Zobraziť přihlasovací formulár

4 situácie, kedy môžete deťom zakázať kamarátov. Ktoré to sú?

  • Publikované:
4 situácie, kedy môžete deťom zakázať kamarátov. Ktoré to sú?

„S týmto? Prečo sa kamarátiš zrovna s týmto?“ Vyberať deťom kamarátov je asi tendenciou každého rodiča. So zaťatými zubami sledujú ich spoločné počínanie a modlia sa, aby si potomkovia nevykoledovali prúser. Kamaráti sú ale pre dospievajúcich rovnako potrební ako dýchanie. Niekedy sa ale priateľstvo zvrtne a prináša viac negatív. V akej chvíli by mal rodič zbystriť a kedy má právo deťom kamarátov zakázať?

Keď zanedbáva povinnosti

Kamaráti prinášajú rozvoj komunikačných zručností, osobnosti... Avšak nezriedka sa stane, že kvôli riešeniu kamoškinho problému s matkou vaša dcéra nestihne úlohy, nenakúpi babičke alebo sa v noci nevyspí, pretože to „jednoducho musela prebrať“. Najskôr povinnosti, potom zábava - to platí aj pre kamarátov. Pomôžte deťom naplánovať si povinnosti a zábavu: naučíte ich spoliehať sa samy na seba a prijať zodpovednosť za svoje konanie. Čas s kamarátmi nezakazujte, len jasne nastavte priority.

 Keď sa nevhodne chová

Fascinácia zlou partiou - tu už je na hrane, kedy rodič môže zasiahnuť a kedy nie. Niektorí rodičia vidia ako zlé extravagantné obliekanie a tetovanie, iní riešia až priestupky proti zákonu. Vaše dieťa má právo vybrať si ako kamoša toho, koho chce - aj toho „desperáda, ktorý si cestou zo siedmy triedy základnej školy vždy zapáli“. Dajte dieťaťu jasne najavo, aké správanie tolerovať budete a aké už nie. Nezakazujte mu stýkať sa s kýmkoľvek, väčšinou to aj tak neovplyvníte. Váš potomok ale musí jasne vedieť, aké dôsledky to ponesie, akonáhle napríklad začne fajčiť on sám. V prípade mladších detí a ich priateľov „z kategórie darebák“ skúste byť u ich spoločných chvíľ vy: pozvite ich napríklad hrať sa k vám. Aspoň ich budete mať čiastočne pod kontrolou.

Keď porušuje pravidlá

Jasné právo na obmedzenie času tráveného s konkrétnymi kamarátmi má rodič vo chvíli, keď potomok začne porušovať pravidlá: chodiť neskoro domov, nedodržiavať sľuby. Keď sa zhorší v škole, o kriminálnom správaní nehovoriac. Nestavajte to ale ako trest - „za to ti zakážem kamarátov!“. Je to len prirodzený dôsledok správania vášho potomka - „sklamal si našu dôveru, musíš si ju znova zaslúžiť“. Bodka. „Ak potrebuješ s kamarátmi prebrať niečo dôležité, zavolaj im.“

Keď nie je skoro vôbec doma

Prespanie u kamarátky, druhýkrát, „dohovorili sme sa, že sa budeme spoločne učiť...“. Prečo nie, noc u kamarátov je skvelá vec. Vy, ako rodičia, by ste ale mali mať prehľad o tom, čo vaše dieťa robí a čo prežíva. Aj v dospievaní je dôležité, aby váš potomok zostal v kontakte s rodinou a jej hodnotami. Ak máte pocit, že je z domu až príliš často a na vaše spoločné chvíle už skoro nezostáva čas, nastavte nejaké pravidlá, napríklad toho, ako často môže spať mimo domov.

(red)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku