Zobraziť přihlasovací formulár

Pestrý tanier pre malých jedákov

  • Publikované:
Pestrý tanier pre malých jedákov

Kto má malé deti, tak dobre vie, že nakŕmiť ich, býva niekedy ťažké. Často majú na práci oveľa dôležitejšie veci, než sedieť pri stole a na želanie rodičov si dávať desiatu alebo obed. To Lego predsa nepočká. A rozprávka v televízii tiež nie. Kamaráti na ihrisku už vôbec.

Navyše, deti vám len tak niečo nezjedia. Tamten neje mrkvu, ten druhý zase šunku a a ďalší ohŕňa nos nad uhorkami. Čo teraz? Často pomáhajú ľahké triky.

Pozvite deti do kuchyne

Veľmi dobrou taktikou je vziať deti k sebe do kuchyne. Veľmi rady sa do prípravy jedla zapoja a bude im tak aj viac chutiť. Môžete im o jednotlivých surovinách rozprávať, vysvetliť, prečo je dôležité jesť zeleninu a ovocie. Nebojte sa zveriť im jednoduché úlohy, primerané ich veku. Mladšie deti môžu miešať nátierku, lúpať vajíčka, natierať pečivo. Starším deťom pokojne zverte olúpanie a nakrájanie uhorky, miešanie vajíčok, samostatnú prípravu nátierky a nachystanie jedla na taniere.

Jeme taktiež očami

Dôležité je, aby jedlo na tanieri svojim vzhľadom deti lákalo. Aj obyčajná desiata môže vyzerať neodolateľne, keď z nej na tanieri bude poskladaný veselý obrázok. Nakrájaná zelenina, syr, šunka - to všetko sa dá poskladať do zaujímavých obrazcov. Jednoduchších alebo zložitejších..

Chýba vám inšpirácia?

Mrknite na stránky www.idafrosk.com. Ida pochádza z Nórska, ale v súčasnej dobe žije v Nemecku. Od júna 2012 pridáva na Instagram svoje úžasné fotky netradične naaranžovaných tanierov. Jedlo sa pod jej rukami stáva umeleckým dielom a pre kreatívnych rodičov aj inšpiráciou na veselé detské taniere.
Je jasné, že v domácich podmienkach nebudete až tak dokonalí ako Ida, ale nápadov u nej nájdete iste hromadu..

svacinky

Pýtajte sa detí čo im chutí

Často pomôže, keď s deťmi hovoríte o tom, čo majú a nemajú rady. Malé deti potrebujú jednoduché veci a tak možno než nátierku, do ktorej "nevidia" a nevedia čo v nej je, radšej uvítajú tvaroh natretý na chleba a k tomu kôpku nakrájanej zeleniny a plátky syra. Majú jasno v tom, čo im dávate a to pomáha. Uľahčite im tiež chrúmanie čerstvého ovocia a zeleniny. Nakrájajte ich na čo najmenšie kúsky, ktoré deti môžu zobať postupne.
Perfektný tip sú kúsky šalátovej uhorky, mrkvy, papriky, ku ktorým dáte deťom misku jogurtu s nasekanou pažítkou. Do neho si budú deti zeleninu namáčať a určite ich to bude baviť. Aj také jablko sa deťom je lepšie nakrájané na štvrtiny, ako keď majú okusovať celé. Rodičom to zaberie len pár minút navyše

Buďte príkladom

Stravujte sa ako rodina. Keď ste doma, sadnite si k stolu, pekne prestrite, vypnite televíziu a jedlo si vychutnajte spoločne. Sami neraňajkujete, obedujete v práci pri počítači a večeriate pri televíznych novinách? Potom sa ani vaše deti nenaučia najesť sa v pokoji. Spoločné chvíle pri stole môžu patriť k tým najpokojnejším a najpríjemnejším z celého dňa.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku