končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže 1 | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
|
|
|
Celkom: 201 (zobrazuje sa 141-150) | << predošlé 1,.,10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,.,21 ďalšie >> |
MÚČNIKY, POHÁRE |
závin *♥*MAKOVÝ * KVET*♥*POTREBNÉ PRÍSADY 500 g hladkej múky, 40 g čerstvých kvasníc, 350 ml vlažného mlieka, 3 PL práškového cukru, 1 mokka L soli, 2 PL oleja Plnka - 8 PL mletého maku, 6 - 8 PL práškového cukru (8 je až moc sladké - na náš vkus) , 50 g rozpusteného masla, vanilk.cukor, kôra z pol citróna Na potretie - 1 žĺtok POSTUP PRÍPRAVY 1) Pripravíme si ingrediencie a zo 100 ml mlieka, trochy cukru a kvasníc urobíme tekutý kvások. Do pekárne vložíme zvyšné kvapalné prísady, potom múku, cukor atď... a keď je hotový kvások, švacneme ho tam tiež. Zapneme program "cesto". 2) Cesto dáme na pomúčenú dosku, posypeme ho múkou a rozvaľkáme na 30 x 40 cm obdĺžnik. Pokvapkáme rozpusteným maslom a rozotrieme ho po celom ceste. Naň nasypeme zmes mak+ cukor, posypeme citrónovou kôrou a vanilkovým cukrom. Pokvapkáme zvyšným maslom. 3) Zvinieme do šulca, stočíme ho do kruhu a konce zlepíme k sebe. Prenesieme na plech vystlatý papierom NP. Ostrým nožom robíme zárezy cca do 2/3 závinu, čiže ho nedokrojíme a pretočíme o 90°. Zakryjeme a 20 minút necháme odpočívať v teple. 4) Rúru rozkúrime na 200°C. Pred pečením celý kvet potrieme žĺtkom a pečieme v rúre dočervena. Robíme skúšku špajdlíkom. V mojej rúre som to piekla takto: prvých 15 minút na 200°C (len zapnutý horný a dolný ohrev, na strednej priečke rúry), ďalej som znížila t = 180°C a zapla som pizza program (čiže bežal ventilátor ; a nad plech s kvetom som dala ešte jeden plech (bála som sa, aby sa cesto nespálilo na vrchu kvôli potretiu žĺtkom a dnu by ostalo neprepečené) a takto som ho piekla ešte 20 minút. Špajdlová skúška dala vedieť, že je koláč upečený, no pre istotu som ho nechala ešte chvíľu dopekať pri offnutej rúre ... pár minút (cca 4 - 5) lebo som aj tak už nemohla vydržaťod zvedavosti. OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 21 návštěvníkov) KOMENTÁRE (50) posledné: 19.5.2013, 10:55 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
HOVÄDZIE MÄSO |
*♥*Maďarský guláš - taký správny :-) *♥*POTREBNÉ PRÍSADY 1 kg hovädzieho na guláš (najlepšie krk, glejovka-resp. močing), 3 cibule, 6 strúčikov cesnaku, 2 čL ml.sladkej papriky, 1/2 čL mčk, 1/2 čL mletej rasce, 1/4 čL celej rasce, 1 PL majoránky, 1 chilli paprička, 1 - 2 ks zelenej papriky, 2 čL paradajkového pretlaku, soľ, na zahustenie 1 postrúhaný zemiak alebo 2 čL hladkej múky rozmiešané s trochou studenej vody POSTUP PRÍPRAVY Umyté, osušené mäso zbavíme blán a prípadne i tuku. Pokrájame na väčšie kúsky. Cibuľu a trochu cesnaku pokrájame a dáme restovať na olej. Časť cesnaku necháme na záverečné dochutenie. Cibule by mala byť rovnaká kopa ako mäsa. Na cibuľu dáme restovať mäso. Opekáme ho čo najrýchlejšie pri vysokej teplote, aby sa čím skôr uzavreli póry, preto mäsko aktívne miešame. Keď je už poriadne orestované, pridáme koreniny. Opäť restujeme, aby sa všetky kúsky pekne obalili a osmahlo sa i korenie, len to nesmie dlho trvať (aby nezhorkla paprika). Pridáme zelenú papriku a chilli papričku. Taktiež pridáme pretlak, restujeme a osolíme. Týmto sa nám urobila krásna šťavička. Ale keďže ideme dusiť, musíme pridať potrebné množstvo vody. Uzavrieme vrchnák tlakáča a necháme dusiť. Čas dusenia v papiňáku pre rôzne druhy mäsa (či mias :-) ? ) je orientačný, takže budeme musieť experimentálne zistiť pre to naše aktuálne mäsko. Moje mäsko sa dusilo 50 minút. A bolo krásne mäkulinké a šťavnaté (Bohužiaľ, musím priznať, že nebolo kúpené u nás, ale u južných susedov. U nás kúpené bolo na pohľad pekné, ale dusila som ho oveľa dlhšie, kým zmäklo a nebolo také dobré :-( takže kvalita mínus ) Guláš po otvorení tlakáča ochutnáme, šťava zhustla od rozdusenej cibule, ale ak chceme viac šťavy, pridáme potrebné množstvo horúcej vody a dochutíme ju. Zahustíme pridaním jemne postrúhaného zemiaka alebo pridaním zátrepky z malého množstva vody a múky. Povaríme. Dochutíme už len prelisovaným cesnakom. OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 64 návštěvníkov) KOMENTÁRE (27) posledné: 31.10.2014, 19:41 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
BRAVČOVÉ MÄSO |
*♥*Výpečky a dusená kapusta s knedľou alebo jednoducho Bravčo, knedlo, kapusto*♥*POTREBNÉ PRÍSADY Výpečky - Bravčové vhodné na pečenie (krkovica, bôčik, pliecko), 2 ks cibule, 5 strúčikov cesnaku, trocha oleja, soľ, rasca, mčk POSTUP PRÍPRAVY Mäso vhodné na pečenie pokrájame na menšie kúsky, cibuľu pokrájame na hrubšie plátky. Do pekáča dáme olej a pokladieme doň kúsky mäsa, ktoré sme osolili a okorenili mčk. Posypeme rascou, pridáme asi 1 dl vody a zakryté dáme piecť do rúry (220°C). Počas pečenia mäso obraciame, prilievame vývar alebo vodu. Asi v polovici pečenia pridáme k mäsu cibuľu. Stále pečieme zakryté, ale kontrolujeme, aby sa to nevysušilo. Keď sú kúsky mäkké, pridáme do šťavy rozpučený al. prelisovaný cesnak, pekáč odkryjeme, podlejeme, aby sme mali potrebné množstvo šťavy a oblievame a pečieme výpečky do hnedkasta. Kapusta - http://nasavareska.blogspot.com/2008/10/dusen-kapusta-obben-motlie-jedlo.html Knedľa - http://nasavareska.blogspot.com/2008/10/kneda-paren.html - http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=13971 - http://nasavareska.blogspot.com/2009/02/jogurtova-knedla.html OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov) KOMENTÁRE (2) posledné: 25.1.2010, 17:40 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
KURACIE MÄSO A HYDINA |
*♥*Kurací koláč*♥*PRO INSPIRACI POTREBNÉ PRÍSADY Tento recept mi dala kolegyňa. Rozprávala čo minule varila a ako jej chlapi doma šrotovali a zalizovali sa za ušami. Bola som zvedavá, ale akosi mi chýba odvaha vyskúšať to. Ale možno to niektorá z Vás pozná tiež a posmelí ma :-). Alebo sa možno inšpirujú viaceré maminky :-) Uvidíme :-) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 kurča alebo sliepka (uvarené, vybraté z vývaru a ocedené), cibuľa, olej (al. masť, vraj s masťou je lepšie), vývar, mčk, paprika, soľ, 15 - 20 rožkov, 6 - 10 vajec (asi súvisí aj s veľkosťou uvarenej hydiny a počtom rožkov), petržlenová vňať POSTUP PRÍPRAVY Uvaríme si slepačiu (kuraciu ) polievku, sliepku (kura) vyberieme, necháme trocha vychladnúť, odkožíme, vykostíme a mäso nakrájame na väčšie kúsky. Rožky nakrájame na hrubšie kolieska, oblejeme ich vývarom (ako keď sa robí žemľovka), pridá sa usmažená cibuľa, mčk, paprika, soľ, vňať. Primiešame vyšľahané vajcia, poriadne premiešame a hmotu vykydneme na plech. Piecť by sa to malo v mierne horúcej trúbe asi 1 hodinu a odkryté. Vraj sa to krája ako koláč a pasuje k tomu pyré. Robievate toto jedlo niektorá? ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) KOMENTÁRE (6) posledné: 26.10.2009, 12:12 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
KURACIE MÄSO A HYDINA |
*♥*Gyros soté z kuracích pŕs*♥*POTREBNÉ PRÍSADY kuracie prsia, korenie gyros, kečup, Kimbal omáčka alebo iná štipľavá, soľ, trocha mrazenej kukurice a hrášku, olivový olej, solamyl na zahustenie (nemusí byť) POSTUP PRÍPRAVY Celé korenie gyros rozmiešame v primeranom množstve oleja a naukladáme doň na kocky alebo pásiky nakrájané kuracie prsia. Necháme marinovať aspoň 4 hodiny. Potom mäso osolíme, pridáme kečup a štipľavinu, premiešame a dáme ešte na pol hodky do chladničky. Potom kladieme do rozhorúčenej teflónovej panvice a opekáme domäkka. Kto chce, môže ešte trocha podliať a chvíľu podusiť a zahustiť solamylom rozmiešaným v troche studenej vody. Povaríme. Mrazenú zeleninu uvaríme v malom množstve vody s čajovou lyžičkou cukru a trochou soli. Vodu scedíme a zeleninu vmiešame do gyrosu. Ale možno by bolo krajšie túto farebnú zeleninku len priložiť na tanieri. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci) KOMENTÁRE (3) posledné: 19.6.2009, 13:14 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
*♥*FOFR ovocný KOLÁČ *♥* - bublanina ako sa patrí :-) a keď je málo časuPOTREBNÉ PRÍSADY 1 hrnček polohrubej múky, 1 hrnček hladkej múky, 1 hrnček kryštáľ. cukru (dala som trocha menej a bol sladký dosť), 1 PDP, 3 vajcia, 1 dl oleja, 1hrnček mlieka (možno pridať vanilkový cukor, strúh.citr. kôru, kakao, ale nie je nutné) + ovocie (čerstvé al. kompótové) POSTUP PRÍPRAVY Tento recept je strááášne starý, asi prvý koláč, ktorý som kedy upiekla kedysi v puberte :-) Keď je málo času a rodinných príslušníkov "naháňa mlsnota", kľudne sa chopte činu a vo chvíli máte u rodinky zýšenú karmu K+ :-))) Všetky ingrediencie dávame postupne do misy a dobre zamiešame, aby sme nemali hrudky. Rúru si vyhrejeme aspoň 10 min. Plech vymastíme a vysypeme múkou (alebo dáme PNP) a cesto vylejeme na plech. Na cesto ukladáme ovocie a dáme piecť. Pečie sa asi 40 minút pri 180 - 190°C , skúšame špajdlíkom, či je cesto upečené. Necháme vychladnúť a posypeme troška práškovým cukrom. OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 9 návštěvníkov) KOMENTÁRE (2) posledné: 20.6.2009, 16:54 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
OMÁČKY |
*♥*Šampiňónová omáčka*♥*POTREBNÉ PRÍSADY veľká cibuľa, 30 - 40 dg šampiňónov, olej, soľ, rasca, mčk, vegeta, 200 ml smotany na varenie, 3 navŕšené čL hladkej múky, citrónová šťava (cca 1/2 citróna) podľa chuti, podľa potreby mlieko na zriedenie POSTUP PRÍPRAVY Na oleji speníme cibuľu. Popražíme ju do sklovita a pridáme pokrájané šampiňóny. Restujeme, osolíme, prihodíme mčk i rascu. Trocha podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou, kým huby zmäknú (cca 10 min). Zatiaľ si pripravíme zátrepku z trochy studenej vody a hladkej múky, rozšľaháme tak, aby neobsahovala hrudky. K šampiňónom prilejeme smotanu, necháme povariť a prilejeme zátrepku. Stále miešame, aby sa nám to nepripaľovalo. Podľa toho, akú hustú chceme mať omáčku, pridáme (alebo nie) ďalšiu smotanu alebo mlieko. Povaríme asi 2 min, pričom ešte môžeme ochutiť trochou vegety. Keď omáčku odstavíme, dochutíme ju do finálnej podoby citrónovou šťavou (neprešvihnúť :-) ) OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 26 návštěvníkov) KOMENTÁRE (4) posledné: 16.3.2014, 10:31 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
*♥*Koláče s tvarohom alebo makom / a makové rožteky*♥*POTREBNÉ PRÍSADY Cesto - 60 dg polohrubej múky, 4 zarovnané PL kryšt.cukru, kocka kvasníc, 1 čL soli, 125 ml oleja alebo rozpust. masla, 250 ml mlieka, 50 ml vlažnej vody, 3 žĺtka ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Plnka - Tvarohová: 1 vanička tvarohu, 4 PL práškového cukru, 1žĺtko, hrozienka, troška strúhanej citrónovej kôry, hustý džem alebo lekvár, ktorý budeme dávať do stredu tvarohu ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Plnka - Maková: 1 dcl mlieka, 250 g maku, práškový cukor podľa vlastnej chuti, 1 rovná čL mletej škorice, hrozienka ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Drobenka - 1,5 čL masla, práškový cukor, polohrubá múka podľa potreby -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Na posypanie alebo ozdobenie trocha mandľových plátkov, olej alebo maslo na potretie koláčov pred pečením, 1 vajco na potretie koláčov POSTUP PRÍPRAVY Tvarohovú plnku pripravíme zmiešaním príslušných uvedených ingrediencií . Makovú plnku si spravíme ein-zwei, keď do rajnice nalejeme mlieko, vsypeme zomletý mak a pridávame práškový cukor podľa chuti, miešame a varíme chvíľu na sporáku, pridáme škoricu a trocha pokrájaných hrozienok. Fertig! OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 5 návštěvníkov) KOMENTÁRE (11) posledné: 1.9.2011, 15:08 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
KURACIE MÄSO A HYDINA |
*♥*Morčacie prsia so šampiňónmi na arašidovom masle*♥*POTREBNÉ PRÍSADY Morčacie prsia (600 g) , soľ, grilovacie korenie, mexické korenie, cibuľa, olej, šampiňóny (7 stredne veľkých ks) , 1/4 čL mletej rasce, 1/4 čL mčk, 1 čL majoránu, 1/2 kocky bujónu KNORR (ja som dala hovädzí), 1 kopcovitá PL arašidového masla, 1 čL hladkej múky, voda, 1/2 ks červenej kalifornskej papriky, zelená cibuľková vňať, 3 strúčiky cesnaku POSTUP PRÍPRAVY Tento recept je číra improvizácia, chcela som rýchlo "zbúchať " niečo jedlé, tak som nemala v úmysle fotiť. No ale začalo to vyzerať a veľmi dobre voňať, tak som predsa len niečo sfotila :-) Mäso nakrájame, trocha naklepeme z jednej strany. Len z jednej strany jemne posolíme a posypeme mexickým korením, druhú stranu posypeme grilovacou soľou. Uložíme do misky a zalejeme niekoľkými lyžicami oleja. Dáme postáť do chladničky (dlhšie by bolo iste ešte lepšie). Potom si pripravíme všetky potrebné zeleniny - cibuľu pokrájame nadrobno, šampiňóny na plátky, papriku na štvorčeky a ošúpeme cesnak. Tiež si môžeme dať dusiť ryžu ako prílohu. Do rozohriatej teflónovej panvice vložíme mäso a opekáme ho z obidvoch strán asi 4 minúty, má zostať šťavnaté. Vyberieme ho a do panvice dáme restovať cibuľu. Pridáme trocha oleja, prihodíme šampiňóny, rascu, mčk, troška soli, majorán a restujeme. Podlejeme troškou vody, pridáme bujón, papriku, vňať, zakryjeme na 2 - 3 minúty. Po odparení vody pridáme arašidové maslo a trocha poprášime múkou. Ešte chvíľu miešame a nakoniec podlejeme vodou, pridáme mäso a prevaríme. Na záver dáme prelisovaný cesnak. OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) KOMENTÁRE (2) posledné: 25.4.2013, 15:08 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
SLADKÉ JEDLÁ |
*♥*Zlaté halušky - delikatesa*♥*POTREBNÉ PRÍSADY Cesto: 250 g polohrubej múky, 25 g práškového cukru, 25 g masla, 20 g droždia, soľ, 1 vajco, 130 ml mlieka, postrúhaná kôra z 1 citróna - Vanilkový krém : 750 ml mlieka, 1 vanilkový cukor, 4 žĺtka, 50 g cukru, 40 g hladkej múky, rum, - Na posypanie : 80 g mletých orechov + cca 50 g cukru, rozpustený tuk - Tento vynikajúci recept sem na MMB dala najpr Alexandra B, ale potom ho zmazala. Na šťastie som si ho opísala a dnes som ho vyskúšala. Je to balada. Ja nemám rada sladké jedlá, ale toto bolo vynikoš. Dukátové buchtičky môžu ísť do kelu :-) POSTUP PRÍPRAVY 1) Do vlažného mlieka dáme trocha cukru a rozmrvíme doň droždie, prikryjeme a čakáme, kým vznikne kvások. Vlejeme ho do misy, v ktorej sú už všetky zvyšné ingrediencie na cesto. 2) Cesto vymiesime... aspoň 7 minút 3) Cesto je trochu lepkavé, posypeme ho navrchu múkou a dáme ho kysnúť ( 30 - 35 min) 4) Tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou ( môže byť aj plech) 5) Pomelieme orechy a zmiešame ich s cukrom 6) Nakysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a zvrchu ho pomúčime tiež (je mäkulinké, trocha lepkavé, preto tá múka) 7) Vykrajujeme kolieska, ktoré nemusia byť úplne pravidelné, ani krásne, aby nevznikal zbytočne odpad 8) Vykrojené kúsky namáčame zhora do rozpust. masla Zobraz viac ... OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 28 návštěvníkov) KOMENTÁRE (22) posledné: 3.8.2016, 13:19 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
Celkom: 201 (zobrazuje sa 141-150) | << predošlé 1,.,10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,.,21 ďalšie >> |