. .. .. .. .. .. .
. .

Domáci celozrnný chlieb inšpirovaný rožkami kristiny s. /niginy/ - RECEPT 54178

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

DOMÁCE PEKÁRNE

ID 64974 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)


Domáci celozrnný chlieb inšpirovaný rožkami kristiny s. /niginy/


[ recept č. 54178 zo dňa  ]


Domáci celozrnný chlieb inšpirovaný rožkami kristiny s. /niginy/


POTREBNÉ PRÍSADY

400 g pšenično - ražnej múky, * 100 g celozrnnej ražnej múky, * 1 a pol ČL soli, * 2 ČL majoránky, * 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, * 1 ČL mletej rasce, * pol kocky droždia, * 1 ČL cukru, * asi 200-250 ml vlažnej vody, * 2 ČL octu, * 4 ČL olivového oleja, * 2 PL slnečnicových semienok / alebo rôzne iné,ľanové, tekvicové a pod. / odkaz na pôvodný recept: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=52796 Po skúsenostiach s rozličnými druhmi múky jednoznačne radím ruskovskú múku pšenično-ražnú....ostatné mi tak krásne nevykysli - dá sa kúpiť v Tescu . Chlieb sa dá samozrejme upiecť aj bez majoránky a cesnaku a dostaneme super chutný klasický celozrnný chlebík.

POSTUP PRÍPRAVY

Našla som tu nedávno fantastické celozrnné rožky od kristiny s. a keďže mi veľmi chutili a my sme rodinka skôr chlebová, po miernej úprave som vyskúšala upiecť chlieb. Je pečený v klasickej plynovej rúre, miesený obyčajným ručným hnetačom na cesto.

Droždie rozmiešame vo vlažnej ocukrenej vode, múku a všetky ostatné prísady dáme do misky, prilejeme rozpustené droždie a poriadne vymiesime., kým sa cesto pekne neodliepa od misky. Vymiesené cesto poprášime múkou a necháme vykysnúť. Potom na doske vyváľame do tvaru bochníka / opatrne, aby sa príliš nezdusil / a vložíme do obdĺžnikovej formy , vyloženej papierom na pečenie.Necháme ešte podkysnúť cca 20 -30 minút - vizuálne by mal narásť na dvojnásobok pôvodného objemu. Potrieme ho mierne osolenou vodou /alebo ideálne porosíme rozprašovačom, kde sme naliali slanú vodu - chlebík tak zostane dokonale vytvarovaný a ani o milimeter neklesne / s vložíme do maximálne vyhriatej rúry asi na 15 minút. Do rúry súčasne s chlebom dáme aj plechovú nádobu s vodou.Za tých 15 minút by mal chlebík chytiť peknú zlatú farbu. Znova potrieme vodou a pečieme pri mierne zníženej teplote / o nejaké 2 - stupne / ďalších 25 - 30 minút Ja pečiem v starej plynovej rúre a pred dopečením cca 5 minút vyberiem hrnček s vodou z rúry a chlieb je krásne chrumkavý..Po upečení hneď vyklopíme a necháme na vzduchu voľne vychladnúť.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

takto vykysne
ešte jeden pohľad pred odchodom do rúry
čerstvo upečený
upečený chlebík na vlastnoručne vyšívanom obrúsku...
a takto vyzerá zvnútra...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Mini tortička s ružami | Domáci celozrnný chlieb inšpirovaný rožkami kristiny s. /niginy/ | Kvetinkové koláčiky >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Eva N. (leskot) ID 98318 (22.7.2013, 18:00)
Je naozaj krásny (Y) v pekárničke sa takto pekne kôrka neupečie aj spodná, aj na bokoch ... ja som dlho piekla v pekárni a boli sme spokojní ... až kým som nevyskúšala upiecť v rúre .... tak to je fakt rozdiel, krásne bochníky sa upečú s fantastickou kôrkou ... pekárnička už iba miesi (hello)
ODPOVEDAŤ
Jana U. (JankaU) ID 20626 (19.7.2013, 21:40)
My sme si tiež kúpili pekárničku na vianoce, od vtedy už nekupujeme chlebík, ale pečiem /teda pekárnička/ . Už by som ju nedala za nič. Chlebík upečený doma sa nedá porovnať s tým kúpenským. Ak môžem poradiť gazdinkám, ktoré začínajú piecť v pekárničke, tak ja dávam namiesto sušeného droždia to čerstvé - jeden kúsok rozdelím na 3 kusy - teda z jedného droždia vyjdú 3 chlebíky. Z čerstvého droždia je chlebík taký nabobtnatejší, s takými väčšími pórmi, taký ľahší... (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (19.7.2013, 21:59)
môžem sa spýtať akú pekáreń si si kúpila ? (L)
ODPOVEDAŤ
Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 (upravené 26.7.2013, 13:19)
Ďakujem za pochvalu... milé slovo stále poteší... :D
ODPOVEDAŤ
martina G. (feedorka) ID 35909 (25.6.2013, 20:55)
zlaté ruky (clamp) (clamp) (clamp) (hello) (hello)
ODPOVEDAŤ
Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 (10.7.2013, 14:52)
dakujem :-)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (25.6.2013, 16:27)
Zuzka, ahoj :-) krásne sa ti vydaril (Y) Mala by si sem ešte vlepiť aj tú fotku, čo si mi ukazovala... ako vyzerá chlieb na reze, aby bolo vidno, aký je chutný i dnu (clamp) A fakt ten obrúsok je prenádherný (clamp) (clamp) (clamp) Som rada, že si sa inšpirovala. čaf (hello)
ODPOVEDAŤ
Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 (25.6.2013, 20:14)
tak som pridala aj druhú fotku...však aj ten chlebík je už druhý, pomaly už ani do obchodu chodiť nebudem :-)
ODPOVEDAŤ
Monika Ú. (Sofia891) ID 161226 (25.6.2013, 9:06)
neviem sa rozhodnúť, ktoré vyzerá lepšie, či ten chlebík alebo obrus (Y) krásny je chlebík, vyzerá veľmi chutne a obrus je nádherný (clamp) klobúk dole pred touto šikovnosťou |:o)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu