Zobraziť přihlasovací formulár

Čím zostarneme prakticky cez noc

  • Publikované:
Čím zostarneme prakticky cez noc

Zubu času neodolá nič, ani naša pokožka a tvár. Všetci by sme ale chceli tento proces spomaľovať... alebo aspoň neurýchľovať. A tak, tí poctiví z nás, používajú vysoký ochranný faktor, aby kožu ochránili pred škodlivými účinkami slnečných lúčov, dostatočne spia, používajú kvalitnú a vyživujúcu kozmetiku, či už ide o rôzne oleje alebo krémy. Lenže ani toto nestačí. Občas si celú túto snahu sabotujeme maličkosťami, ktoré by nás možno nenapadli.

Áno, to všetko vyššie uvedené je pre našu pleť dôležité. Ale zďaleka to nie je všetko - niekedy totiž môžeme len tak z nedbanlivosti prakticky vymazať všetku snahu, ktorú do starostlivosti o pleť vkladáme. A to skoro cez noc. Aké sú najčastejšie prehrešky?

Spíme na bruchu. Fyzika funguje, gravitácia vyhrá vždy. Ak spíme tvárou dole, výsledkom bude napuchnutá tvár a opuchnuté oči. Veď to ale prejde, že áno... bohužiaľ, ak toto svojej pleti robíme dlhodobo, tiež ju dlhodobo napíname opuchmi, tým pádom sa „vyťahá“, bude menej pružná a začnú sa skôr tvoriť vrásky. Druhá vec je mechanické „pokrčenie“, zlomy kože, ktoré vytvárame, keď si pokožku priľahneme. Riešenie? Spať na chrbte. Alebo aspoň na boku - tom ľavom. Prečo, to sa dozviete tu.

Nevyčistíte pleť, než ideme spať. Trošku zľaviť z plnej rutiny je sem tam samozrejme dovolené, napríklad na dovolenkách a podobne. Ak však patríme k tým, ktorí sem tam zabudnú a pleť si pred spaním nevyčistia, zarábame si na problém. Myslíte si, že pleť je potrebné čistiť, iba ak nosíte make-up, znamená pre vás čistenie pleti to isté, ako odličovanie? Ani to nie je pravda. Na našej pleti sa cez deň usadzujú nečistoty z okolia, pôsobia na ňu voľné radikály, zanášajú a upchávajú sa nám póry, a tak ďalej. Pleť je teda potrebné večer vyčistiť za všetkých okolností.

Používame veľa produktov alebo ich zlú kombináciu. Niekedy menej znamená viac. Dôležité ale je kvalitne a správne. Je potrebné vedieť, že napríklad prípravky na redukciu vrások s retinolom reagujú zle na benzoyl-peroxid, ktorý môže byť obsiahnutý v niektorých prípravkoch na liečbu prejavov akné, a spoločne môžu viesť k podráždeniu pleti. O produktoch, ktoré používame, a ich kombinácii, by sme sa mali poradiť s odborníkmi.

Nemáme dosť vody. Voda a hydratácia je základom všetkého fungovanie nášho tela. A pre kvalitu našej pokožky je extrémne dôležitá. Bez poriadnej hydratácie stráca pokožka svoju pružnosť, plnosť a zdravý vzhľad. Z krátkodobého hľadiska sa pri dehydratácii objavujú vrásky najskôr väčšinou okolo očí, pretože tam je koža najtenšia. Pri dlhodobom nedostatku vody sa nám vytvoria vrásky už všade, pretože pokožka svoju schopnosť vrátiť sa do „pôvodného tvaru“ stratí natrvalo.

  • Zvlášť v letných mesiacoch je potrebné na tieto esenciálne procesy pre našu pokožku dbať starostlivo. Škodu, ktorú môže jedno leto napáchať, už sa nám nemusí nikdy podariť napraviť. Aj keď môžu byť horúčavy paralyzujúce, nemali by nás zastaviť v starostlivosti o telo. Dostatok spánku, tieňa, ochranného faktora, odličovača a vody by sme mali mať neustále na pamäti.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku