Výýborná kakaová marlenka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto: 100 g masla, 3 PL medu, 300 g kryštálového cukru, 1 KL octu, 1 PL jedlej sódy, 2 vajcia, 700 g hladkej múky a asi 3 PL kakaa. Krém: 250 g masla, 1 sladené kondenzované mlieko, 2 smotanovo-vanilkové pudingy, 6 dcl mlieka a 4 PL cukru
POSTUP PŘÍPRAVY
Toto je konkrétne recept na kakaovú marlenku, ale dá sa ľahko zmeniť na karamelovú - do cesta nepridáte kakao a do krému dáte namiesto smotanovo-vanilkových pudingov karamelové,)
 |
deň vopred si uvaríme salko - varíme dve hodiny, stále ponorené vo vode |
 |
Takže ideme na cesto. Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo, med.... |
 |
... a cukor. |
 |
Potom zmiešame polievkovú lyžicu sódy bokarbóny.. |
 |
... s kávovou lyžičkou octu a pridáme k do hrnca |
 |
Zmes nám začne trochu kypieť. Potom primiešame vajcia a stále miešame, aby sme nemali z toho praženicu. Keď vznikne hnedá pena, odstavíme z ohňa. |
 |
Takáto hnedá pena. |
 |
Potom primiešame múku zmešanú s kakaom. |
 |
ak by sa cesto nechcelo pekne vymiesiť, môžte pridať trochu vody alebo mlieka. |
 |
Cesto NEnecháme oddychovať, ale hneď s ním pracujeme (keby oddychovalo, ako pri vaľkaní by sa trhalo a praskalo) |
 |
rozdelíme ho na 6 rovnakých častí. |
 |
Vyvaľkané ho prenesieme na Cerou vymastenú a hladkou múkou posypanú opačnú stranu plechu a radielkom odrežeme okrajky. Najlepšie sa to robí tak, že si zvolíte nejakú formu - akýkoľvek kartón alebo forma vystrihnutá z výkresu, je to na vás, treba improvizovať:) A okrajky dáme taktiež upiecť, pretože postrúhanými sa bude posýpať hotová marlenka. |
 |
Predtým, ako cesto dáme piecť, šparátkom alebo vidličkou doň spravíme asi 10 dierok. Pečieme pri teplote 170C 5-7 minút, treba dávať na cesto pozor, lebo je tenké a aby nezhorelo. Rovnako si upečieme aj ostatné pláty. |
 |
Pripravíme si plnku - z týchto ingrediencií si uvaríme puding a necháme ho vychaldnúť. |
 |
Medzitým ako puding vychladá vyšľaháme maslo.... |
 |
... a potom doň postupne všľaháme uvarené Salko. |
 |
Puding ešte stále chladne a tak postrúhame asi polovicu upečených okrajkov... |
 |
... ktoré potom preosejeme cez vyváračku. |
 |
No a keď nám už puding pekne vychladol, elektrickým šľahačom ho prišľaháme k maslu zmiešanému so Salkom. |
 |
Je pred nami posledná časť - plnku si nejakým spôsobom rozdelíme na 6 rovnakých častí. |
 |
Na každý plát rozotrieme až po okraj a pokračujeme až do konca:) |
 |
posledný plát tiež potrieme krémom, ale už len tenučkou vrstvou, a takisto potrieme aj okraje zákusku. |
 |
Koláčik posypeme okrajkami a necháme odležať, najlepšie do druhého dňa. Netreba ju dávať do chladničky, kým nezmäkne. |
 |
Nie je to síce najjednoduchší recept, ale myslím, že stojí za to ho vyskúšať:) Tak dúfam, že bude chutiť:) |