kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 28 návštěvníkov)
*♥*Zlaté halušky - delikatesa*♥*
[ recept č. 15161 zo dňa 13.6.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto: 250 g polohrubej múky, 25 g práškového cukru, 25 g masla, 20 g droždia, soľ, 1 vajco, 130 ml mlieka, postrúhaná kôra z 1 citróna - Vanilkový krém : 750 ml mlieka, 1 vanilkový cukor, 4 žĺtka, 50 g cukru, 40 g hladkej múky, rum, - Na posypanie : 80 g mletých orechov + cca 50 g cukru, rozpustený tuk - Tento vynikajúci recept sem na MMB dala najpr Alexandra B, ale potom ho zmazala. Na šťastie som si ho opísala a dnes som ho vyskúšala. Je to balada. Ja nemám rada sladké jedlá, ale toto bolo vynikoš. Dukátové buchtičky môžu ísť do kelu :-)
POSTUP PRÍPRAVY
1) Do vlažného mlieka dáme trocha cukru a rozmrvíme doň droždie, prikryjeme a čakáme, kým vznikne kvások. Vlejeme ho do misy, v ktorej sú už všetky zvyšné ingrediencie na cesto. 2) Cesto vymiesime... aspoň 7 minút 3) Cesto je trochu lepkavé, posypeme ho navrchu múkou a dáme ho kysnúť ( 30 - 35 min) 4) Tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou ( môže byť aj plech) 5) Pomelieme orechy a zmiešame ich s cukrom 6) Nakysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a zvrchu ho pomúčime tiež (je mäkulinké, trocha lepkavé, preto tá múka) 7) Vykrajujeme kolieska, ktoré nemusia byť úplne pravidelné, ani krásne, aby nevznikal zbytočne odpad 8) Vykrojené kúsky namáčame zhora do rozpust. masla 9) Potom pomastenou stranou do cukrových orechov 10) Ukladáme do vymastenej vysypanej formy tesne vedľa seba. Necháme kysnúť ďalších 30 minút 11) Pred pečením "halušky" posypeme zvyšnými orechami s cukrom a dáme do vyhriatej rúry, pečieme pri 180°C cca 35 minút. (Ja som si to dala na pizza program a piekla som na 200°C najprv 5 minút a potom som znížila t = 170°C a piekla som ďalej 20 minút) 12) Spravíme krém - prichystáme si naň veci 13) V miske zmiešame múku s cukrom 14) Pridáme k tomu 100 ml mlieka, žĺtka a vymiešame (stačí ručne metličkou), aby sa netvorili hrčky 15) Zvyšok mlieka dáme variť s vanilkovým cukrom 16) Keď mlieko vrie, za stáleho miešania ho lejeme na žĺtkovú zmes. 17) Takto vzniknutý krém ešte raz prevaríme, až úplne zhustne. Po odstavení pridáme rum. Čím viac rumu, tým lepší krém :-) Ja som pridala ešte pár kvapiek vanilkovej esencie. Miešame ho chvíľu i po vychladnutí, aby sa neurobila kožka, prikryjeme ho.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1) Do vlažného mlieka dáme trocha cukru a rozmrvíme doň droždie, prikryjeme a čakáme, kým vznikne kvások. Vlejeme ho do misy, v ktorej sú už všetky zvyšné ingrediencie na cesto. |
![]() |
2) Cesto miesime... aspoň 7 minút |
![]() |
3) Cesto je trochu lepkavé, posypeme ho navrchu múkou a dáme ho kysnúť ( 30 - 35 min) |
![]() |
4) Tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou ( môže byť aj plech) |
![]() |
5) Pomelieme orechy a zmiešame ich s cukrom |
![]() |
6) Nakysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a zvrchu ho pomúčime tiež (je mäkulinké, trocha lepkavé, preto tá múka) |
![]() |
7) Cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 cm. Vykrajujeme kolieska, ktoré nemusia byť úplne pravidelné, ani krásne, aby nevznikal zbytočne odpad |
![]() |
najlepšie je asi povykrajovať všetko a až potom postupovať ďalej |
![]() |
8) Vykrojené kúsky namáčame zhora do rozpust. masla (musela som nechať buchtičku v masle, lebo sa mi nedalo fotiť, babrala som si mobil) |
![]() |
9) Potom pomastenou stranou do cukrových orechov |
![]() |
10) Ukladáme do vymastenej vysypanej formy tesne vedľa seba. Necháme kysnúť ďalších 30 minút |
![]() |
11) Pred pečením "halušky" posypeme zvyšnými orechami s cukrom a dáme do vyhriatej rúry, pečieme pri 180°C cca 35 minút. (Ja som si to dala na pizza program a piekla som na 200°C najprv 5 minút a potom som znížila t = 170°C a piekla som ďalej 20 minút) |
![]() |
12) Spravíme krém - prichystáme si naň veci |
![]() |
13) V miske zmiešame múku s cukrom
14) Pridáme k tomu 100 ml mlieka, (stačí ručne metličkou), aby sa netvorili hrčky |
![]() |
rozmiešame žĺtka a pridáme do mliečnej zmesi (môžeme ich tam dať i rovno, ak sa nebojíme, že nájdeme záprdok :-) ) |
![]() |
15) Zvyšok mlieka dáme variť s vanilkovým cukrom a
16) keď mlieko vrie, za stáleho miešania ho lejeme na žĺtkovú zmes. |
![]() |
17) Takto vzniknutý krém ešte raz prevaríme, až úplne zhustne. |
![]() |
Po odstavení pridáme rum. Čím viac rumu, tým lepší krém :-) Ja som pridala ešte pár kvapiek vanilkovej esencie. Miešame ho chvíľu i po vychladnutí, aby sa neurobila kožka, prikryjeme ho. |
![]() |
je hotový, krásne vonia... necháme trocha vychladnúť |
![]() |
Takže už ich len servírovať |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |