. .. .. .. .. .. .
. .

RECEPTY > POLIEVKY

kristína s. (nigina) ID 32120
.
Oblasť: Bratislava
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 12.1.2008
Naposledy: 22.10.2019 0:07
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 2
RODINNÉ FOTOGRAFIE 0
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 0
RECEPTY 201
NÁVODY 0
NÁZOV
prohledat zároveň postup a přísady
VŠETKY TYPY RECEPTOV | RECEPTY S POSTUPOM | RECEPTY PRE INŠPIRÁCIU
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY
Celkom: 11 (zobrazuje sa 1-10)1, 2 ďalšie >>

POLIEVKY

Polievka z Hokaidó tekvice (Vajdó-Hokaidó :-) )



POTREBNÉ PRÍSADY

1 tekvička Hokaidó 1 kelímok sladkej smotany soľ muškátový oriešok mleté čierne korenie 1 stredná cibuľa 2 PL oliv. oleja 2 strúčiky cesnaku 1 krajec chleba tekvicový olej tekvicové jadierka

POSTUP PRÍPRAVY

Cibuľu ošúpeme, pokrájame a speníme na oleji. Prihodíme kocky tekvice a osolíme, prihodíme trocha mletého čierneho korenia a chvíľu restujeme za stáleho miešania.
Potom tekvicu podlejeme vodou alebo vývarom a prikryté dusíme domäkka. Behom 15 minút by mala byť tekvička mäkká. Odstavíme.
Ponorným mixérom tekvicu rozmašírujeme na kašu, dáme späť na horák a do vriacej vlejeme smotanu. Ja ju zvyknem ešte trocha nariediť mliekom, podľa úvahy a želanej hustoty môžeme priliať ešte ďalší vývar.
Postrúhame ždibec muškátového orieška a pridáme do polievky, ktorú ešte trocha povaríme.

V panvici opečieme na troche oleja krajec chleba, ku koncu pridáme zopár tekvicových jadierok a tiež ich narýchlo opečieme. Hrianku potrieme cesnakom a pokrájame. Vkladáme do polievky pri servírovaní, posypeme opečenými jadierkami a pokvapkáme tekvicovým olejom. Mňam! :-)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT |

KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR

POLIEVKY

Fazuľová polievka s údeným mäsom (v tlakáči)



POTREBNÉ PRÍSADY

250 g suchej fazule, 2 mrkvy, 1 petržlen, 2 stopky sedana (stopkový zeler), 1 zemiak, 300 g údeného mäsa (rolované pliecko), 2 - 3 bravčové kosti (ak máte údené mäso s kosťou, tak toto už netreba), 4 strúčiky cesnaku, 1 čL soli, 1/2 čL mčk, 1/2 čL saturejky, 1 čL majoránky, 2 PL hladkej múky, 1 PL masla, 2 PL oleja, jarná cibuľka s vňaťou

POSTUP PRÍPRAVY

Deň vopred preberieme fazuľu, opláchneme ju a dáme do misy s vodou. Necháme ju naboptnávať 20 - 24 hodín.
Do tlakového hrnca dáme umyté údené mäso a kosti. Nesolíme!!! Varíme pol hodiny a potom odstavíme. Potom ako klesne tlak pár v hrnci, otvoríme ho a vyberieme mäso i kosti.
Do vody, v ktorej sa varilo mäso vložíme naboptnanú fazuľu, mčk a saturejku. Hrniec uzavrieme a varíme 20 minút (od začiatku varu).
Kým sa varí fazuľa, očistíme zeleninu a nakrájame ju. Tiež môžeme pokrájať vychladnuté mäso.
Po 20 minútach musí byť už fazuľa mäkká (ak to nie je dáka starina), takže do hrnca pridáme pokrájanú zeleninu a soľ a necháme chvíľu variť (cca 10 min), kým pripravíme zápražku z masla, oleja a hladkej múky. Popražíme ju do bledohneda a zalejeme vodou. Hneď ju vlejeme do vriacej polievky k zelenine. Povaríme všetko spolu 3 - 5 minút. Zatiaľ nadrobno pokrájame cibuľku, prípadne i nejakú inú čerstvú vňať a prelisujeme cesnak. Spolu s majoránkou dáme všetko do polievky, dosolíme podľa chuti a hotovo! Polievka je vynikajúca z veľkej strakatej fazule.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)

KOMENTÁRE (2) posledné: 19.5.2013, 10:51 | PRIDAŤ KOMENTÁR

POLIEVKY

Špargľová polievka so syrovými knedličkami



POTREBNÉ PRÍSADY

1 menšia cibuľ, 600 g špargle, 3 stredné zemiaky, soľ, hovädzí vývar, biele korenie, 1/2 čL vegety, čerstvé bylinky (bazalka ap), 1 PL masla, trocha oleja na knedlíčky: 1PL masla, trocha mlieka (cca 4 PL), 2 PL hladkej múky, 60 g goudy (alebo iný), 1 vajíčko

POSTUP PRÍPRAVY

V hrnci rozpustíme maslo, pridáme olej a nadrobno pesekanú cibuľu. Orestujeme a pridáme očistenú a pokrájanú špargľu, osolíme, okoreníme a prikryjeme pokrievkou. Necháme chvíľu dusiť vo vlastnej šťave a pridáme pokrájané zemiaky. Potom podlejeme vývarom (alebo vodou + bujónkocka) len do výšky zeleniny. Po 15 minútach dolejeme ďalšiu tekutinu (vývar alebo vodu), pridáme (ale nemusíme) trocha vegety a dusíme domäkka. Potom rozmixujeme ponorným mixérom, dochutíme bylinkami a prípadne dosolíme či dokoreníme. Pri servírovaní vložíme do polievky knedličky, prskneme trocha tekvicového oleja a môžeme pridať ešte čerstvú bazalku na ozdobu.

Knedličky: Do malého kastrólika dáme mlieko s maslom, keď je roztopené, stiahneme zo sporáka a pridáme múku, dobre premiešame. Ak je zmes suchá, pridáme ešte lyžicu mlieka. Dáme na sporák a zmes miešame, až kým nevznikne kompaktné nelepivé cestíčko. Necháme ho vychladnúť a potom doň vyklepneme vajíčko, pridáme postrúhaný syr a riadne rozmiešame. Z tejto hmoty odoberáme malou lyžičkou a formujeme buď valčeky alebo guľky. Môžeme ich vyobracať v strúhanke a potom znova v dlaniach vygúľať, aby neboli lepkavé. Vypražíme ich v horúcom oleji.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 12 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (11) posledné: 10.6.2015, 22:10 | PRIDAŤ KOMENTÁR

POLIEVKY

Polievka z cesnaku medvedieho



POTREBNÉ PRÍSADY

2 stredné zemiaky, 1 stredná cibuľa, trocha oleja, 1 kytica cesnaku medvedieho (taká, že ju tak normálka objímete v dlani), 4 strúčiky cesnaku, soľ, kocka kuracieho bujónu, troška mčk, 1 kopcová čL vegety, 1 vajco, 1/2 šľahačkovej smotany, 2 čL hlad. múky, trocha mlieka ( v recepte malo byť aj biele víno, ale ja nemám a aj tak sa mi to nezdalo :-D, takže nemala, nedala :-))

POSTUP PRÍPRAVY

Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na oleji, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, osolíme a trolinka ich restujeme. Podlejeme malým množstvom vody a necháme chvíľu dusiť pod pokrievkou.
Kým sa zemiaky dusia, opláchneme listy cesnaku, vytrasieme z nich vodu a odkrojíme stopky. Listy poprekrajujeme nožom len tak nahrubo a zošuchneme ich k zmäknutým zemiakom. Pridáme bujón a zalejeme horúcou vodou z kanvice (přimieřene) ... pridáme aj vegetu. Po dákych 3 minútach odstavíme zo sporáka a všetko v hrnci zmixneme ponorným mixérom.
Vrátime späť na platňu sporáka a počkáme, kým opäť zovrie. Zatiaľ si v miske rozšľaháme šľahačku s vajcom, hladkou múkou a vlejeme do vriacej polievky. Uvidíme, aká je hustá a podľa toho môžeme ešte zriediť mliekom.
Podávame s opečeným chlebom. Polievka je vy- ni - ka -jú - ca ! (robila som ju dnes prvýkrát, ale cez víkend zas fičíme na prechádzku a natrhať cesnak medvedíkovský :-)

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (14) posledné: 1.5.2018, 23:24 | PRIDAŤ KOMENTÁR

POLIEVKY

*♥*Hlivová so zeleninou a klobásou *♥*



POTREBNÉ PRÍSADY

1 cibuľa, 2 PL oleja, kúsok masla 2 - 3 zemiaky (podľa veľkosti) 1 mrkva, 1 petržlen, 200 g hlivy 2 strúčiky cesnaku 1 nožička obľúbenej klobásy soľ, mčk, drvená rasca, paprika - množstvo podľla chuti 1 PL hladkej múky, 1 PL detskej krupice

POSTUP PRÍPRAVY

Očistíme zeleninu.

