Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)
Domáci celozrnný chlieb inšpirovaný rožkami kristiny s. /niginy/
[ recept č. 54178 zo dňa 24.6.2013 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
400 g pšenično - ražnej múky, * 100 g celozrnnej ražnej múky, * 1 a pol ČL soli, * 2 ČL majoránky, * 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, * 1 ČL mletej rasce, * pol kocky droždia, * 1 ČL cukru, * asi 200-250 ml vlažnej vody, * 2 ČL octu, * 4 ČL olivového oleja, * 2 PL slnečnicových semienok / alebo rôzne iné,ľanové, tekvicové a pod. / odkaz na pôvodný recept: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=52796 Po skúsenostiach s rozličnými druhmi múky jednoznačne radím ruskovskú múku pšenično-ražnú....ostatné mi tak krásne nevykysli - dá sa kúpiť v Tescu . Chlieb sa dá samozrejme upiecť aj bez majoránky a cesnaku a dostaneme super chutný klasický celozrnný chlebík.
POSTUP PRÍPRAVY
Našla som tu nedávno fantastické celozrnné rožky od kristiny s. a keďže mi veľmi chutili a my sme rodinka skôr chlebová, po miernej úprave som vyskúšala upiecť chlieb. Je pečený v klasickej plynovej rúre, miesený obyčajným ručným hnetačom na cesto.
Droždie rozmiešame vo vlažnej ocukrenej vode, múku a všetky ostatné prísady dáme do misky, prilejeme rozpustené droždie a poriadne vymiesime., kým sa cesto pekne neodliepa od misky. Vymiesené cesto poprášime múkou a necháme vykysnúť. Potom na doske vyváľame do tvaru bochníka / opatrne, aby sa príliš nezdusil / a vložíme do obdĺžnikovej formy , vyloženej papierom na pečenie.Necháme ešte podkysnúť cca 20 -30 minút - vizuálne by mal narásť na dvojnásobok pôvodného objemu. Potrieme ho mierne osolenou vodou /alebo ideálne porosíme rozprašovačom, kde sme naliali slanú vodu - chlebík tak zostane dokonale vytvarovaný a ani o milimeter neklesne / s vložíme do maximálne vyhriatej rúry asi na 15 minút. Do rúry súčasne s chlebom dáme aj plechovú nádobu s vodou.Za tých 15 minút by mal chlebík chytiť peknú zlatú farbu. Znova potrieme vodou a pečieme pri mierne zníženej teplote / o nejaké 2 - stupne / ďalších 25 - 30 minút Ja pečiem v starej plynovej rúre a pred dopečením cca 5 minút vyberiem hrnček s vodou z rúry a chlieb je krásne chrumkavý..Po upečení hneď vyklopíme a necháme na vzduchu voľne vychladnúť.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
takto vykysne |
![]() |
ešte jeden pohľad pred odchodom do rúry |
![]() |
čerstvo upečený |
![]() |
upečený chlebík na vlastnoručne vyšívanom obrúsku... |
![]() |
a takto vyzerá zvnútra... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Eva N. (leskot) ID 98318 (22.7.2013, 18:00) |
Je naozaj krásny v pekárničke sa takto pekne kôrka neupečie aj spodná, aj na bokoch ... ja som dlho piekla v pekárni a boli sme spokojní ... až kým som nevyskúšala upiecť v rúre .... tak to je fakt rozdiel, krásne bochníky sa upečú s fantastickou kôrkou ... pekárnička už iba miesi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana U. (JankaU) ID 20626 (19.7.2013, 21:40) |
My sme si tiež kúpili pekárničku na vianoce, od vtedy už nekupujeme chlebík, ale pečiem /teda pekárnička/ . Už by som ju nedala za nič. Chlebík upečený doma sa nedá porovnať s tým kúpenským. Ak môžem poradiť gazdinkám, ktoré začínajú piecť v pekárničke, tak ja dávam namiesto sušeného droždia to čerstvé - jeden kúsok rozdelím na 3 kusy - teda z jedného droždia vyjdú 3 chlebíky. Z čerstvého droždia je chlebík taký nabobtnatejší, s takými väčšími pórmi, taký ľahší...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (19.7.2013, 21:59) |
môžem sa spýtať akú pekáreń si si kúpila ?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 (upravené 26.7.2013, 13:19) |
Ďakujem za pochvalu... milé slovo stále poteší... :D |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
martina G. (feedorka) ID 35909 (25.6.2013, 20:55) |
zlaté ruky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (25.6.2013, 16:27) |
Zuzka, ahoj krásne sa ti vydaril Mala by si sem ešte vlepiť aj tú fotku, čo si mi ukazovala... ako vyzerá chlieb na reze, aby bolo vidno, aký je chutný i dnu A fakt ten obrúsok je prenádherný Som rada, že si sa inšpirovala. čaf  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 (25.6.2013, 20:14) |
tak som pridala aj druhú fotku...však aj ten chlebík je už druhý, pomaly už ani do obchodu chodiť nebudem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Monika Ú. (Sofia891) ID 161226 (25.6.2013, 9:06) |
neviem sa rozhodnúť, ktoré vyzerá lepšie, či ten chlebík alebo obrus krásny je chlebík, vyzerá veľmi chutne a obrus je nádherný klobúk dole pred touto šikovnosťou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |