Zobraziť přihlasovací formulár

Ryže alebo chleba z karfiolu? Vynikajúce a zdravé!

  • Publikované:
Ryže alebo chleba z karfiolu? Vynikajúce a zdravé!

Karfiol je veľmi variabilná zelenina, ktorá má svoje miesto na každom našom stole. Od polievok, cez vyprážanie, varenie alebo napríklad ako hlavná aj vedľajšia ingrediencia do polievok, poznáme ho na mnoho spôsobov. Lenže on ich má oveľa viac. A tak nielen priaznivci paleo stravy a low-carb diet môžu objaviť kúzlo karfiolu, ktoré zďaleka nespočíva len v dozlatova osmažených ružičkách.

Ktoré patria asi k najobľúbenejším úpravám. Lenže mu tak trošku uberieme na tom, čo nám v skutočnosti môže ponúknuť, a to je veľmi rozumný podiel živín na veľmi rozumný počet kalórií. A za ešte rozumnejšiu cenu.

  • Karfiol obsahuje veľké množstvo vitamínu C, veľa minerálov (vápnik, železo, fosfor, horčík), tiež draslík a nezanedbateľný podiel vlákniny. Tiež však obsahuje veľké množstvo kyseliny močovej, takže jeho konzumácia nie je vhodná pre ľudí trpiacich dnou. Obsahuje ale minimálne množstvo sacharidov.

Karfiol trochu inak

Asi nie je potrebné karfiol a jeho prípravu moc predstavovať. Avšak dôležité je predovšetkým ho poriadne umyť, inak môže mať pomerne nepríjemný zápach (ako ostatne skoro celá rodina hlúbovej zeleniny, medzi ktoré patria napríklad kaleráby, kel alebo kapusta). Ak ho budeme chcieť použiť na spomínanú ryžu, musíme ho umyť, odstrániť listy a stonku a nakrájať na väčšie kusy.

Následne máme viacero možností, môžeme karfiol nadrobno nastrúhať (čo je pomerne pracné), alebo ho „rozmixovať“ - v takom prípade si ale musíme dať pozor, aby nebol moc najemno a štruktúra výsledného produktu sa naozaj podobala ryže.

Ako takú „ryžu“ potom uvariť? Máme zhruba tri možnosti. Tou prvou, ktorá trošku uberie karfiolu na chuti, ale zato je super jednoduchá, je dať nastrúhaný karfiol do mikrovlnnej rúry. Nemusíme pridávať žiadny olej, proste karfiol zakryjeme a necháme v mikrovlnke asi tri minúty. Ak ho pripravujeme z mrazničky (pozri nižšie), necháme ho tam minúty štyri a v polke premiešame.

Ďalšou možnosťou je takúto ryžu „usmažiť“ na panvici. Pridáme trošku olivového (alebo akéhokoľvek iného) oleja a smažíme asi päť minút. Karfiolová ryža tak získa chrumkavé miestečka a krásnu farbu, ale textúra stratí sypkosť a my budeme mať skôr karfiolovú kašu.

No a potom je tu možnosť posledná, pravdepodobne najprácnejšia a časovo najnáročnejšia (ale ani tak to nie je moc). A to je ryžu upiecť. Vložíme nastrúhaný karfiol do nádoby na pečenie, premiešame s olivovým olejom a pečieme asi 12 minút na 200 stupňov (ale všetci to poznáme, rúra od rúry sa líšia, musíme to sami vychytať na tej našej). Tu získame maximum chuti aj textúry, len si musíme chvíľku počkať.

  • Karfiolová ryža nám v surovom stave vydrží v chladničke dva až tri dni. Môžeme ju ale krásne zamraziť, a to až na tri mesiace. Len pozor, po rozmrazení už znovu nezamrazovať.

Karfiolovú ryžu môžeme použiť mnohými, naozaj mnohými spôsobmi. Ako základ pre low-carb rizoto, ako prílohu, ako samostatné jedlo (pridať do neho môžeme napríklad nastrúhanú mrkvu - alebo čokoľvek nás napadne). Vynikajúci je s karí korením, kokosovým mliekom... fantázii sa medze nekladú.

  • Karfiolová ryža môže slúžiť ako prísada do „chleba“, ak sa snažíme o diétu s menším množstvom sacharidov. Sú dve cesty, tou prvou sú skôr karfiolové placky, než chlieb. Obvyklými prísadami sú nastrúhaný karfiol, vajcia, syr a bylinky. Takú zmes rozotrieme na plech a upečieme, s ďalšími prísadami podľa chuti. Tou druhou cestou je výsledok viac podobný pečivu, kedy využijeme nastrúhaný karfiol a napríklad mandľovú múku ako základ, pridáme psyllium alebo inú vlákninu, rozšľahané vajcia, soľ a prášok do pečiva a upečieme (ideálne vo forme na srnčí chrbát).

Tip Mimibazara: Vedeli ste, že sa dá karfiol pripravovať aj na sladko? Ak vás viac nápadov i receptov zaujíma, môžete sa pozrieť na tento článok.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku