Zobraziť přihlasovací formulár

Zdravé zvyky, s ktorými to preháňame

  • Publikované:
Zdravé zvyky, s ktorými to preháňame

Stará múdrosť hovorí - všetkého veľa škodí. Aj dobrých vecí môže byť veľa, hoci sa také vyhlásenie zdá ako rúhavé. A existuje v našich životoch veľa zvykov, ktoré máme, ktoré sme si osvojili, alebo ktoré sa snažíme natvrdo zaradiť do našej rutiny, s ktorými to ale v skutočnosti preháňame. A buď si tak vyložene škodíme, alebo uberáme efekt, ktorý by mohli zvyky mať, alebo... vyhadzujeme peniaze. Tak prečo si napríklad nečistiť tak moc zuby?

Veľa vlákniny. Myslíte si, že vlákniny nemôže byť nikdy dosť...? Opak je pravdou. Vláknina je extrémne dôležitá pri očiste našich čriev, pri trávení. Akonáhle ale začneme skokovo konzumovať oveľa viac vlákniny, než sme konzumovali predtým (napríklad keď si kúpime doplnok stravy), môžeme pociťovať nadúvanie, plynatosť, bolesti brucha a dokonca napríklad aj zápchu. Je dobré nechať si telo na vyššie dávky vlákniny zvykať postupne. A predovšetkým je nevyhnutné dodržiavať pitný režim, pokojne ho aj trochu zvýšiť. Pretože vláknina potrebuje vodu na to, aby bobtnala a lepšie „kĺzala“ von.

Multivitamíny. Užívanie konských dávok vitamínov je viac ako otázne. Nie u všetkých vitamínov platí, že keď ich vezmeme moc, tak ich jednoducho iba nezužitkujeme a nejako ich jednoducho vylúčime. Pri niektorých (napríklad u vitamínu B12, beta-karoténu alebo napríklad kyseliny listovej) môže ich nadbytok spôsobiť väčšiu šancu vzniku napríklad rakoviny. Ak trpíme nedostatkom nejakého vitamínu, mal by o tom rozhodnúť náš lekár.

Veľa cvičíme. Že to snáď ani nie je možné? Ale je. Musíme totiž nájsť rovnováhu celého nášho životného štýlu - práce, stresu, rodiny, stravovania, pitného režimu a cvičenia. Ak budeme cvičiť veľa, spustíme reťazovú reakciu, ktorá môže ovplyvniť všetky aspekty nášho života. Cvičenie je totiž neúčinné, ak nemáme adekvátnu regeneráciu, adekvátny odpočinok. A ten zahŕňa ako pohybový pokoj, tak poriadne jedlo. Inak udržujeme naše telo v neustálom strese, budeme mať väčší hlad aj baženie po sladkostiach alebo tučnom jedle, neodpočinieme si. Po hodine päťkrát týždenne väčšinou úplne stačí.

Červené víno pre zdravé srdce. Toto sme asi počuli už všetci. Červené víno stimuluje krvotvorbu, slúži ako prevencia infarktu a iných kardiovaskulárnych ochorení a tak ďalej. Názory sa rôznia, niekto preferuje zdravú zložku vína, iný upozorňuje na škodlivosť alkoholu. Tak ako tak je dôležité si uvedomiť, že dve deci červeného vína navečer môžu byť zdravé, viac ale rozhodne nie. A všetci vieme, že dať si ďalší pohárik sa zdá po tom prvom ako oveľa lepší nápad. Ak budeme alkoholu konzumovať veľa (či už vo forme „zdravého alkoholu“, ako je napríklad spomínané červené víno alebo pivo), môžeme sa dočkať zvýšeného krvného tlaku, priberaniu na váhe, zlého spánku...

Sex na podporu intimity. Sex je pre každý vzťah dobrý, zdravý a niečo ako barometer šťastia (aj keď s neuveriteľným množstvom výnimiek). Niektoré páry sa preto snažia mať sex tak trošku nasilu a čakať, že sa zlepší vzťah. Teoreticky to fungovať môže, prakticky sa ale vo väčšine prípadov stane, že sex zovšednie, my sa uzamkneme v akejsi rutine a vytratí sa túžba, ktorá sa objaví, keď si dáme aspoň nejaký ten deň pauzu.

Zdravé „snacky“. Müsli tyčinky, proteínové tyčinky a iné „fitness“ produkty nás presvedčili, že keď si ich dáme na desiatu, robíme pre seba vlastne niečo zdravé. Tieto produkty sú ale primárne určené na pomoc telu zregenerovať sa po cvičení alebo nabrať sily pred ním. Aj preto často obsahujú veľa cukrov, niekedy tukov a bielkovín (na ktorých by nebolo zas až tak nič zlé). A ak sa vyložene nesústredíme na bio produkciu, niektoré zloženie týchto produktov a ich vplyv na zdravie sú veľmi diskutabilné.

Peeling. Zbavovanie pleti odumretých kožných buniek je dobré. Do istej miery. Vykonávať to môžeme ako mechanicky, tak chemicky, ani s jedným by sme to ale nemali prehnať. Za predpokladu, že máme pre svoju pleť ideálny kozmetický produkt už vybraný, rozhodne by sme ho nemali používať viac ako raz týždenne, ak máme pleť suchú. Ak mastnú, môžeme peeling používať dvakrát týždenne až raz denne, záleží na intenzite produktu, ktorý používame (a vždy je dobré opýtať sa odborníka). Ak odstránime kožných buniek moc, pleť bude podráždená, náchylná na akékoľvek poškodenie, bude sa viac mastiť (pretože bude potrebovať viac ochrany pred vonkajšími vplyvmi) a tak ďalej.

Čistenie zubov. Zodrieť zuby kefkou dvakrát denne, medzizubné kefky alebo zubnú niť aspoň raz denne, ústna voda a žuvačky? Znie vám to povedome? Mechanický aj chemický útok na naše zuby môže mať za následok ústup ďasien, môže viesť k vzniku citlivých zubov, dokonca aj k zaneseniu kanálikov alebo vzniku zubných kazov. Aj zuby na sebe majú ako mechanickú, tak bakteriologickú ochranu, ktorej by sme ich nemali úplne zbavovať. Váš zubný lekár vám iste poradí, aké sú pre vás najvhodnejšie postupy.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku