. .. .. .. .. .. .
. .

Výýborná kakaová marlenka - RECEPT 4463

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 35030 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 1066 návštěvníkov)


Výýborná kakaová marlenka


[ recept č. 4463 zo dňa  ]


Výýborná kakaová marlenka


POTREBNÉ PRÍSADY

Cesto: 100 g masla, 3 PL medu, 300 g kryštálového cukru, 1 KL octu, 1 PL jedlej sódy, 2 vajcia, 700 g hladkej múky a asi 3 PL kakaa. Krém: 250 g masla, 1 sladené kondenzované mlieko, 2 smotanovo-vanilkové pudingy, 6 dcl mlieka a 4 PL cukru

POSTUP PRÍPRAVY

Toto je konkrétne recept na kakaovú marlenku, ale dá sa ľahko zmeniť na karamelovú - do cesta nepridáte kakao a do krému dáte namiesto smotanovo-vanilkových pudingov karamelové,)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

deň vopred si uvaríme salko - varíme dve hodiny, stále ponorené vo vode
Takže ideme na cesto. Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo, med....
... a cukor.
Potom zmiešame polievkovú lyžicu sódy bokarbóny..
... s kávovou lyžičkou octu a pridáme k do hrnca
Zmes nám začne trochu kypieť. Potom primiešame vajcia a stále miešame, aby sme nemali z toho praženicu. Keď vznikne hnedá pena, odstavíme z ohňa.
Takáto hnedá pena.
Potom primiešame múku zmešanú s kakaom.
ak by sa cesto nechcelo pekne vymiesiť, môžte pridať trochu vody alebo mlieka.
Cesto NEnecháme oddychovať, ale hneď s ním pracujeme (keby oddychovalo, ako pri vaľkaní by sa trhalo a praskalo)
rozdelíme ho na 6 rovnakých častí.
Vyvaľkané ho prenesieme na Cerou vymastenú a hladkou múkou posypanú opačnú stranu plechu a radielkom odrežeme okrajky. Najlepšie sa to robí tak, že si zvolíte nejakú formu - akýkoľvek kartón alebo forma vystrihnutá z výkresu, je to na vás, treba improvizovať:) A okrajky dáme taktiež upiecť, pretože postrúhanými sa bude posýpať hotová marlenka.
Predtým, ako cesto dáme piecť, šparátkom alebo vidličkou doň spravíme asi 10 dierok. Pečieme pri teplote 170C 5-7 minút, treba dávať na cesto pozor, lebo je tenké a aby nezhorelo. Rovnako si upečieme aj ostatné pláty.
Pripravíme si plnku - z týchto ingrediencií si uvaríme puding a necháme ho vychaldnúť.
Medzitým ako puding vychladá vyšľaháme maslo....
... a potom doň postupne všľaháme uvarené Salko.
Puding ešte stále chladne a tak postrúhame asi polovicu upečených okrajkov...
... ktoré potom preosejeme cez vyváračku.
No a keď nám už puding pekne vychladol, elektrickým šľahačom ho prišľaháme k maslu zmiešanému so Salkom.
Je pred nami posledná časť - plnku si nejakým spôsobom rozdelíme na 6 rovnakých častí.
Na každý plát rozotrieme až po okraj a pokračujeme až do konca:)
posledný plát tiež potrieme krémom, ale už len tenučkou vrstvou, a takisto potrieme aj okraje zákusku.
Koláčik posypeme okrajkami a necháme odležať, najlepšie do druhého dňa. Netreba ju dávať do chladničky, kým nezmäkne.
Nie je to síce najjednoduchší recept, ale myslím, že stojí za to ho vyskúšať:) Tak dúfam, že bude chutiť:)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Torta k zajtrajším Natálkyným 2- narodeninám | Výýborná kakaová marlenka | Kokosový šišmiš >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 248 (zobrazuje sa 61-80)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,.,13 ďalšie >>
Martina M. (mucher) ID 10339 (29.10.2011, 11:56)
Poprosím o radu, dievčatá..múka hladká špeciál 00 ? :-$
ODPOVEDAŤ
Katarina K. (KatkaSD) ID 194123 (23.10.2011, 6:39)
Evka aky ma objem to kondenzovane mlieko? tu za velkou mlakou maju ine velkosti konzerv tak aby som to nepresvihla. dakujem!
ODPOVEDAŤ
Jana K. (jaanka3) ID 52358 (5.10.2011, 19:51)
uz ju tlacim. mnaaaaaaaaaaaam superna je!!!!
ODPOVEDAŤ
Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (5.10.2011, 21:05)
pošli kúsok, ja som v práci 8o| 8o| ,-) ,-) dobrú chuť k nemu!!!
ODPOVEDAŤ
Jana K. (jaanka3) ID 52358 (6.10.2011, 11:15)
dakujem!!! neboj ked budes mat volno urobis si :-) (Y)
ODPOVEDAŤ
Jana K. (jaanka3) ID 52358 (5.10.2011, 18:38)
dnes som skusala aj ja. za 2 apol hodky sa podaril, ale este neviem ako chuti, kedze je v chladnicke a ,,dochadza" :-) ale uz by som aj zakrojila, ale je to len hodka co som ju robila.... :)
ODPOVEDAŤ
Ivka M. (3nity) ID 94036 (2.10.2011, 9:12)
Robila som ju druhy krat podla toho receptu.Prvy krat super hned bola makkucka na dalsi den a ,ked som ju piekla na dalsi krat tak aj po dvoch dnoch je dost tvrda nechapem kde som urobila chybu. :´(
ODPOVEDAŤ
Natália Z. (Natalia1987) ID 177714 (12.10.2011, 16:49)
mne sa raz stalo ze som zabudla pridat vajicka ,-) tak bol troska tvrdsi ale to moze byt aj mukou ked je to hladka Special tak cesto sa ani vygulat nedalo *-) tak si skus dat nabuduce na toto pozor
ODPOVEDAŤ
Maja c. (macis) ID 63536 (28.9.2011, 17:03)
najuzasnejsi zakusok, suprovy recept (Y) (Y) (Y) robila som ju cez 50x ,-) ,-) tajze jedna pomocka pre tych komu sa tazsie valkaju cesta, tak pred valkanim dajte kazdy bochnicek na par sekund do mikrovlnky, cesto zmakne a valka sa jedna basen :-) prip.ho dovalkajte na horucom plechu
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (zuzulik47) ID 48656 (25.7.2011, 19:47)
Robila som už veľakrát podľa tohto úžasného receptu (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) a vždy sa podarila a hneď sa po nej len tak zaprášilo :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (16.5.2011, 10:43)
ja sa prave ho chystam urobit koncom tyždna , lebo vyzera moc dobre, a treba ho skusit pred našim prvym svätym prijimanim |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Mária B. (maja22) ID 14687 (23.4.2011, 9:55)
(Y) tento recept nemá chybu, robila som ju teraz 2x, no nevieme sa jej dojesť (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Vynikajúca (L) U mňa ten najfantastickejší koláč |:o)
ODPOVEDAŤ
Martina J. (macka449) ID 39933 (21.4.2011, 13:10)
Ahojte kočky, vie mi niektorá poradiť prečo sa mi pri pečení nezdvihli pláty??? Keď som marlenku piekla v marci, tak tie pláty boli také pekné, nadýchané a včera som si pláty piekla zase a vôbec sa mi pláty nezdvihli. :´( sú také nízke, takže aj celý koláčik bude asi taký nízky.
Nemáte niektorá skúsenosť aby som sa tomu nabudúce mohla vyvarovať????
ODPOVEDAŤ
Soňa B. (spanka) ID 194318 (3.5.2011, 21:03)
Ja by som si dala pozor na múku, z lidla múku na pečenie nekupujem najradšej mám Penam značku keď je v akcii nakúpim do zásoby aj kysnuté cestá sú z nej kyprejšie, ale každá dobrá kuchárka možno má svoju vyskúšanú značku múky
ODPOVEDAŤ
Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (30.5.2011, 13:15)
(Y) áno, aj ja preferujem penam. s múkou z lídla nemám dobré skúsenosti.
ale stalo sa mi, že minulý týžden som piekla naraz dve marlenky, najskor jedno cesto, hned nato druhé, a to druhé som mala pekne nadýchané, prvé nie. tie isté suroviny, taký istý postup, čas odležania... Jediný rozdiel, na ktorý som si spomenula, bola dlžka varenia tých prvých surovin: maslo, cukor, med + soda s octom. v prvom pripade som to zložila z plamena ešte len takej krémovej farby, druhýkrát som to nechala dlhšie, do zlata.
aj kvalita cesta bola potom iná.
tak možno... :^)
(L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Viera M. (vierulka) ID 74182 (19.4.2011, 19:53)
túto robím aj ja,a tvrdím,že marlenka je kráľovná koláčov (Y) (jidlo)
ODPOVEDAŤ
Jana J. (jankapok) ID 169123 (17.4.2011, 21:58)
Ďakujem za fantastický recept (clamp) (clamp) (clamp)
A nebola to ani taká fuška (cinky), za dve hodiny bol koláč v chladničke! :-)
Určite ho ešte urobím, veľmi nám chutilo!!! (jidlo)
ODPOVEDAŤ
Luba T. (Arial) ID 142425 (24.8.2011, 9:23)
Za 2 hodiny?
ODPOVEDAŤ
Ivka P. (iiwii) ID 159238 (5.4.2011, 21:55)
Fú, no tak toto bol zatiaľ najťažší koláčik aký som kedy robila.... 4 hodiny hovoria za svoje (a neboli to leháro 4 hodiny, ale poctivé 4 hodiny v kuchyni), no ale výsledok stojí za to. Fakt je taká ako tá "naozajstná" z obchodu. Ďakujem za recept. Určite ju jedného pekného dňa spravím znovu :)

A ešte foto:
http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=790717
ODPOVEDAŤ
Evka A. (evka.a) ID 35030 (28.3.2011, 17:46)
Dievčatá, veľmi sa teším toľkým kladným ohlasom na marlenku, nestíham ich ani všetky čítať ,-) ,-) Ospravedlňujem sa, ak som niekomu neodpísala tu v komentároch na nejaký problém, radšej mi napíšte odkaz, ten si skôr prečítam :-) A chcela by som vás upozorniť na zmenu v recepte - s cestom sa pracuje ľahšie, ak pred vaľkaním neoddychuje, ale pracuje sa s ním hneď po vymiesení.
Prajem vám všetkým ešte veľa úspešne zvládnutých marleniek (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Natália Z. (Natalia1987) ID 177714 (14.5.2011, 16:30)
Dakujem za recept (clamp) robila som ho druhy krat a dnes uz na nas caka kolacik je uuuzastny nevieme sa ho dojest ,-) vsetkym hrozne chuti (Y) :-) |:o) |:o) |:o) poradila mi ho kolegina ze je strasne skvely! a mala pravdu!!!! (L) (clamp) |:o)
ODPOVEDAŤ
Gabriela T. (nogate) ID 22107 (26.3.2011, 22:24)
(Y) (Y) (Y) fantastický recept, na oslave zožal neuveriteľný úspech |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) veľmi ďakujem (L)
ODPOVEDAŤ
martina a. (fatinka) ID 97732 (13.3.2011, 21:12)
uplne perfektne sa vydarila,do kremu som supla mlete orechy aj na posypanie,to som zmiesala s rozdrobenymi zvyskami cesta a bolo to superske.moj (cinky) povedal ze to bola najlesia marlenka na svete |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) :-$ :-$ :-$
ODPOVEDAŤ
Ľubica K. (maskulacik) ID 192581 (11.3.2011, 13:15)
už som skôr počula o marlenke ,ž e je to výborný zákusok a podľa toho čo tu vidím vyzerá bombovo . Určite to vyskúšam na Veľku noc (Y) |:o) |:o) ,-)
ODPOVEDAŤ
martina a. (fatinka) ID 97732 (10.3.2011, 18:21)
jaaaaaaaaaaj tak sa tesim mala som strach z toho cesta,upne supersky sa ss nim pracovalo,nenechala som to odstat a pekne teple sa to valkalo uplne lahucky (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) este krem,no to potom neskor,hlavne uz mam,mam to robit na sobotu a neviem sa rozhodnut,ci dat plnku uz dnes alebo az zajtra poradte dakujem (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (Y) (Y) (Y) (^) (^) (^)
ODPOVEDAŤ
Martina J. (macka449) ID 39933 (8.3.2011, 12:19)
Ahojte kočky, ja sa len chcem opýtať, koľko asi trvá príprava cesta aj s pečením jednotlivých plátov. Neviem ako sa mám zariadiť, či to stihnem kým mi bude (child5) poobede buvinkať. Aspoň orientačne. *-) Martina
ODPOVEDAŤ
Martina J. (macka449) ID 39933 (9.3.2011, 21:54)
No, takže dnes som piekla tie pláty, bála som sa, koľko času mi to zaberie, ale išlo to dosť rýchlo. Zarobila som si cesto, ale nenechala som ho toľko oddychovať, (keďže v komentároch bolo písané, že sa s ním dá aj hneď pracovať a ide to ešte lepšie). Takže nejaká hodina a pol a boli aj pláty upečené. |:o) a to pri mne ešte pobehovali moji dvaja (child5) (Z). Vďaka za super receptík (Y)
ODPOVEDAŤ
Zuzana P. (zuzka75) ID 165692 (28.2.2011, 20:43)
v sobotu som piekla túto SUPER marlenku...je naozaj vynikajúca...odporúčam vyskúšať... (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 248 (zobrazuje sa 61-80)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,.,13 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu