. .. .. .. .. .. .
. .

I. Baklažánové vejáre, II. Cuketové poháriky plnené zeleninou a ryžou - RECEPT 311

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

ZELENINOVÉ JEDLÁ

ID 633 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 25 návštěvníkov)


I. Baklažánové vejáre, II. Cuketové poháriky plnené zeleninou a ryžou


[ recept č. 311 zo dňa  ]


I. Baklažánové vejáre, II. Cuketové poháriky plnené zeleninou a ryžou


POTREBNÉ PRÍSADY

BAKLAŽÁNOVÉ VEJÁRE: 2 väčšie alebo 4 menšie baklažány * rajčiny * cibuľa * cesnak * soľ * olivový olej * mleté čierne korenie * oregano * petržlenová vňať * tvrdý syr * ak máte radi olivy * citrón * ZAPEČENÉ CUKETOVÉ POHÁRIKY: ryža * uvarená zelenina * cukety * petržlenová vňať * olivový olej * soľ * mleté čierne korenie

POSTUP PRÍPRAVY

Milé mamičky, toto jedlo síce vyzerá veľmi zložito, ale nie je zložité, určite ho zvládnete. Ja som robila vlastne dve jedlá naraz, nakoľko vrabce na ulici čvirikali, že prídu tri grácie – t.j. všetky ženy v našej rodine, dva kusy sestier a mamička. Nakoľko všetky štyri celý život diétujeme, tak som im nachystala obe jedlá nízkotučné, s použitím iba olivového oleja a kopcom letnej zeleniny. Apropo, Nelka, pridávam jedno nízkotučné jedlo na Tvoje želanie, tak ho vyskúšaj :-) Ale najprv si trocha zamudrujem ako znalec baklažánov. Môže sa stať, že dužina baklažánov je horká, tak pre istotu, aby sme nepokazili jedlo, horkej chuti sa zbavíme. A to tak, že baklažán nakrájame, riadne osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme z nich minimálne pol hodinku vyplaviť horkosť, napríklad do utierky alebo nejakého väčšieho sitka, kam ich položíme. Takto sa zbavíte horkosti baklažánu, potom ich poriadne umyjete od soli a citrónu, vyžmýkate prebytočnú horkú vodu a s takto nachystanými baklažánmi pokračujeme ďalej. Tento krok radšej nevynechávajte, ak nie sú baklažány mladučké a malé. No ale dosť som mudrovala. Urobila som navzájom dve jedlá, ktoré sa vzájomne dobre dopĺňajú, recepty uverejním po sebe.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. Začnem prvým jedlom - a to Cuketovými plnenými pohárikmi. Je veľmi jednoduché a fantastické. Chutí výborne aj studené, to isté platí aj o baklažánových vejároch. Používam ryžu v sáčku, uvarila som tri sáčky. (na fotke sú síce 4, ale už som bola veľmi hladná :-))) Podotýkam, že som chystala jedlo pre 5 dospelých ľudí a jedno dieťatko.
2. V druhom hrnci som uvarila mrazenú zeleninu do mäkka. Keď ju uvaríte, prepláchnite ju studenou vodou a zmiešajte s ryžou - ochuťte ako uznáte za vhodné. Ja som rizotko prisolila morskou soľou, oreganom, troška kari korenia, muškátového oriešku..... atď. Záleží iba na Vašej chuti, samozrejme veľa byliniek nezaškodí. Týmto rizotom naplníme vydlabané cuketkové poháriky.
3. Umytú veľkú cukinu nakrájajte na niekoľkocentimetrové vysoké kúsky.
4. A ideme urobiť poháriky. Pdľa toho, aké veľké cukety Vám dorástli na záhrade, balkóne alebo v obchode, podľa toho vyberiete vhodnú vydlabávačku :-)) Zľava je originál vydlabávačka na melónové gulôčky, potom väčšia plastová storočná lyžička na väčšie melónové gulôčky, ďalej nasleduje ukradnutá lyžička zo zmrzliny z McDonaldu a nakoniec, ak ste naozaj kúpili cukety vypestované v Černobyle, tak na vydlabávanie použijete naberačku na zmrzlinu.
5. Tu som začala vydlabávať cukiny. Snažte sa vydlabať pekné poháriky, do ktorých sa zmestia aspoň tri polievkové plné lyžice zeleninového rizota.
6. Detailoš vydlabaných pohárov.
7. Poháriky dobre nasolíme a okoreníme. Toto je najobľúbenejšia činnosť našej dcérky, už solila kvetinky, podlahy, koberce..... no všetko.
8. Na väčší plech som naliala cesnakový olivový olej. (Ten si vyrábam doma do veľkých fliaš. Strúčiky cesnaku zalejem olivovým olejom a nechám aspoň mesiac stáť a potom ho používam ako bežný olej. Do fliaš ešte pridám celé čierne korenie a nové biele korenie, alebo obmena olivového oleja: naložím doň zrejúci syr nakrájaný na kocky, buď hermelín alebo vltavín a to je naozaj "štestí" )
9. Cuketové poháriky som naplnila rizotom, zvyšnú časť som dala na plech, kde pribudnú baklažánové vejáriky, vlastne vejáriská.
10. Baklažán dôkladne umyjeme, osušíme a nožom nakrájame do vejárikov.
11. Takto vyzerajú dva vejáre.
12. Na rad prichádza solenie, ktoré som spomínala v úvode. Kto nečíta úvody, tak nech číta ďalej. Baklažány treba zbaviť horkej chuti, tak ich poriadne nasolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
13. Poriadne pokvapkáme citrónovou šťavou a dáme na čistú utierku odtekať aspoň na pol hodinku. Polhodinka minimálne!
14. Takto odpočívajú na utierke a pustia si naozaj dosť šťavy. Kľudne ich dajte do sitka, ak by sa Vám nechcelo prať utierky.
15. Zatiaľ si nakrájajte tvrdý syr, cesnak a petržlenovú vňať, ktorú budeme vkladať medzi jednotlivé vejáriky.
16. Nakrájajte si 4 veľké rajčiny,
17. a tri veľké cibule,
18. Ak prešla polhodinka, tak sa mrkneme na baklažány. Moje sú vypotené ako v parnej saune - tu pridávam fotku, koľko horkej šťavy si pustili. Teraz ich dôkladne umyjeme od soli a citróna a vrátime na prevrátenú utierku, necháme ich stiecť z vody a ideme robiť tú najkrajšiu činnosť, ozdobovať vejáre.
19. A začíname plniť baklažány. Medzi dve ušká vždy vložíme po dve kolieska rajčiny, samozrejme nie je to pravidlo, vložíte toľko, koľko sa zmestí.
20. Rajčiny prekladáme cibuľou,
21. sem-tam strčíme tvrdý syr - ja nikdy syrom nešetrím :-)
22. a posypem cesnakom, petržlenovou vňaťou, osolím, okorením, môžete nastrúhať muškátový oriešok, posypem strúhaným syrom a všetko dáme zapiecť.
23. Takto nachystaný plech plný zeleniny ideme upiecť. Rúra na 220 stupňov, ohrev z oboch strán.
24. Pečieme prikryté alobalom. VŽDY! Za prvé, ryža neuschne a tým pádom nebudete jesť tvrdé broky, a zelenina sa podusí a upečie. Pečieme hodinu prikryté a na ďalších 20 minút odstránime alobal a necháme dopiecť syr do zlata a chrumkava. Mňamka je hotová a tie baby ešte neprišli!!!!!!
25. To je všetko. Asi tri hodinky práce, ale stojí to za to. Jedlo je naozaj vynikajúce, lahodné, a aj keď sa natlačíte ako na týždeň, necítite sa naprataná ako balón. Alenka, škoda že si neprišla, ale aspoň nám viac ostalo :-))) Najväčší šok som zažila, keď sa manžel vrátil z nákupu a ako sviatosť oltárnu mi priniesol ďalšie baklažány :-))))) Mala som chuť vyhodiť ich cez zatvorené okno kilometrovým oblúkom ponad našu dedinu.
26. A to som už naozaj nedokázala stráviť čistým rozumom... tak som si naliala tri deci červeného a lupsla som ho na ex do seba. Tu ma odfotil manžel, keď som nedokázala skryť nadšenie z ďalších baklažánov a ani som ich ešte nepredýchala, dokonca by som povedala, že tak ľahko to nerozchodím :-)))