V hrnci rozohrejeme olej s maslom, orestujeme cibuľu i cesnak pokrájané nadrobno a pridáme zeleninu pokrájanú na menšie kúsky. Osolíme, pridáme mčk, papriku a drvenú rascu. Prykryjeme a necháme minútu dusiť na minim. stupni.

Po minúte, keď si zelenina pustila svoju šťavu, prilejeme z kanvice toľko horúcej vody, aby zelenina bola práve ponorená. Prikryté necháme dusiť domäkka.

Zatiaľ opláchneme a ošúpeme klobásu, pokrájame ju na menšie kúsky a vhodíme k zelenine. Doplníme príslušné množstvo horúcej vody. Polievku necháme ďalej vrieť.

Zobraz viac ...


ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT |

KOMENTÁRE (4) posledné: 28.4.2013, 10:04 | PRIDAŤ KOMENTÁR

POLIEVKY

*♥*Cibuľačka*♥*



POTREBNÉ PRÍSADY

1 veľká cibulisko, 1 mrkva, 2 PL masla, trocha oliv. oleja, 2 čL kryšt. cukru, 2 PL hladkej múky, mčk, soľ, bujónkocka (ja som dala 1,5 ), tymián, 2 PL šľahačky, malé slané krekry ako vložka do polievky

POSTUP PRÍPRAVY

Pôvodne som chcela robiť cibuľovú polievku podľa iného receptu, ale zabudla som postup a potom sa to už viezlo... vymýšľala som a vznikla takáto polievka. Bála som sa, ale všetkým chutila. Dokonca bola aj otázka, prečo som túto polievku doteraz nevarila? :-))) No tak sa nechajte inšpirovať a možno vymyslíte aj vy zasa inú:))
********************************************************************************************************************************

Polovicu cibule pokrájame nadrobno, druhú polovicu na polkolieska, mrkvu postrúhame na hrubšom slzičkovom strúhadle. V hrnci rozpustíme maslo a prihodíme cibuľu, chvíľu ju posmažíme a pridáme mrkvu. Restujeme pár minút, pridáme trocha soli, tymián, mčk a pridáme hladkú múku a trocha oleja. Stále miešame, aby sa múka nepripálila... stačí minúta a odložíme nabok. V malej rajnici alebo panvici skaramelizujeme cukor a zalejeme trochou vody (asi 1 - 1,5 dl) a karamel necháme rozpustiť. Potom ho vylejeme na cibuľu, dáme späť na oheň a pridáme horúcu vodu ( 1,5 l), dobre rozmiešame a privedieme do varu. Vhodíme bujónkocky (ja dávam Knorr) a povaríme asi 12 - 15 minút. Minútu pred dokončením pridáme 2 lyžice šľahačkovej smotany (alebo 3 PL smotany na varenie). Pri podávaní vložíme do polievky malé krekry.

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)

KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR

POLIEVKY

*♥*Krémová cesnačka v žemliach*♥*



POTREBNÉ PRÍSADY

3 PL masla, trocha oleja podľa potreby (asi 1 PL), 3 PL hladkej múky, 1/2 šľahačkovej smotany, 2 bujónové kocky (slepačie), 1čL vegety, 5 - 6 strúčikov cesnaku, 1 - 2 PL cesnaku medvedieho alebo pažítky

POSTUP PRÍPRAVY

Maslo dáme roztopiť do hrnca a pridáme k nemu olej a hladkú múku. Popražíme, urobíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme vývarom (bujónkocky prevarené s vodou alebo normálny vývar), pridáme vegetu a povaríme. Do vriacej polievky vlejeme smotanu, ktorú sme prešľahali metličkou s lyžičkou múky (aby neboli hrčky). Povaríme asi 5 minút. Do odstavenej polievky prelisujeme cesnak a pridáme posekané zelené bylinky.
Zoberieme si ostrý nôž a špicom vykrojíme kužeľ do žemle. Odklopíme ho a z vykrojenej žemle vydlabeme striedku (nie úplne, niečo treba nechať). Dutinu žemle naplníme polievkou, vydlabanú striedku a vrch žemle priložíme vedľa a prikusujeme k polievke.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 63 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (26) posledné: 9.5.2013, 9:33 | PRIDAŤ KOMENTÁR

POLIEVKY

*♥*Moja brokolicová polievka*♥*



POTREBNÉ PRÍSADY

1 brokolica stredne veľká, 1 bujón kocka (slepačí), 1 čL vegety, podľa chuti soľ, 250 ml šľahačkovej smotany, 5 - 6 ks cesnak. strúčikov, 1/4 čL mletého čierneho korenia, 1 vajce, krupica detská podľa potreby

POSTUP PRÍPRAVY

Brokolicu očistíme, z hlúbika stiahneme vrchnú šupu, dobre poumývame a dáme variť. Vody dáme len toľko, aby brokolica bola zaliata. Keď voda vrie, pridáme soľ a bujón. Brokolicu uvaríme len tak, aby zmäkla, nie aby bola rozvarená. Odoberieme niekoľko ružičiek brokolice a odložíme ju nabok. Zvyšnú brokolicu rozmixujeme v hrnci ponorným mixérom a dáme opäť variť. Do vriacej polievky vlejeme zátrepku zo smotany a múky, čím polievku zahustíme. Musíme dať pozor aby nám teraz polievka nevykypela. Pridáme korenie, vegetu a povaríme. Ak by sme chceli polievku redšiu, môžeme pridať príslušné množstvo prevarenej horúcej vody a úmerne k tomu i dochutiť vegetou, korením. Nakoniec pridáme prelisovaný cesnak (množstvo podľa chuti).

V hrnčeku rozšľaháme vajco a pridáme asi 2 PL krupice, dobre premiešame. Množstvo krupice závisí od veľkosti vajíčka, takže ak bolo vajíčko väčšie, treba pridať aj krupicu, ale neprežeňme to. Je dôležité nechať zmes postáť aspoň 10 minút, pretože ako krupica nabobtnáva, zmes hustne. Z tejto zmesi tvoríme halušky a hádžeme ich do vriacej vody. Ak by zmes bola príliš hustá, halušky by boli veľmi tvrdé. A naopak, ak by bola riedka, rozvarili by sa.

Pri servírovaní vložíme do polievky halušky i ružičky odloženej brokolice.

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 29 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (7) posledné: 26.6.2018, 18:14 | PRIDAŤ KOMENTÁR

POLIEVKY

*♥* Voňavá hríbovo-šampiňónová polievka*♥*



POTREBNÉ PRÍSADY

4 - 5 pekných hríbov (dubáky, suchohríby, masliaky), 100 g šampiňónov, cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 3 PL oleja, 1 mrkva, 1 petržlen, 2 zemiaky, niekoľko guličiek čierneho korenia, 1/3 čL drvenej rasce, 1/3 mčk, 1 čL majoránky, uvarené krúpy cca 3 PL, kúsok údenej slaninky, 1a1/2 PL hladkej múky, 1 slepačia bujónkocka, trocha vegety, soľ, petržlenová vňať

POSTUP PRÍPRAVY

xxx

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (6) posledné: 7.10.2010, 15:54 | PRIDAŤ KOMENTÁR

POLIEVKY

*♥*Kyslá zemiaková polievka s klobásou a vajcom*♥*



POTREBNÉ PRÍSADY

4 - 5 zemiakov, 1 cibuľa, 2 klobásy, 2 vajíčka, 2 dcl smotany, 1 bujónová kocka (slepačia), 2 bobkové listy, niekoľko guličiek čierneho korenia, štipka muškátového orieška, troška provensálskych byliniek, trocha octu, 1 PL hladkej múky, štipka cukru, soľ, trocha oleja (3 PL)

POSTUP PRÍPRAVY

Cibuľu pokrájame nadrobno a dáme ju restovať na olej v hrnci.
Na zosklovatenú cibuľu dáme zemiaky pokrájané na menšie kocky, osolíme, pridáme bobkový list a korenie. Môže sa dať i trocha červenej papriky, (ale ja nedávam, lebo klobása, ktorú použijem, jej obsahuje dosť veľa).
Zemiaky opražíme a podlejeme vodou tak, aby boli ponorené, pridáme bujón a zakryjeme pokrievkou. Znížime teplotu a necháme dusiť.
Pred dodusením zemiakov pridáme klobásu pokrájanú na kolieska, premiešame a dusíme ďalej.
Keď sú zemiaky i klobása mäkké, pridáme vodu, roztrepané vajíčko, povaríme a pridáme zátrepku pripravenú zo smotany a múky.
Necháme prevrieť pár minút a odstavíme. Do hotového pridáme muškátový oriešok (fakt len trolinka) a rozmrvené bylinky, dokyslíme podľa chuti.
Obmena: miesto klobásy môžeme dať pokrájané šampiňóny

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)

KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR
Celkom: 11 (zobrazuje sa 1-10)1, 2 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu