končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže 1 | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
|
|
|
MLETÉ MÄSO |
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)*♥*Lasagne s baklažánom a omáčkou Bolognese*♥*[ recept č. 28636 zo dňa 25.6.2010 ] POTREBNÉ PRÍSADY Cesto: 1 vajco, cca 5 PL polohrubej múky (závisí od veľkosti vajca, keby to bolo veľa, pridať troška vody), 1 čL oleja*** Omáčka Bolognese: väčšia cibuľa, cesnak podľa chuti (aspoň 3 strúčiky), 1 mrkva, 1/4 zeleru (dá sa vynechať alebo možno dať stopkatý zeler), konzerva krájaných paradojok (alebo čerstvých aspoň 6 pekných mäsitých - najlepšie sú také vajcovité), soľ, bazalka, oregano, mčk, trocha cukru, trocha paradajkového pretlaku (alebo kečupu), 1 dl vína, 500 g mletého mäsa (hoväd.+bravčo+teľa), kúsok slaniny, 2 PL oliv. oleja*** Bešamelová omáčka: 3 PL normálneho masla, 3 PL hladkej múky, 300 ml mlieka, trocha šľahačkovej smotany, soľ, muškátový orech (ja nie!!!)*** Okrem toho : baklažán, olej, mčk, soľ, 15- 20 dg mozzarelly (eidam), 50 g parmezánu POSTUP PRÍPRAVY . OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI Začneme s baklažánom, lebo musí odstáť, aby nebol horký. Očistíme baklažán a pokrájame ho na kolieska s hrúbkou cca 0,5 - 0,75 cm. Nasolíme ich z obidvoch strán a necháme cca 20 -30 min stáť. Potom z nich odsajeme servítkou šťavu (je horká). A nahodíme Bolognese, lebo to trvá najdlhšie. Na oleji opečieme slaninu pokrájanú nadrobno, pridáme cibuľu, orestujeme ju, potom prihodíme mrkvu postrúhanú na struháku s menšími slzičkami, zeler (ja som dala stopkový) a tiež trocha orestujeme. Potom pridáme pomleté mäso, dobre poopekáme, pridáme koreniny, soľ a podlejeme vínom (má byť biele, ale dala som červené, lebo iné doma nemávame - je to aj tak fuk) a prikryté dusíme. Kým sa robí "boloňa", využijeme čas. Baklažán opečieme na oliv. oleji z obidvoch strán do hnedkasta, môžeme ho okoreniť mčk. Opečené z panvice vyberieme. Po 15 minútach dusenia pridáme paradajky a dusíme ďalej zakryté ešte aspoň 20 minút, občas premiešame. Je lepšie dusiť dlhšie, lebo omáčka je potom lepšia, jemnejšia, ale treba ju kontrolovať, občas dolievať aj vývar (ja to nikdy nevydržím dlhšiem ako 40 minút a je to dobré aj tak! ) Pred dokončením pridáme pretlak (alebo kečup) a podľa chuti aj trocha cukru. Dochutíme ako sa nám žiada (ja dávam aj tabasco alebo trocha chilli) a do odstavenej omáčky dám ešte prelisovaný cesnak. V rajnici si rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a miešame na najnižšom stupni, aby nám neprihorelo. Dáme dole z horáka a za stáleho miešania prilejeme studené mlieko a smotanu. Dáme späť na horák a stále miešame, aby nám bešamel nezhrčkavel. Keď je omáčka dostatočne zhustnutá, odstavíme a dochutíme ju soľou a kto chce, aj muškátovým orechom (len to s ním neprehnať, lebo to bude hnusné). Počas prípravy omáčok pripravíme pláty cesta. Cesto pripravíme v mixéri - 1 vajce + cca 5 PL polohrubej múky+ trocha oleja = zmixneme pri veľkých obrátkach asi 30 sekúnd. Na doske ho krátko prehnetieme a necháme chvíľu postáť. Manžel vyvaľká cesto na lasaňové pláty :)) Zapekaciu nádobu trocha vymastíme maslom Pokvackáme trochou bešamelu a nakladieme plátky cesta a na ne plátky opečeného baklažánu, na ktoré malou lyžičkou rozotrieme trocha prelisovaného cesnaku. Všetko to polejeme pár lyžicami bešamelu a rozotrieme ho po povrchu. Bešamel sa pri pečení dostane aj sám pod baklažány (Origoš sa má najprv cesto natrieť tenkou vrstvou, na to uložiť baklažán a znova potrieť tenkou vrstvou bešamelu). Posypeme postrúhaným syrom Na syr nanesieme omáčku bolognese Zasa pokvackáme bešamelom a trocha rozotrieme Znova dáme vrstvu plátkov Postup opakujeme... až do minutia surovín alebo naplnenia misy (aspoň 3- 4 vrstvy cesta by mali byť, baklažány stačia v 2 vrstvách) Končíme vrstvou cesta, na ktorú príde už len bešamel a posypeme strúhaným parmezánom. Ja som posypala zmesou parmezán + eidam, ktorý mi zvýšil. Šupneme do rúry na 200°C a pečieme do červenkasta, kým sa na povrchu utvorí jemne chrumkavá kôrka - trvá to cca 35 - 40 minút Pekáč s lasagnami necháme chvíľu postáť a vychladnúť, aby sa nám lepšie krájali. Ak nevydržíte, bude spomedzi vrstiev vytekať ešte relatívne tekutá hmota, ako to vidíte tu na fotke. Ani u nás niekto nedokázal vydržať, lebo tá vôňa z pečenia je ozajstné trápenie neviniatok :)) OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Jana H. (bobenko) ID 2706, mimibazar.sk/bobenko (11.1.2011, 8:26) | |
parááááda tak toto určite vyskúšam | |
ODPOVEDAŤ |
Jana G. (jaginka11) ID 117577 (26.8.2010, 14:00) | |
Konečne som našla recept aj s cestom, všade sú recepty len s polotovarom. Ďakujem krásne, určite vyskúšam | |
ODPOVEDAŤ |
kristína s. (nigina) ID 32120 (26.8.2010, 16:47) | ||
Budem sa tešiť Potom dajte vedieť, či chutilo | ||
ODPOVEDAŤ |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (3.7.2010, 14:59) |
dopadlo to presne tak, ako som predpokladala - baklažán tie lasagne super odľahčil ďakujem za nápad http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=713356 |
ODPOVEDAŤ |
kristína s. (nigina) ID 32120 (3.7.2010, 19:23) | ||
supééér veľmi sa teším. Krásne ti vyšli, je parádna mňam! |
||
ODPOVEDAŤ |
alije k. (alka36) ID 79302 (25.6.2010, 19:29) | |
Kristinka paradny receptik juuj a stym domacim rezancovym cestom to musi byt uuzasneee | |
ODPOVEDAŤ |
kristína s. (nigina) ID 32120 (26.6.2010, 16:06) | ||
Ďakujem, Ali veru, je to dobrá vec Pekný víkend ti želám | ||
ODPOVEDAŤ |
Martina P. (Mata406) ID 48300 (25.6.2010, 15:05) | |
no wáááu paráda | |
ODPOVEDAŤ |
kristína s. (nigina) ID 32120 (25.6.2010, 16:37) | ||
ODPOVEDAŤ |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (25.6.2010, 12:39) |
toto vyzerá ako spojenie mojich dvoch obľúbených jedál lasagní a musaky, to musí byť strašne dobré, už aj odkladám (ešte že som si nedávno upratala recepty) |
ODPOVEDAŤ |
kristína s. (nigina) ID 32120 (25.6.2010, 16:36) | ||
Irenka, v tom prípade ti to naozaj odporúčam | ||
ODPOVEDAŤ |
Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (25.6.2010, 9:36) | |
vyzerá to véľmo lákavo | |
ODPOVEDAŤ |
kristína s. (nigina) ID 32120 (25.6.2010, 12:33) | ||
Darinka, veru hej Čo mám povedať... proste hrče za ušami sa z toho robia Len neviem, kedy konečne začnem ja s tou diétnou poživňou, na ktorú sa furt zastrájam | ||
ODPOVEDAŤ |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (25.6.2010, 8:20) |
tak chytro vstavaj,šup šup čakáááááááááááámééé |
ODPOVEDAŤ |
kristína s. (nigina) ID 32120 (25.6.2010, 12:31) | ||
No ty si musela mať úžasnú noc, keď takáto vyrehotaná si od rána... | ||
ODPOVEDAŤ |
melania l. (lararuby) ID 130989 (25.6.2010, 7:36) | |
Ahoj,Kristínka,toto určite u mňa nezapadne prachom,super recept,a nielen pre inšpiráciu. | |
ODPOVEDAŤ |
kristína s. (nigina) ID 32120 (25.6.2010, 12:29) | ||
Mel, určite nie, lebo je to mňamka mňamová. No ale trocha babračka spolu s tým rezancovým cestom. Ibaže kupované sa s týmto nedá vôbec porovnávať. |
||
ODPOVEDAŤ |
melania l. (lararuby) ID 130989 (27.6.2010, 19:58) | |||
Mne rezancové problém nerobí,skôr ten čas teraz,ked je celkom prijateľné počasie,ale určite by som nesprznila kupovanými. | |||
ODPOVEDAŤ |