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< DIA rezy s banánovou plnkou | I. Baklažánové vejáre, II. Cuketové poháriky plnené zeleninou a ryžou | Jablková výživa >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Marta K. (supermarta) ID 62155, mimibazar.sk/supermarta (23.5.2012, 23:31)
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Dasa S. (chixinka) ID 93468 (23.5.2012, 23:09)
Toto je najlepsie jedlo ake som si kedy doma urobila" ;)))))) velmi pekne dakujem za recept, je to zdrave,uzasne chtne jedno a zjedla som len ja sama cely plech :)))))))
ODPOVEDAŤ
Monika H. (Monique2008) ID 209826 (27.11.2011, 21:01)
robila som baklazanove vejare, nejako som nestihala citat tak som vynechala cesnak a petrzlen, ale pridala som nakrajane cerstve hriby no perfektne. my sme to mali ako prilohu ku krevetam, kedze u nas vegetariansky obed/vecera neexistuje ,-) a bolo to supeeeeeeeeeeer (Y) (radost) dakujeme (pack)
ODPOVEDAŤ
hana h. (hankazk) ID 90615 (31.8.2011, 20:50)
tak toto vyzerá perfektne..určite je to aj velmi dobré..určite vyskúšame :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Iveta Š. (miminnka) ID 130186 (27.8.2010, 20:07)
ďakujem za receptík, robila som balažánové vejáre, neskutočne dobré |:o) |:o) |:o), trošku sa mi síce zdeformovali http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=731473 ale veľmi nám chutili (L) (L)
ODPOVEDAŤ
zlatica b. (laika) ID 62277, mimibazar.sk/laika (upravené 28.5.2009, 12:27)
...drahý mi niekoľko krát povedal, že to môžem urobiť aj inokedy :) ..robila som iba baklik. nabuduce vyskusam aj cukety. dakujeme za super receptik :)
ODPOVEDAŤ
Elena M. (lnk) ID 62290 (14.1.2009, 19:26)
Práve sme dojedli baklažánové vejáriky- boli úžasné, len som tam ešte doplnila okrem spomínaných ingrediencií šampiňóny- len sa tak za tým zaprášilo...cukinové poháriky som nerobila, ale zato som cukinu zapiekla s rajčinami, cibuľou, šunkou, šampiňónmi a syrom- podobným spôsobom ako baklažán a tiež to bolo TIP-TOP- navrch som to poliala cesnakovo- olivovým olejom, no mňam...nemalo to chybu. Deti mi to síce nejedli, ale my s manželom sme si na tom pochutili. Ďakujem za recept na skvelú večeru. (jidlo)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (alex37) ID 17814 (27.6.2007, 10:40)
Uplne uzasne, len pozeram a nemam slov. Vraj varim velmi dobre, ale ty sa javis ako profik. Neviem odkial mas tento napad, ale realizacia sa podarila uplne dokonale (jedia aj oci) 100% vyskusam a posielam dalej skoda je nechat si to pre seba. Dakujem a "jen tak dal" |:o)
ODPOVEDAŤ
Alena K. (EMALA) ID 11458 (26.6.2007, 14:18)
Mila Marcelka,
ja mam zažitky nie len z Vasich receptov,ale hlavne z tých suprovýcha a neopakovateľných komentarov.Vyhľadávam Vaše recepty čítam ich a mnohokrát sa schuti nasmejem.Máte vždy originálne napady!
Občas niečo vyskúšam a potom ma doma pochvália,že fíha kde na to chodím?Ake originálne!

S pozdravom Alena
(clamp)
ODPOVEDAŤ
Kerstin J. (kristuschka) ID 1772 (20.8.2006, 21:43)
Super! Dnes som to vyskusala a tie vejare nemaju chybu (Y)
Manzel to sice nejedol, kedze jeho najoblubenejsia zelenina je mäso, ale aspon mi viac zostalo.
Dakujem za inspiraciu a uz sa neviem dockat dalsich receptov :-)
Kerstin
ODPOVEDAŤ
Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (20.8.2006, 22:18)
Ahoj Kerstin, ani mne to manžel nejedol :-D :-D :-D Chvalabohu, pretože mi ostalo aj na druhý deň :-P
ODPOVEDAŤ
Kerstin J. (kristuschka) ID 1772 (20.8.2006, 22:53)
tak to mne nie, ja som to vsetko zjedla sama :-$
ODPOVEDAŤ
Alena N. (alena38) ID 2451, mimibazar.sk/alena38 (18.8.2006, 9:11)
Macka ahoj, tak sa ozývam, že včera som toto jedlo varila...ak sa to dá tak nazvať, božský to nazýva "GRGLENIE." Ale musím povedať, že sa mi to docela podarilo, :-D a bolo to úžasné...len som ošúpala baklažány ;-) neviem prečo, automaticky...takže nebolo to také krásne farebné ako si to mala ty, ale chutilo perfektne!! Čo varíme dnes? už sa teším, keď vložíš nový receptík na víkend. ;-) (K) (K)
ODPOVEDAŤ
Alexandra N. (alexandra49) ID 2935, mimibazar.sk/alexandra49 (18.8.2006, 10:41)
no ala ja som bola vcera u teba a nic takeho si doma nemala,jedine ze by si to mala schovane :-D :-D :-D a ked som odisla,urcite si to zozrala :-P ;-) ;-) aj ta krabica rauch ladovy caj si tvrdila ze je prazdna a dala si mi vodu z vodovodu :-D :-D :-D :-D :-D
ODPOVEDAŤ
Alexandra N. (alexandra49) ID 2935, mimibazar.sk/alexandra49 (17.8.2006, 13:38)
aaaaa do prdele tak v takej kuchyne by som aj ja varila :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D to by som aj ja vkladala recepty a nie handry :-D :-D :-D :-D :-D :-D
ODPOVEDAŤ
Deni T. (fufik) ID 1652, mimibazar.sk/fufik (16.8.2006, 22:59)
Marcelka zas nieco suprove.A to vinko si zasluzis. (Y) (Y) ;-) ;-) (*) (*) (*) (*)
ODPOVEDAŤ
Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (16.8.2006, 23:06)
Díky Deni, víno sa míňa a 5-litrový demižón je prázdnejší a prázdnejší. Som rada, že vidím na klávesnicu, ešteže mám taký dobrý prstoklad :-$ :-$ :-$ papa a díky (F)
ODPOVEDAŤ
Anna M. (sisinocka) ID 310, mimibazar.sk/sisinocka (17.8.2006, 21:14)
Ja by som si dala s tebou červené ja ti pomozem :-D :-D :-D
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu