ho jeho partner považuje za atraktívneho. A keď sa nám páči, ako muž vyzerá v nových nohaviciach, košele alebo pokojne aj bez nich - proste sa nemusíme ostýchať a normálne to môžeme na prvú dobrú povedať tak, ako to cítime.

Verím ti.“ Možno nie je na svete nič ťažšie než niekomu dôverovať. Pretože čím viac sklamaniami sme si prešli, tým väčšie sklony k nedôvere logicky máme. Milovať niekoho je ako mu dať do rúk tie najničivejšie zbrane proti nám a veriť, že ich nikdy nepoužije. Takže hlboký nádych a do toho.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku